• شنبه / ۱۶ فروردین ۱۳۹۹ / ۱۱:۰۹
  • دسته‌بندی: اصفهان
  • کد خبر: 99011607719
  • خبرنگار : 50299

قرنطینه با کتاب؛

معرفی اجمالی چند اثر از «نادر ابراهیمی»

معرفی اجمالی چند اثر از «نادر ابراهیمی»

ایسنا/اصفهان کمک کارگری در تعمیرگاهی سیار، کارگریِ چاپخانه، حسابداری و تحویل‌داریِ بانک، صفحه‌بندی روزنامه و مجله، منشی حجره فرش در بازار، مترجمی و ویراستاری، ایران‌شناسی عملی و چاپ مقاله‌های ایران‌شناختی، فیلمسازی مستند و سینمایی، مصور کردن کتاب‌های کودکان، مدیریت یک کتاب‌فروشی، خطاطی، نقاشی روی روسری و لباس و تدریس در دانشگاه‌ها، از جمله مشاغلی است که نادر ابراهیمی آن را در طول زندگی تجربه کرده اما ما او را تنها با عنوان «نویسنده» می‌شناسیم.

نادر ابراهیمی متولد فروردین ماه سال ۱۳۱۵ در تهران بود. او تحصیلات مقدماتی خود را در همین شهر گذراند و دورۀ کارشناسی، در رشتۀ زبان و ادبیات انگلیسی تحصیل کرد. ابراهیمی، در دو کتاب «ابن مشغله» و «ابوالمشاغل» ضمن شرح وقایع زندگی، به بیان فعالیت‌های گوناگون خود نیز پرداخته‌ است. این نویسنده، در سال ۱۳۴۲، نخستین کتاب خود را با عنوان «خانه‌ای برای شب» به‌چاپ رساند که داستان «دشنام» در آن با استقبالی چشمگیر مواجه شد.

تا سال ۱۳۸۰، علاوه بر صدها مقاله تحقیقی و نقد، بیش از صد کتاب از او چاپ و منتشر شده که دربرگیرنده داستان بلند (رمان) و کوتاه، کتاب کودک و نوجوان، نمایش‌نامه، فیلم‌نامه و پژوهش در زمینه‌های گوناگون است. ضمن آن‌که چند اثر این نویسنده نیز به زبان‌های مختلف دنیا برگردانده شده‌است.

ابراهیمی فعالیت حرفه‌ای خود را در زمینه ادبیات کودکان، با تأسیس «مؤسسه همگام با کودکان و نوجوانان» ـ با همکاری همسرش ـ آغاز کرد. «همگام» عنوان «ناشر برگزیده آسیا» و «ناشر برگزیده نخست جهان» را از جشنواره‌های آسیایی و جهانی تصویرگری کتاب کودک دریافت کرد. او در زمینه ادبیات کودکان، جایزه نخست براتیسلاوا، جایزه نخست تعلیم و تربیت یونسکو، جایزه کتاب برگزیده سال ایران و چندین جایزه دیگر را هم از آن خود کرد. عنوان «نویسنده برگزیده ادبیات داستانی ۲۰ سال بعد از انقلاب» به‌خاطر داستان بلند و هفت جلدی «آتش بدون دود» به این نویسنده اعطا شده است. در ادامه به معرفی برخی از آثار او خواهیم پرداخت.
یک عاشقانۀ آرام

نمونه عالی یک نثر زیبا و جذاب فارسی معاصر کتاب «یک عاشقانه آرام» است. این کتاب که تا کنون بیش از پنجاه بار چاپ شده، مورد تحسین مخاطبان بسیاری،  از سطوح مختلف اجتماعی قرار گرفته است. ۲۳۹ صفحه‌ای که گویی زمانه، زندگی و اندیشه‌های ابراهیمی را در قالبی با کشش و کوشش خاص در مخاطب زنده می‌کند. مخاطب در این کتاب همراه نویسنده، یک دوره از معرفت را در قالب یک تقویم و تاریخ، زندگی می‌کند. کتاب در سه فصلِ قبل از واقعه، در قلب واقعه و پس از واقعه تنظیم شده است. بسیاری از جمله‌های این کتاب توانسته به عنوان جمله‌های ناب ادبی فکری، در بین اهالی فرهنگ ماندگار شود. نگاه و تعریف ابراهیمی از هنرها در این مجموعه، خواندنی و قابل تأمل است. کتاب با این عبارت آغاز می‌شود: «عشق به دیگری ضرورت نیست، حادثه است. عشق به وطن، ضرورت است، نه حادثه. عشق به خدا ترکیبی است از ضرورت و حادثه.»

مردی در تبعید ابدی 
کتاب «مردی در تبعید ابدی» که بر اساس زندگی ملاصدرای شیرازی،  صدرالمتألهین، در ۲۷۷ صفحه تهیه و تدوین شده است. این کتاب ذیل ۱۶ عنوان به رشته تحریر درآمده است. جدای از نثر خوب و روان کتاب، عنوان کتاب شاید زیبنده‌ترین عنوان برای صدرالمتألهین به حساب آید؛ مردی که گویی نه در زمان حیاتش، بلکه هنوز هم در تبعید است. تبعیدی که شاید ابدی است.

رونوشت، بدون اصل
کتاب «رونوشت، بدون اصل»  مجموع هفت داستان کوتاه نادر ابراهیمی است که در ۹۶ صفحه، در اختیار علاقمندان قرار گرفته است. این کتاب نیز مانند بسیاری از کارهای او در کنار متن خوب، از عنوان زیبا و همچنین نثر خاص ابراهیمی با چاشنی موضوعات اساسی انسان مانند عشق و مرگ بهره‌مند است. در قصۀ نقاشی که عاشق شد و معشوق از او خانه‌ای خواست، با یک ابتکار از جنس نادر ابراهیمی روبرو هستیم؛  متن قصه، تصویری است که با خط خوش نستعلیق تحریری نگاشته شده و در آن یک کلبه، دو درخت و ... با این خط نقاشی شده که موجب شده اثر این نویسنده نه تنها خواندنی بلکه دیدنی هم باشد.

غزل‌داستان‌های سال بد
کتابِ ۸۶ صفحه‌ای «غزل‌داستان‌های سال بد» در ۱۶ بخش به قفسه کتابخوان‌ها راه پیدا کرده است. کل کار به خصوص ۹ غزل‌داستان آخر کتاب، نوعی ابتکار در فضای داستانی است که اگر چه چندان تداوم پیدا نکرد و جریان تازه‌ای را به گونه‌ای که او تجربه کرده بود، در ادبیات داستانی ایجاد نکرد ولی اثری شیرین، خواندنی و بسیار نزدیک به فرهنگ غزل‌پرور و غزل‌ساز و غزل‌دوست ایرانی شد.

یک صعود باور نکردنی
کتاب «یک صعود باورنکردنی» که در ۹۶ صفحه پیش چشم مخاطب گذاشته شده، اشاره‌ای به بخش دیگری از زندگی ابراهیمی دارد. او در این کتاب در پاسخ به یک کوهنورد می‌نویسد: «این صعود، حرکتی نو و ماندگار در کوهنوردی وطن ما بود؛  آغازی دیگر، راه و رسمی دیگر، بنیادی دیگر، شهامتی دیگر... بیش از ما بسیاری از کوهنوردان، دماوند را صعود کرده‌اند، بسیاری از کوهنوردان قدرتمند، مؤمن، پیشتاز و راه گشا...و من با احترام به هر کس که تحت هر شرایطی، پیش از ما پا بر قله دماوند نهاده، می‌گویم و با جرأت هم می گویم که صعود ما_ و نه صعود من و من‌ها_ فصلی نو در همه صعودهای گروهی به همۀ قله‌های معتبر جهان بود.»

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha