به گزارش ایسنا، سال ۹۸ در دانشگاه آزاد اسلامی با تغییر رویکرد ساختاری در این دانشگاه همراه بود و طی این تغییر، معاونتهای موضوعی "علوم انسانی و هنر"، "علوم مهندسی و کشاورزی"، "آموزشهای عمومی و مهارتی" و "تحقیقات، فناوری و نوآوری" ایجاد شدند تا امور مربوط به دانشجویان در هر یک از حوزههای مربوطه در معاونت تخصصی خودش مورد بررسی قرار گیرد. بر این اساس رویکرد آموزشی و پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی به نگاه تخصصی و موضوعی تغییر پیدا کرد.
در دل این تغییر ساختار، ایجاد "سراهای نوآوری" در استانها به عنوان راهی برای کاربردی کردن آموزش و پژوهش و تبدیل دانشگاه آزاد به دانشگاه نسل سوم و کارآفرین، در دستور کار قرار گرفت و مقرر شد سراهای نوآوری و فناوری با سه بازوی اصلی متشکل از «شتابدهندهها»، «مراکز رشد» و «پارکهای علم و فناوری» وارد عرصه کاربردیسازی فناوری شوند.
بابک نگاهداری، سرپرست وقت معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی در اردیبهشت ماه ۹۸ با اشاره به اینکه دستورالعمل راهاندازی سراهای نوآوری به زودی ابلاغ خواهد شد، توضیح داد: سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی که شامل زیرساختهای فناوری و نوآوری، پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد، مراکز TTO، مراکز شتابدهی، مراکز کسب و کار، مراکز ثبت اختراع و مراکز خدمات فناوری هستند، به صورت متمرکز ایجاد میشوند.
وی افزود: با توجه به ظرفیتهای استانهای دانشگاه آزاد اسلامی، در هر استان بین یک تا چند سرای نوآوری خواهیم داشت که به صورت واحد فناوری همانند واحدهای دانشگاهی فعالیت میکنند و مسائل مالی و قراردادی آنها کاملاً به صورت جداگانه انجام میشود.
در همین رابطه روح الله دهقانی فیروزآبادی، معاون فعلی تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی در آذر ماه ۹۸، آمایش منطقهای را مبنای راهاندازی "سرای نوآوری" در دانشگاه آزاد عنوان کرد و افزود: مبنای سرای نوآوری، آمایش سرزمینی است. سراهای نوآوری بر اساس دو برنامه آمایش منطقهای و توانمندی هر استان و ارائه پروپوزال متناسب با جغرافیای اقلیمی و اقتصادی آن استان راهاندازی می شود.
ابلاغ آییننامه جامع بازار فناوری و سرای نوآوری
دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در دی ماه ۹۸ با صدور بخشنامهای، آییننامه جامع بازار فناوری و سرای نوآوری دانشگاه آزاد را به معاونان، رؤسای مراکز و مدیران کل سازمان مرکزی، رؤسای استانها و واحدها و مراکز آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی ابلاغ کرد.
دکتر طهرانچی در این آییننامه تأکید کرده است با عنایت به نامگذاری سال ۱۳۹۸ به نام سال «رونق تولید» از سوی مقام معظم رهبری و همچنین ظرفیتهای عظیم انسانی، علمی و زیربنایی دانشگاه آزاد اسلامی در جهت تقویت تولید ملی در حوزه دانشبنیان در سراسر کشور متناسب با ظرفیتهای منطقهای، آئیننامه جامع بازار فناوری و سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی در ۳۲ ماده و ۱۹ تبصره با پیوست دستورالعمل مدیریت فعالیتهای دانشبنیان ابلاغ میشود.
در همین زمینه، دکتر روحالله دهقانی فیروزآبادی، معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی نیز در جلسه شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان (۲۵ دی ۹۸) دانشگاه آزاد اسلامی گفت: آییننامه جامع بازار فناوری و سرای نوآوری دانشگاه آزاد دارای ظرفیتهای بسیاری است و برای نخستین بار ساختاری شبه مرکز در حوزه فناوری ایجاد کرده که این مرکز میتواند کاملاً مستقل و زیر نظر دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت کند.
وی در زمینه اعطای مجوز به سراهای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی، پیشنهاد داد اداره کل اقتصاد دانشبنیان معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان دبیرخانه شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان درخواستهای اعطای مجوز به سراهای نوآوری را بررسی کند و سپس به شورا ارجاع دهد.
معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد: تصمیمات در زمینه اعطای مجوز و فعالیت سراهای نوآوری در دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس مصوبات شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان خواهد بود.
اسامی سراهای نوآوری تأیید شده از زبان دکتر شیرنگی
دکتر احسان شیرنگی، سرپرست اداره کل اقتصاد دانشبنیان و توسعه سرمایهگذاری دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی نیز در جلسه شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان- مورخه ۲۵ دی ماه ۹۸- با بیان اینکه از زمان ابلاغ آییننامه عناوین ۱۳ سرای نوآوری در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی مورد تأیید قرار گرفته است، گفت: این سراها شامل سرای نوآوری صنایع فلزی و ماشینسازی واحد خمینی شهر، سرای نوآوری کشت و تجاریسازی گیاهان زینتی واحد گرگان، سرای نوآوری مبل و منبت واحد ملایر، سرای نوآوری گیاهان صنعتی واحد علیآباد کتول، سرای نوآوری و فناوریهای آموزشی واحد تهران غرب، سرای نوآوری طراحی و تولید پوشاک و اتوماسیون صنعتی واحد یزد، سرای نوآوری فرش ماشینی واحد کاشان، سرای نوآوری تأسیسات نفت، گاز و پتروشیمی واحد بوشهر، سرای نوآوری صنعت ساخت طلا و جواهرات واحد نجف آباد، سرای نوآوری بذرهای گلخانهای واحد مبارکه ـ شهرمجلسی و سرای نوآوری گیاهان دارویی، نوآوری چرم واحد تبریز و سرای نوآوری فناوری اطلاعات واحد خوراسگان است.
کدام سراهای نوآوری مجوز گرفتند؟
دکتر احسان شیرنگی در گفتوگو با ایسنا در تاریخ ۲۱ اسفند ماه با پاسخ به این پرسش که کدام سراهای نوآوری مجوز گرفتند، گفت: تاکنون سرای نوآوری تأسیسات نفت، گاز و پتروشیمی واحد بوشهر، سرای نوآوری پوشاک واحد یزد، سرای نوآوری مبل و منبت واحد ملایر، سرای نوآوری بذر واحد مجلسی، سرای نوآوری چرم واحد تبریز، سرای نوآوری فرش ماشینی واحد کاشان و سرای نوآوری صنعت جواهرات واحد نجفآباد مجوز گرفتهاند.
سرپرست اداره کل اقتصاد دانشبنیان و توسعه سرمایهگذاری دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی همچنین در پاسخ به اینکه آیا سایر سراهای نوآوری مجوز گرفتهاند یا خیر، ابراز بیاطلاعی کرد و افزود: در مورد اینکه سراهای نوآوری مجوز گرفته، افتتاح شدهاند یا خیر نیز باید از رؤسای واحدها سؤال کنید.
وعده افتتاح ۳ سرای نوآوری در تهران طی دهه فجر از سوی دکتر طهرانچی
محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در نخستین همایش و نمایشگاه شتابدهندههای آزاد وعده داد که پنج سرای نوآوری در تهران طی دهه فجر افتتاح خواهد شد.
وی در این باره گفت: از طریق جابجاییها و تجمیع واحدها (در سوهانک و ...)، فضاهایی را در مرکز شهر آزاد کردیم. همچنین افتتاح سراهای نوآوری را در شهرستانها هم آغاز کردیم و واحدهای خوراسگان، همدان و همه استانها همچون آذربایجان شرقی، اردبیل و غیره به این مفهوم پیوستند که از فضاها و امکانات برای تشکیل سرای نوآوری استفاده شود. در هر استان یک بازار فناوری و مجموعهای از طرحهای نوآوری تاسیس میکنیم که انشاءالله بتوانند کار کنند.
نرسیدن مستندات سراهای نوآوری در تهران به شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان
در همین راستا و پس از پایان دهه فجر، دکتر شیرنگی، سرپرست اداره کل سرمایهگذاری و اقتصاد دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با ایسنا درباره علت افتتاح نشدن این سراهای نوآوری در تهران (۲۸ بهمن) گفت: هنوز مستندات لازم برای افتتاح سه سرای نوآوری در تهران به دست ما نرسیده است. طبق ماده ۲۷ و ۲۸ آییننامه بازارهای فناوری و سراهای نوآوری، باید این مستندات به دست ما برسد تا آنها را در شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان مطرح کنیم.
وی در خصوص این مستندات اظهار کرد: بر اساس ماده فوق اینها بایستی از زیرساختهای لازم برخوردار باشند تا سرای نوآوری به آنها تعلق گیرد. به عنوان مثال بایستی پنج شرکت دانشبنیان مرتبط با موضوع خاصی که سرای نوآوری به آن اختصاص یافته در استان فعالیت داشته باشد. تاکنون استانهای البرز، قزوین و مرکزی مستندات خود را به طور کامل ارائه کردهاند که این مستندات در جلسه ۲۹ بهمن ماه شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان مطرح خواهد شد و پس از آن مشخص میشود که تأسیس سرای نوآوری در کدام یک از این استانها مورد تصویب قرار میگیرد.
مشکل در فضای استقرار؛ علت افتتاح نشدن سه سرای نوآوری در تهران
سید محمودرضا آقامیری در گفتوگو با ایسنا در تاریخ ۳۰ بهمن در پاسخ به پرسشی درباره افتتاح سه سرای نوآوری در تهران که قرار بود در نقاط مرکزی شهر -در ۲۲ بهمن- افتتاح شوند، گفت: سه سرای نوآوری قرار بود تا دهه فجر آماده افتتاح شوند که متأسفانه اینها از نظر فضای استقراری دچار مشکل شدند و افتتاح آنها به تعویق افتاد.
وی افزود: این سه سرای نوآوری قرار بود در خیابانهای آزادی (قریب)، پونک و خیابان فلسطین (محل دانشکده هنر سابق) افتتاح شوند که افتتاح آنها به تعویق افتاد و انشاءالله ظرف دو الی سه هفته آینده افتتاح خواهند شد.
شیوع کرونا در کشور و تحتالشعاع قرار گرفتن افتتاح سراهای نوآوری
مهندس سیدمحمدجواد صدری مهر، مدیرکل تجاریسازی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی نیز در گفتوگو با ایسنا (۸ اسفند ۹۸) در پاسخ به اینکه چه اقداماتی برای بهبود فضای استقرار پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد انجام شده است، تشریح کرد: در این راستا ۴۰ هزار متر فضای جدید را به بدنه پارک علم و فناوری دانشگاه اضافه کردیم و اولین ساختمان (ساختمان دکتر قریب، نبش خیابان آزادی، روبهروی خیابان قریب) نیز به مساحت حدود هشت هزار متر با کمک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تبدیل به یکی از ساختمانهای زیرمجموعه پارک شده است.
مدیرکل تجاریسازی پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد نام این ساختمان را "سرای نوآوری توسعه صنایع منطقهای" عنوان کرد و گفت: قصد داریم این سرای نوآوری را همزمان با ولادت حضرت امیرالمومنین (۱۳ رجب) افتتاح کنیم که اگر این اقدام تحتالشعاع وضعیت سلامت کشور (مربوط به شیوع ویروس کرونای جدید ۲۰۱۹) قرار نگیرد، انشاءالله ساختمان دکتر قریب را ۱۹ اسفند ماه افتتاح خواهیم کرد.
صدریمهر در پایان اضافه کرد: بعد از افتتاح ساختمان دکتر قریب، در اردیبهشت ماه ساختمان دیگری که قبلاً دانشکده هنر و معماری دانشگاه آزاد اسلامی (واقع در تقاطع خیابان فلسطین و انقلاب اسلامی) بوده است را به عنوان "سرای نوآوری صنایع خلاق و صنایع فرهنگی" افتتاح خواهیم کرد و در این اقدام نیز ۱۵ هزار متر به فضای پارک علم و فناوری دانشگاه آزاد اضافه خواهد شد.
به گزارش ایسنا، تاکنون هیچیک از سراهای نوآوری که وعده افتتاح آنها در دهه فجر سال ۹۸ داده شده بود، افتتاح نشدهاند و پیگیریهای خبرنگار ایسنا نشان میدهد بین مسؤولان دانشگاه آزاد در خصوص سراهای نوآوری و افتتاح یا عدم افتتاح آنها، اتفاق نظر و هماهنگی چندانی وجود ندارد.
انتهای پیام
نظرات