• شنبه / ۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ / ۱۴:۲۳
  • دسته‌بندی: خراسان رضوی
  • کد خبر: 99020604062

/گزارشی از فعالیت پایگاه‌های انتقال خون مشهد/

نیازمندان خون را دریابیم

نیازمندان خون را دریابیم

ایسنا/خراسان رضوی با آمدن ویروس کرونا به ایران میزان مراجعه مردم به پایگاه‌های انتقال خون  به دلیل ترس از انتقال کرونا در این مکان‌ها کاهش داشته است؛ در حالی که به گفته مسئولان این مکان‌ها از امن‌ترین مراکز شهر هستند و درمورد انتقال ویروس کرونا در این مکان‌ها هیچ خطری افراد را تهدید نمی‌کند.

وارد مرکز انتقال خون امام رضا(ع) می‌شوم. کادر حفاظتی با لباس‌های آبی رنگ مقابل در ورودی ایستاده‌اند تا مانع ازدحام در سالن انتظار مرکز شوند.‌ از درب ورودی که وارد می‌شوی، ۱۰ صندلی راحتی در سالن انتظار مرکز خودنمایی می‌کند. تمامی افرادی که در سالن انتظار نشسته‌اند، مرد هستند و بالای ۴۰ سال سن دارند. سالن انتظار مرکز تمیز و مرتب است. انتهای سالن، بخش نگهداری خون‌های گرم است و هیچ‌کس اجازه ورود به قسمت انتهایی را ندارد.

بهترین تجربه زندگی من اهداء خون است

 مردی حدودا ۶۰ سال با موهای سپید که ماسک روی صورت دارد بر روی صندلی کنار اتاق پزشک نشسته و روزنامه می‌خواند. به سراغ او می‌روم با صدایی دلنشین که نشان از خوش‌رویی او می‌دهد، می‌گوید: من صلواتیان هستم و امروز برای صدو پنجاهمین بار می‌خواهم اهداء خون انجام دهم. ۳۵ سال است که به صورت مستمر خون اهدا می‌کنم. اهداء خون سلامتی را برای هرکس به همراه دارد. با اهداء خون من، به سلامتی سه نفر کمک می‌شود.

او ادامه می‌دهد: از اولین بار که برای اهداء خون آمدم، احساس آرامش بسیار خوبی داشتم که این حس در هر زمان که برای اهدا آمدم در من بود. اهداء خون هیچ عوارضی ندارد. بهترین تجربه زندگی من اهداء خون است.

صلواتیان بیان می‌کند: مطمئن هستم که مرکز انتقال خون به هیچ عنوان به هیچ نوع ویروسی آلوده نیست. برخی می‌گویند برای سلامتی باید حجامت کرد، اما حجامت برای زمان قدیم بوده است. این روزها مردم باید به جای حجامت برای اهداء خون اقدام کنند تا شادابی و سلامتی به آنها برگردد با این کار جان هم‌نوعان خود را نجات می‌دهند. امروزه وقتی می‌شود از خون استفاده کرد چرا حجامت کنیم؟

به اتاق خون‌گیری آقایان که در سمت چپ سالن انتظار است، می‌روم. اتاقی به نسبت از سالن انتظار کوچک‌تر  و درازتر که حدود ۱۰ تخت دارد. تقریبا همه تخت‌ها از اهداکننده پر بود. خانمی مقابل درب اتاق نشسته  و برگه‌های مراجعه‌کنندگان را چک می‌کند. سمت چپ این اتاق، اتاق پذیرایی است.

پسر جوانی که روی تخت انتهایی اتاق، زیر نور آفتاب دراز کشیده، توجه من را به خود جلب می‌کند. به نظر می‌آید اولین بار است که برای اهداء خون آمده است.

او در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: عروجی هستم و ۲۲ سال سن دارم. از زمانی که کرونا آمده، در خانه قرنطینه هستم. این روزها در تلویزیون دیدم که می‌گویند ذخایر خونی کم شده است. برای همین برای اهداء خون به اینجا آمدم.

عروجی ادامه می‌دهد: برای اولین‌بار است که برای اهداء خون مراجعه می‌کنم. کرونا ترسی ندارد اگر ما رعایت کنیم اتفاقی نمی‌افتد. محیط اینجا کاملا تمیز و بهداشتی است.

اهداء خون یک وظیفه انسانی است

وقتی می‌خواستم از اتاق خارج شوم، مردی را دیدم که در زمان اهداء خون از دکتر خواست که لبخند بزند و با او در همان موقعیت عکس بگیرد. از او در خصوص آمدنش به مرکز انتقال خون پرسیدم که می‌گوید: اهداء خون یک وظیفه انسانی است. ممکن است خون من به درد نجات یک نفر از همشهریانم بخورد. من اهدا کننده مستمر هستم و ۱۲ بار است که برای اهدا مراجعه می‌کنم.

اکبری ادامه می‌دهد: شایعات فضای مجازی من را نترساند. توکل من همیشه بر خدا بوده و وقتی بهداشت را کاملا رعایت کنیم، هیچ اتفاقی نمی‌افتد. هیچ‌وقت اهداء خون سلامتی من را به خطر نینداخته است. اهداء خون آرامش خاصی را به من در این سال‌ها داده است. همین که بعد از اهداء خون پیامکی مبنی بر اینکه خون شما به کارگیری شد برایم می‌آید، برای من بسیار ارزشمند است.

از اتاق خون‌گیری آقایان که بیرون می‌آیم، روبه‌رو اتاق پزشک و اتاق خون‌گیری خانم‌هاست. تنها دو تخت در این اتاق است که هیچ‌ اهداکننده خانمی در آنجا نیست. به سراغ تنها خانم اهداکننده خون در سالن انتظار می‌روم. او که ماسکی هم بر صورت ندارد، در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: من اهدا کننده مستمر هستم.من هیچ‌وقت ماسک نمی‌زنم. وقتی مسئولان می‌گویند مراکز اهداء خون امن و مطمئن است چرا باید ماسک بزنم و به شایعات فضای مجازی گوش کنم؟

به سالن ممنوعه که وارد می‌شوم تا انتهای سالن هیچ اتاقی نیست. انتهای سالن و در کنار راه‌پله، یک اتاق شیشه‌ای است که محل نگهداری خون‌هاست. با اجازه حراست وارد اتاق می‌شوم. حدودا ۸ یخچال برای نگهداری خون‌ها در آنجاست که روی شیشه و هر طبقه نوع گروه خونی نوشته شده است.

تلاشی شبانه‌روزی برای آنها که نیازمند خون و پلاکت هستند

خانم جوان و خوش‌رویی پشت میزی نشسته بود و با سیستم مقابلش ورود و خروج خون‌ها را کنترل می‌کرد. ابراهیم‌زاده، کارشناس واحد پخش خون مرکز انتقال خون امام رضا(ع) مشهد است. او در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: واحد انتقال خون امام رضا(ع) این روزها به صورت ۲۴ ساعته و شبانه‌روزی مشغول به خدمت است. ما بیماران تالاسمی، مریض‌های اطفال لوسمی، بیماران سرطان خونی و... داریم که همواره نیازمند پلاکت و خون هستند. در این‌جا پلاکت و خون برای این افراد تهیه می‌شود.

وی ادامه می‌دهد: خداروشکر باتلاش من و همکارانم و همه مردم هیچ‌وقت، هیچ مشکل و یا کمبودی برای تهیه پلاکت و خون برای این افراد پیش نیآمده است. خوشبختانه مردم ما همیشه برای اهداء خون آمده‌اند. اگر فراخوانی بوده، به هرشکلی به آن پاسخ مثبت داده و برای اهداء خون مراجعه کردند. ما هیچ کمبودی نداشتیم.

کارشناس واحد پخش خون مرکز انتقال خون امام رضا(ع) مشهد اضافه می‌کند: ما پاسخگوی نیاز بیمارستان‌ها بوده‌ و هستیم. در این مدت درخواست بیمارستان‌ها به خون و پلاکت نسبت به قبل کمتر شده است. باتوجه به شیوع کرونا در شهر، یک‌سری عمل‌های غیرضروری کنسل شده است.

ابراهیم‌زاده ادامه می‌دهد: وقتی می‌گویند ویروس کرونا شایع است یعنی در همه جا  ممکن است وجود داشته باشد. ممکن است که در انتقال خون و یا هر جای دیگری این ویروس باشد اما باتوجه به رعایت استاندارهای بهداشتی در انتقال خون و رعایت تمامی نکات بهداشتی امکان انتقال این ویروس بسیار ضعیف است.

او بیان می‌کند: من ۲۰ روز است که به سرکار می‌آیم و همواره مشغول هستم. با رعایت نکات بهداشتی و رعایت استاندارهای لازم در این‌جا، تاکنون ویروس کرونا من، همکارانم و هیچ فرد اهداکننده‌ای را آلوده نکرده است. وقتی کسی اولویت‌بندی می‌کند و می‌بیند که، فرآورده خونی یک نیاز است که با اهداء خون نیاز چندین مریض به فرآورده‌های خونی برطرف می‌شود، می‌تواند با رعایت بهداشت به مراکز انتقال خون مراجعه کرده و اهداء خون را انجام دهد.  

 مرکز انتقال خون شهید سلیمانی واقع در استقلال، دومین مرکزی است که برای تهیه گزارش به آنجا می‌روم.  شاید اگر تابلوی به نسبت متوسط آن را نمی‌دیدم اصلا متوجه چنین مکانی در آن‌جا نمی‌شدم. از در ورودی شیشه‌ای که وارد می‌شوم، تنها چند قدم برمی‌دارم و به اتاقک شیشه‌ای پذیرش می‌رسم. خانم جوان که ماسک فیلترداری بر روی صورت دارد در آن‌جا مراجعه کنندگان را راهنمایی می‌کند. در سمت راست این اتاقک تنها با بالا رفتن دو پله به سالن خیلی کوچکی می‌رسم که اتاق‌های خون‌گیری، اتاق پزشک و آبدارخانه در آن قرار دارند. اتاق خون‌گیری آقایان اتاقی کوچک است که تنها چهارتخت، یک میز برای پذیرش و چهارصندلی برای نشستن دارد.

ساعت کاری پایگاه‌های انتقال خون افزایش یابد

یکی از آقایان اهداکننده خون در این مرکز در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: در چند روز گذشته در رسانه‌ها، مطلع شدم که ذخایر خونی کاهش پیدا کرده است. از نظر سلامتی مشکل خاصی نداشتم، برای همین برای اهداء خون به اینجا آمدم تا بتوانم کمکی به هم‌وطنانم کرده باشم.

او ادامه می‌دهد: مسئولان مربوطه علاوه بر اینکه اعلام می کنند ذخایر خونی کم است، حداقل در برهه‌هایی که مشکل کمبود خون پیدا می‌کنند، پایگاه کشیک غیر از پایگاه مرکزی خود دایر کنند و یا افزایش ساعت کاری پایگاه‌ها را داشته باشند.

او اظهار می‌کند: من کارمند هستم و امروز مرخصی بودم که توانستم برای اهداء خون بیایم. تنها یک مرکز انتقال خون مشهد تا ساعت ۷ شب فعالیت می‌کند. در این روزهای بحرانی چه اشکالی دارد که دیگر مراکز انتقال خون، دو ساعت بیشتر فعالیت کنند که مردم بعد از ساعت اداری نیز بتوانند مراجعه کنند.

او بیان می‌کند: برای کادر مراکز انتقال خون، رعایت بهداشت و پروتکل بهداشتی از بدو ورود تا زمان خروج بسیار اهمیت دارد. وقتی می‌بینم رعایت بهداشت برای این عزیزان در درجه اول اهمیت دارد، فکر نمی‌کنم مشکل خاصی وجود داشته باشد. در تمامی مراحل اهدا،  اینجا ضدعفونی می‌شود و هرکس که ماسک نداشته باشد، به او ماسک می‌دهند.

مردی با موهای سفید، قد بلند و چهارشانه روی تختی وسط اتاق دراز کشیده است. او در حین انجام مصاحبه‌ام با فرد دیگری، با صدای بلند می‌گوید: تنها اگر یک سوم مردم ایران اهداکننده مستمر باشند ما صادرکننده خون خواهیم بود.

در انتها به سراغ مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی می‌روم تا درخصوص وضعیت این روزهای پایگاه‌های انتقال خون استان با او گفت‌وگو کنم.

مجید عبداللهی، مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار می‌کند: خدا را شاکریم که مردم ما در همه موضوعات مسائل کشور پای کار هستند. وقتی گفته می‌شود، ذخایر خونی رو به کاهش است، با اعلام این خبر میزان مشارکت‌های مردمی در اهداء خون بسیار بالا می‌رود.

وی ادامه می‌دهد: ما در مراکز انتقال خون شرایط امن را برای اهدا فراهم کردیم. در روزهای ابتدایی شرایط کرونا ما به تمامی ۶۱ بیمارستانی که تامین‌کننده خون آن‌ها هستیم، اعلام کردیم که فقط عمل‌های ضروری را پاسخ می‌دهیم، اما در حال حاضر با افتخار اعلام می‌کنیم که پاسخگوی عمل‌های غیرضروری استان نیز هستیم.

مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی با بیان اینکه «در این مدت عمل‌های غیرضروری استان کاهش پیدا کرده است»، عنوان می‌کند: حجامت با اهداء خون کاملا متفاوت است. حجامت نوعی درمان است، اما اهداء خون عملی ایثارگرانه است. هر فرد با اهداء خون خود به نجات جان چهار نفر کمک می‌کند. اهداء خون اهداء بافت زنده است. 

عبداللهی ادامه می‌دهد: یک اهدا کننده مستمر در سال، جان ۱۶ نفر را نجات می‌دهد. این روزها در تمامی مراکز انتقال خون، شرایط فاصله‌گذاری اجتماعی، اهداء ماسک و عدم ازدحام رعایت می‌شود تا اهدا کنندگان با خیال راحت مراجعه کنند.

پایگاه اهداء خون جامع در سناباد راه‌اندازی می‌شود

وی با اشاره به اینکه «ما می‌دانیم که مراکز انتقال خون، در تمامی سطح شهر نیست»، بیان می‌کند: در آینده نزدیک یک پایگاه اهداء خون جامع در سناباد در دو فاز و هفت طبقه با کمک استاندار و شهردار مشهد راه‌اندازی خواهد شد. این مرکز دارای پارکینگ خواهد بود.

مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی خاطرنشان می‌کند: امیدواریم با راه‌اندازی این مرکز بتوانیم دو یا سه پایگاه مجاور را تعطیل کنیم. امیدواریم بعدها از این مرکز، بتوانیم مرکز آموزشی و پژوهشی داشته باشیم که کارهای درمانی در آنجا انجام شود.

عبداللهی با بیان اینکه «سرمایه ما اعتماد مردم است»، تاکید می‌کند: یکی از امن‌ترین مراکز شهر، مراکز انتقال خون است. کرونا با انتقال خون، منتقل نمی‌شود. کرونا نباید زمینه‌ای باشد که ما اهداء خون را از یاد ببریم.

نیازمندان خون را دریابیم

وی می‌گوید: اهداء خون در ماه مبارک رمضان کاهش پیدا می‌کند، اما بیماران ما کمتر نمی‌شوند. در ماه خدا نیازمندان خون را دریابیم. از مردم خواهش می‌کنیم که در ماه مبارک رمضان اهداء خون را فراموش نکنند.

مدیرکل انتقال خون خراسان رضوی اظهار می‌کند: مراکز اهداء خون استان در ماه مبارک رمضان از افطار تا سحر آماده میزبانی از شهروندان هستند. همچنین مرکز انتقال خون امام رضا (ع) علاوه بر این بازه زمانی، از صبح تا ظهر نیز آماده پاسخگویی به اهداکنندگان است.

انتهای پیام 

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha