• جمعه / ۱ فروردین ۱۳۹۹ / ۰۱:۰۶
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 98122922502
  • خبرنگار : 71641

/مالیات سکه در سال ۹۸/

مالیات سکه با ابهاماتش به ۹۹ رسید!

مالیات سکه با ابهاماتش به ۹۹ رسید!

در حالیکه سازمان امور مالیاتی خرید سکه از شبکه بانکی در سال ۱۳۹۸ را مشمول پرداخت مالیات کرده بود و این طرح توانایی بسزایی در درآمدزایی و کاهش فعالیت‌های سفته‌بازانه داشت،‌ با پایان سال ۱۳۹۸ این سازمان اطلاعات و جزئیات دقیقی از میزان دریافت مالیات یا جریمه نپرداختن مالیات اعلام نکرده و مالیات سکه با ابهام وارد سال ۱۳۹۹ شد.

به گزارش ایسنا، خرداد ۱۳۹۸ بود که سازمان امور مالیاتی در ابلاغیه‌ای اعلام کرد تمامی خریداران سکه که در سال ۱۳۹۷ که نسبت به دریافت حداکثر ۲۰۰ سکه از سیستم بانکی اقدام کرده‌اند، باید اظهارنامه مالیاتی پر کنند و فقط خرید زیر ۲۰ سکه معاف از مالیات است.

نحوه تعیین این مالیات و پرداخت آن این گونه است که دریافت‌کنندگان سکه از بانک مرکزی که در سال ۱۳۹۷ سکه خود را دریافت کرده‌اند، تا ۲۰ سکه معاف از مالیات هستند و برای کسانی که بیش از ۲۰ سکه دریافت کرده‌اند، نسبت به مازاد ۲۰ سکه تا میزان ۶۰ سکه به ازای هر سکه یک میلیون و ۵۰۰ هزار ریال مالیات مقطوع، نسبت به مازاد ۶۰ سکه تا میزان ۱۰۰ سکه به ازای هر سکه دو میلیون ریال مالیات مقطوع و نسبت به مازاد ۱۰۰ سکه تا میزان ۲۰۰ سکه به ازای هر سکه دو میلیون و ۵۰۰ هزار ریال مالیات مقطوع تعیین شده است.

جریمه نپرداختن مالیات سکه

مؤدیانی که امکان پرداخت مالیات مقطوع موضوع این دستورالعمل را به صورت یک‌جا در خردادماه ۱۳۹۸ نداشتند، می‌توانستند حداکثر تا چهار ماه به صورت مساوی، مالیات خود را پرداخت کنند.

عدم پرداخت به موقع مالیات یا عدم پرداخت اقساط در سررسیدهای مقرر، مشمول جریمه موضوع ماده ۱۹۰ قانون مالیات‌های مستقیم از پایان خردادماه ۱۳۹۸ خواهد بود.

چه مشاغلی مشمول مالیات سکه نمی‌شوند؟

همچنین اعلام شد، صاحبان مشاغلی که حسب سوابق پرونده یا مجوز صادره از سوی مراجع ذیربط به شغل مرتبط با خرید و فروش سکه اشتغال دارند، مشمول این دستورالعمل نمی‌شوند، اما مکلف هستند نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی شغلی خود اقدام کنند که موعد ارائه اظهارنامه برای اشخاص حقیقی خردادماه و برای اشخاص حقوقی تیرماه است.

این ابلاغیه پس از مطرح شدن واکنش‌های منفی و مثبتی را همچون نحوه دریافت اطلاعات در این زمینه، قانونی بودن این طرح، ابلاغ طرح مالیات بر سکه قبل از مالیات بر عائدی سرمایه در آن زمان و اینکه چرا سازمان امور مالیاتی باید از سکه‌هایی مالیات بگیرد که بر اساس گفته مسئولان بانک مرکزی قرار بود معاف از مالیات باشند، را در پی داشت‌.

این انتقادات وقتی شدت گرفت که اعلام شد، این مالیات به نرخ روز سکه اخذ می‌شود که در این حالت ممکن است فردی سکه را از چند ماه قبل با یک مبلغ مشخص پیش‌خرید کرده باشد اما مالیات بر سکه به نرخ روز از او گرفته شود.

وزیر اقتصاد درباره ابلاغ طرح مالیات بر سکه قبل از مالیات بر عائدی سرمایه در آن زمان به ایسنا توضیح داد که این طرح در حال حاضر دارای مبانی قانونی است و البته طرح مالیات بر عایدی سرمایه هم در آینده‌ای نزدیک برای ارائه به مجلس آماده خواهد شد.

وی همچنین درباره مالیات بر معاملات سکه که توسط دلالان در بازار رسمی معامله می‌شود نیز، اعلام کرد که سعی داریم برای اخذ مالیات از کسانی که سکه از صرافی‌ها خریده‌اند نیز به تراکنش‌های بانکی آنها ورود کنیم.

مالیات بر سکه کاملا قانونی است

قانونی بودن یا نبودن این طرح، یکی از ابهامات در این زمینه بود که دژپسند به آن اینگونه پاسخ داد که این مالیات براساس قانون مالیات بر عملکرد گرفته می‌شود و قانون مالیات بر عملکرد کاملاً متعلق به عملکرد افراد در گذشته است.

به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، قانون در این زمینه اجازه داده که حتی تا ۱۰ سال گذشته نیز عملکرد افراد را بررسی و مالیات مشمول را وصول کنیم؛ لذا این اطمینان را به مردم می‌دهم که هر نوع مالیاتی که اخذ شده و می‌شود با استناد به تکالیف قانونی و به موجب قانون است.

خرید ۳۸ هزار سکه توسط یک نفر!

علاوه براین، رئیس سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که سال ۱۳۹۷ بیش از پنج میلیون و ۸۹۰ هزار قطعه سکه بهار آزادی فروخته شد که ۱۰۲ هزار نفر در کشور این سکه‌ها را خریدند. همچنین، ۵۸ هزار نفر از این افراد کمتر از ۲۰ قطعه سکه خریدند که طبق قانون مشمول مالیات نمی‌شوند اما ۴۹۰ نفر بیش از هزار قطعه سکه خریده‌اند که ۳۸ نفر هر کدام بیش از ۵۰۰۰ قطعه سکه خریده‌اند و یک نفر هم به تنهایی ۳۸ هزار سکه بهار آزادی خریده است.

به گفته پارسا، قیمت سکه خریده شده توسط این افراد حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بوده، در حالیکه اکنون این نرخ چند برابر شده و ثروت و سود بادآورده‌ای را برای این افراد ایجاد کرده که سازمان امور مالیاتی باید از آنها مالیات دریافت کند.

سرنوشت پرابهام مالیات بر سکه در سال ۹۸

اما با وجود همه انتقادات وارد شده به این طرح، سازمان امور مالیاتی با تعیین کف ۲۰ سکه برای مشمول مالیات شدن خریداران، سعی کرده ضربه این طرح را بیشتر متوجه طبقات بالاتر یا حتی سفته‌بازان کند و باتوجه به اینکه این سازمان در چنین طرح‌هایی نماینده بیت‌المال است و اگر بتواند واقعاً به هدف بزند و سفته‌بازان را تنبیه کند، علاوه بر کسب درآمد، می‌تواند جلوی رواج سفته‌بازی‌ در بازار را هم بگیرد.

طبق بودجه سال ۱۳۹۹ که در آن درآمدهای مالیاتی حدود ۱۹۵ هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است،‌ نسبت به درآمدهای مالیاتی مصوب امسال ۲۳ هزار میلیارد تومان افزایش باید داشته باشد.

با این حساب، از آنجا که بخش زیادی از درآمدهای دولت در سال ۹۹ باید به وسیله مالیات محقق شود، سازمان مالیاتی به عنوان هرم اصلی عملیاتی کردن این موضوع، در حالیکه می‌توانست از طرح مالیات بر خرید و فروش سکه هم درآمدزایی قابل‌توجهی داشته باشد و هم اینکه مانع فعالیت‌های سفته‌بازانه شود، با ورود به سال ۱۳۹۹، هنوز اطلاعات و جزئیاتی را درباره میزان درآمدهای مالیاتی از این نوع مالیات، تخلفات و جریمه‌ها اعلام نکرده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۹-۰۱-۰۱ ۰۳:۱۱

با افزایش ۱۰۰درصدی مالیات بر فروش و راه اندازی سامانه دقیق اعتبار سنجی معامله طلا و سکه تا ۱۰ درصد تورم کاهش می یابد

avatar
۱۳۹۹-۰۱-۱۸ ۱۳:۴۱

این بخشنامه تیر خلاصی بود به پیکره نیمه جان اعتماد مردم به نظام بانکی کشور که نه تنها در دراز مدت سودی عاید کشور نخواهد کرد بلکه لطمات جبران ناپذیر آن در آینده دامنگیر تمام اقشار به خصوص قشر کم درآمد خواهد شد. متاسفانه این دولت ثابت کرد اوج بی تدبیری و بی امیدی در اون موج میزنه

avatar
۱۳۹۹-۰۲-۱۱ ۱۴:۲۵

کسی که سکه خریده سودی نکرده که بخواهد مالیات بدهد. تنها از ضررش تا حدی جلوگیری کرده. فرض کنید طرف میتونست با پول 100 سکه یک آپارتمان کوچک خریداری کند. الان هم با پول 100 سکه شاید همان آپارتمان را بتواند بخرد. کشوری که تورمش این چنینیه نباید بر اساس قانون های مالیاتی کشورهای با تورم نیم درصدی و صفر خودشو مقایسه کنه. در واقع عایدی سرمایه را باید با توجه به قدرت خریدش محاسبه کنند نه مقدار عددیش. هر موقع کسی با سفته بازی 100 تا سکه شو کرد 200 تا سکه، بیاید یه درصدی از این سودشو بگیرید. اما نه کسی که صد تا سکه اش زیاد نشده را.

avatar
۱۳۹۹-۰۳-۱۶ ۲۰:۱۹

این غش در معامله هست، خلاف شرع هست، شرم بر شما

avatar
۱۳۹۹-۰۳-۳۰ ۰۲:۱۴

وای از پولی ... .همه جای این مالیات سکه ایراد داره غیر قانونی غیر شرعی غیر عرفی وکلا داره به زور این پول میگیره واقعا جای تاسف داره غش در معامله عطف به ماسبق شدن بخشنامه واز اول اعلام کردن که مالیات نداره واقعا این مالیات حروم حرومه لطفا فقهای شورای نگهبان درباره این معامله بانک مرکزی ودولت که بعد چند ماه زیرش زدن نظر بدن

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۱۳ ۲۲:۰۷

و اینکه قطعا غیر قانونی و غیر اخلاقی و غیر حرفه ای بوده و هست و ...

avatar
۱۳۹۹-۰۵-۲۳ ۱۸:۳۱

من سکه خریدم تا صرفا ارزش پولم حفظ شود . به هیچ وجه تا وقتی اوضاع اقتصادی مملکت تثبیت نشود آنها را نمیفروشم و هر وقت فروختم مالیاتش را هم میدهم. دیوان عدالت اداری هم اخذ مالیات از سکه های فروخته نشده را منع و غیر قانونی دانسته است.

avatar
۱۳۹۹-۰۵-۲۳ ۱۸:۴۵

مگه خودتان نگفتید معاف از مالیات ....دیوان عدالت هم که جوابتونو خوب داد

avatar
۱۳۹۹-۰۵-۲۳ ۲۲:۲۴

خیلی مسخره است. کاش از طلا فروشی سکه میخریدم. تمام تخفیفی که دادند را به نرخ روز دارند میگیرند. قانون رو خودتان میسازید تا پول بگیرید. گدا شدین. ...

avatar
۱۳۹۹-۰۵-۲۴ ۰۰:۱۶

بموجب رای دیوان عدالت اداری ( بند پنجم متن رای) خریداران سکه که سکه های آنها فروخته نشده، از مالیات مقطوع وضع شده توسط سازمان امور مالیاتی، مستثنی شدند.

avatar
۱۳۹۹-۰۵-۲۵ ۲۰:۳۱

این گونه مالیات گرفتن کلاه گذاشتن سرمردم وعدم اعتماد مردم به دولت جمهوری اسلامی است ، از روز اول باید می گفتند هر سکه چقدر مالیات دارد؟ نه الان که کاراز کار گذشته .بنده یک ریال مالیات نمی دهم واین کار را خلاف شرع وقانون وعرف می دانم .

avatar
۱۳۹۹-۰۵-۲۷ ۱۷:۲۴

ما تقاضای رسیدگی درباره این مسئله را داریم. غش در معامله حرام شرعی است ( طبق نظر تمام مراجع محترم به اتفاق آراء) در این باره به آیات و احادیث هم می توان استناد کرد: 1- قرآن کریم سوره اسراء آیه 34 : وَ أَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كانَ مَسْؤُلًا : و به پيمان وفا كنيد، كه (در قيامت) از عهد و پيمان سؤال خواهد شد. 2- پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: مَنْ غَشَّ مُسْلِماً فِی شِراءٍ أو بِیعٍ فَلَیسَ مِنَّا: کسی که مسلمانی را فریب دهد در خرید یا فروش از ما نیست. 3- امام رضا علیه السلام فرمود: مَلْعُونٌ مَلْعُونٌ مَنْ غَشَّ اخاهُ: از رحمت خدا دور است، از رحمت خدا دور است کسی که به برادر دینی خود خدعه و خیانت کند. 4- پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: یا فلان اما عَلِمْتَ انَّه لَیسَ مِنَ الْمُسْلِمِینَ مَنْ غَشَّهُمْ: فلانی آیا نمی دانی از مسلمانان نیست کسی که در معامله به آنان غش نماید. 5- پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: وَلا تَغُشِّی فَانَّهُ اتْقی لِلّهِ وَابْقی لِلمالِ: در فروختن کسی را فریب مده، زیرا اگر چنین کنی به پاکی و پرهیزکاری در پیشگاه خداوند بهتر است و برای بقاء ودوام مال وثروتت نیکوتر می باشد. 6- از علی علیه السلام نقل شده که فرمود: مَنْ غَشَّ الْمُسْلِمینَ فَقَدْ بَرِئتُ مِنْهُ: کسی که با مسلمانان غش نماید و به آنان خیانت کند من از او بریء و بیزارم. 7- پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: مَنْ غَشَّ اخاهُ الْمُسْلِمَ نَزَعَ اللَّهُ فیهِ بَرَکةَ رِزْقِهِ وَافْسَدَ عَلَیهِ مَعیشَتَهُ وَوَکلَهُ الی نَفْسِهِ: هرکسی به مسلمانی خیانت کند خداوند برکت را از روزیش برمی دارد و زندگی اش را پریشان و فاسد می نماید و او را به خویش وامی گذارد. 8- امام موسی بن جعفر علیه‌السلام به نقل از پدرانش فرمود: مَلْعُونٌ‏ مَنْ‏ غَشَ‏ مُسْلِماً أَوْ غَرَّهُ أَوْ مَاكَرَه: کسی که با مسلمانی تقلّب کند یا در معامله او را فریب دهد یا مکر و حیله کند، ملعون و از درگاه خدا و رحمت او دور است.