دکتر نسترن کشاورز محمدی، دانشیار ارتقای سلامت و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به عنوان سرپرست تیم علمی داوطلبانه پویش مردمی "قرنطینه اختیاری حداکثری" در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: بر اساس بررسیهای انجام شده شامل بررسی آمار و الگوی انتشار همهگیری، نظر نخبگان، مطالعات و مصاحبههای علمی با اساتید و متخصصین علوم مختلف، مشورت با مدیران ارشد نظام سلامت در زمینه مدیریت کرونا و نیز در نظر گرفتن شرایط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه به این جمعبندی رسیدیم که در حال حاضر یکی از هزینه اثربخشترین راهکارهای موجود، انجام قرنطینه اختیاری حداکثری است.
قرنطینه حداکثری داوطلبانه باید حداقل دو هفته باشد
وی ادامه داد: در غیر اینصورت احتمال اینکه همهگیری به حدی برسد که کنترل آن ممکن نباشد و یا بسیار سخت و پرهزینهتر باشد، بیشتر است. همچنین با توجه به اینکه دوره پنهان بیماری میتواند تا دو هفته طول بکشد، این قرنطینه حداکثری داوطلبانه باید حداقل دو هفته باشد و در صورت لزوم یعنی تداوم افزایش موارد ابتلا، بیشتر شود.
دکتر کشاورز با بیان اینکه پویش قرنطینه داوطلبانه حداکثری با انتشار پوسترهای الکترونیکی آن در سطح شبکههای اجتماعی آغاز شد، گفت: طبیعتا بازخوردهایی از افراد در سطوح مختلف جامعه شروع شد، به گونهای که در کمتر از ۲۴ ساعت اول اساتید و متخصصان متعددی آن را تایید کرده و ویدئوهای خود را در حمایت از این پویش ارسال کردند.
وی تاکید کرد: در زمان جنگ تحمیلی، گروهی از هموطنان ما در خط مقدم میجنگیدیند تا ما در آرامش زندگی کنیم. الان هم گروهی از هموطنان ما در دانشگاهها، مراکز بهداشتی، درمانی خصوصی و دولتی و ادارات مختلف و فروشگاهها کار میکنند تا ما بتوانیم در منزل خود را قرنطینه کنیم.
وی در رابطه با برخی مطالب مطرح شده در خصوص اهداف و نحوه اجرای پویش، ادامه داد: طبق الگوی مشاهده شده، اولین درسی که گرفتیم، این بود که برخی از ما چه کم سواد و چه دانشگاهی، خوب گوش نمیکنیم! خوب نمیخوانیم! خوب دقت نمیکنیم! فقط میخواهیم نظر انتقادی خود را طرح کنیم و یا از شرایط به نفع خود استفاده و بهرهبرداری کنیم.
اهداف اصلی و شعار پویش قرنطینه اختیاری حداکثری
دکتر کشاورز محمدی با تشریح اهداف اصلی و شعار پویش قرنطینه اختیاری حداکثری و با تاکید بر ضرورت دقت به معنای واژههای عبارت "قرنطینه اختیاری حداکثری"، گفت: قرنطینه در مفهوم عام یعنی ایزوله کردن و در اینجا مخاطب ما جامعه پزشکان و مجلات نیست، که حتی اگر بود، باز یکی از معانی قرنطینه "ایزوله کردن" است؛ اما اینکه در اسناد تخصصی تعریف عملیاتی آن چیست، بحث دیگری است. اختیاری یعنی فرد به اختیار خود بر اساس درک و نگرش و شرایط خودآگاهانه تصمیم به این کار بگیرد و حداکثری یعنی بالاترین میزان ممکن، حداکثر به معنای صد در صد نیست.
جزئیات "رفتار هدف پویش"
این عضو هیات علمی دانشگاه با اشاره به "رفتار هدف پویش"، تصریح کرد: "از الان حداقل تا دوهفته و یا بیشتر، برای سلامت خودم و دیگران، حتیالامکان از خانه خارج نمیشوم". در اینجا کلمه حداقل به این معناست که بر اساس الگوی همهگیری این زمان ممکن است از دو هفته بیشتر شود. در کلیپهای پویش، توضیح داده شده که برخی مجبورند به سر کار بروند، ولی میشود این خروج از منزل را فقط به سر کار و همچنین به ضرورتهایی چون خرید مایحتاج روزانه تقلیل داد یا مثلا برای خرید میشود حتیالامکان آنلاین یا تلفنی خرید را انجام داد و یا فقط یک نفر از خانه خارج شود و هفتگی خرید کند.
وی با طرح این مساله که مطمئنا ماندن در خانه کافی و آسان نیست، اظهار کرد: برخی به درستی عنوان کردند که ماندن در منزل کافی نیست. چه بسا که فرد در منزل بماند و آلودگی از بیرون وارد شود یا اینکه فردی بیرون برود و آلوده نشود. برخی دیگر عنوان کردند که باید فکری برای سرگرمی اعضای خانواده و به خصوص بچهها کرد، وگرنه فرد شاید تحمل این خانه ماندن طولانی را نداشته باشد. همه این تذکرات وارد است و ما به آنها اندیشیدهایم.
فرصتها و تهدیدهای پویش"قرنطینه اختیاری حداکثری"
این عضو طراحان اصلی پویش "قرنطینه اختیاری حداکثری" با بیان اینکه در این شرایط هر تصمیم و اقدامی مانند قرنطینه اختیاری حداکثری دارای مزایا و معایبی است و با خود فرصتها و تهدیدهایی به همراه میآورد، اظهار کرد: نمیتوان تصمیمی گرفت که فقط در آن فایده و سود باشد و هیچ بهایی برایش نپردازیم و تهدیدی هم برای ما نداشته باشد. برای همین تصمیم با شماست! ما فقط دعوت میکنیم، دلایل دعوتمان را میگوییم و به شما در حد توان کمک میکنیم تا با تصمیم و اقدام خودتان جنبههای منفی آن را کاهش دهید، مزایا و فرصتها آن را بیشتر بشناسید و از آن بهره ببرید.
دکتر کشاورز محمدی با اشاره به برنامههای اصلی پویش قرنطینه اختیاری حداکثری برای کاهش تبعات و افزایش استفاده بهینه از فرصت در منزل ماندن، اظهار کرد: در قالب این پویش به مرور به پنج سوال اصلی ایجاد شده در اذهان مردم با ارائه استدلال معتبر، ایده و راهکار پاسخ داده میشود، اینکه "چگونه و چرا حداقل دو هفته یا بیشتر سعی کنیم کمتر از خانه خارج شویم؟"، "افرادی که مجبورند به سر کار بروند، چگونه حضور خود را در خارج از خانه کمتر و ایمنتر کنند و وقتی منزل میآیند چگونه خطر را برای اعضای دیگر کم کنند؟"، "افرادی که در منزل هستند، چگونه خود را از خطرات احتمالی دیده نشده نفوذ آلودگی به خانه محافظت کنند؟"، "فرصت ماندن در منزل را چگونه برای خود و خانواده تبدیل به فرصت یا توفیق اجباری کنند؟" و "چگونه تبعات ماندن در منزل را بر روحیه خود و عزیزان خود و نیز مشاغل افرادی که از این وضعیت دچار آسیب اقتصادی شدند را کم کنیم"؟
مدیر پویش مردمی قرنطینه اختیاری حداکثری در پایان با بیان اینکه همچنین در قالب این پویش، محتوای جذاب، کاربردی و مفید برای گذر از این دوره سخت تهیه، انتخاب و باز نشر میشود، تاکید کرد: ما معتقدیم عاری از خطا نیستیم. بنابراین از تمامی اقشار، صنوف، جمعیتهای مختلف همه و همه دعوت میکنیم همراه با ارائه استدلالهای منطقی، راهکارهای پیشنهادی بدیل خود را از طریق راههای ارتباطی این پویش در تلگرام @coronathinktank98 و در اینستاگرام coronathinktank با ما در میان بگذارند. طراحان این پویش باور دارند همه با هم داناتر و توانمندتریم.
انتهای پیام
نظرات