مرتضی نعمتی در گفت و گو با ایسنا، با بیان اینکه محیط پیرامون ما، آکنده از عوامل عفونت زایی است که انسان را از هر سو تهدید می کنند، گفت: بدیهی است در تأمین سلامتی و تندرستی افراد، ورزش از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علاقه و نیاز جامعه به ارتقای سلامتی از طریق ورزش، موضوعی است که توجه محققان را به سازوکارهایی که موجب تقویت عملکرد دستگاه ایمنی هنگام فعالیت ورزشی می شود جلب کرده است.
نعمتی افزود: به این ترتیب سؤالی که برای پژوهشگران به وجود آمده این است که آیا شرکت منظم در فعالیت های ورزشی میتواند موجب تقویت سیستم ایمنی بدن شود؟ برپایه مطالعات، فعالیتهای ورزشی با شدت متوسط، کارکرد سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریهای عفونی نظیر سرماخورگی و آنفلوآنزا را ارتقا بخشیده و بر حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماریها اثر بسزایی دارد.
وی ادامه داد: گلبولهای سفید خون سلولهای سیستم ایمنی بدن هستند که با بیماریها مبارزه میکنند. با ورزش کردن آنتیبادیها و سلولهای سفید خون با سرعت بیشتری در خون گردش میکنند و ممکن است بیماریها را سریعتر شناسایی کنند.
این متخصص ورزشی خاطرنشان کرد: افزایش دمای بدن در طول ورزش از رشد باکتری ها جلوگیری میکند و به بدن در مبارزه بهتر با عفونت ها یاری میرساند. اگر در طول روز تحرک کمی دارید و یا پشتِ میز نشین هستید، خطر ابتلا به بیماری های عفونی در شما دو تا سه برابر بیشتر از دیگران است. تحقیقات نشان میدهد کسانی که به صورت مداوم ورزش میکنند خطر ابتلا به عفونتهای تنفسی مثل سرماخوردگی در آنها تا یک سوم کاهش مییابد.
نعمتی تصریح کرد: یک پژوهش بر روی ۷۵۰ ورزشکار (دامنه سنی ۴۰ تا ۸۱ سال) نشان داد که ۸۰ درصد کمتر از همتایان کم تحرکِ خود دچار انواع بیماریها شدند. سیستم ایمنی بدن از سن ۲۰ سالگی به بعد هر سال دو تا سه درصد ضعیفتر میشود. به همین دلیل افراد در کهنسالی نسبت به انواع بیماریهای عفونی، روماتیسم مفصلی و سرطان آسیبپذیرتر هستند.
وی افزود: بررسیهای اخیر نشان داده است که ورزش در دوران سالمندی از تضعیف سیستم ایمنی بدن جلوگیری میکند و سبب میشود افراد از بیماریها و عفونتها مصون باشند. محققین ۱۲۵ دوچرخه سواری که در حال سپری کردن ۸۰ سالگی خود بودند را مورد مطالعه قرار دادند. یافتههای این بررسی نشان داد که سیستم ایمنی بدن این دوچرخه سواران مشابه یک فرد ۲۰ ساله است. محققان همچنین دریافتند افرادی که در سنین پیری ورزش میکنند، بدنشان بهتر به واکسنها واکنش نشان میدهد و در نتیجه در مقابل بیماریهایی مثل آنفلوانزا مقاومتر هستند. بر اساس نتایج بدست آمده از تحقیقات، استنباط میشود که فعالیت ورزشی منظم و مداوم موجب تقویت سیستم ایمنی در دوره میانسالی و متعاقب آن سالمندی میگردد.
آیا ورزشکاران حرفهای و مسابقهای در برابر بیماریها مقاومترند؟
نعمتی در ادامه با بیان اینکه برخلافِ فعالیتهای ورزشی با شدت متوسط که کارکرد سیستم ایمنی بدن را ارتقا میبخشد، فعالیتهای ورزشی شدید و واماندهساز؛ کارکرد سیستم ایمنی را تضعیف میکند، گفت: بنابراین ورزشکارانی که در سطحِ قهرمانی فعالیت میکنند احتمالاً در معرض بیماریهای عفونی قرار دارند. ورزشکاران با رعایت سه نکته میتوانند عوارض ناشی از تمرینات پرشدت را کاهش دهند. مهمترین موضوع ریکاوری است. اگرچه بیشتر سلولهای ایمنی هنگام ورزش افزایش مییابند اما پس از تمرینات پرشدت، یک مرحله سرکوب دستگاه ایمنی اتفاق میفتدکه پیامد آن افزایش احتمال ابتلا به عفونت است.
وی ادامه داد: به نظر میرسد که تمرینات پرشدت باعث کاهش اثر گلبول های سفید خون و دیگر سلول های ایمنی، و در نهایت کاهش عملکرد دفاعی بدن علیه عفونت میشود. بنابراین ریکاوری بین دو جلسه تمرین از اهمیت ویژهای برخوردار است.
نعمتی افزود: موضوع دوم تغذیه است. بر اساس پژوهش ها چنانچه تمرینات پرشدت پس از مصرف گلوتامین اجرا شوند، میتوانند عملکرد دستگاه ایمنی بدن به ویژه اثر گلبول های سفید خون، به عنوان اولین سد دفاعی بدن را بهبود بخشند. در انتها توصیه میکنیم که ورزش در شرایط محدودیت اکسیژن انجام نشود. زمانی که فشارِ تمرینات با هایپوکسی (کمبود اکسیژن) همراه میشود، بیشترین اثر سرکوب کنندگی را بر سیستم ایمنی دارد. با توجه به استقبال ورزشکاران حرفهای از ماسکهای ورزشی، توصیه میشود که با احتیاط بیشتری از این ماسکها استفاده گردد. خون وقتی در شرایط هایپوکسی شدید قرار میگیرد، استرسهای اکسیداتیو شدیدی به آن وارد میشود. این استرسهای شدید باعث تغییر و مرگ سلوهای ایمنی و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای عصبی و عفونتی میگردد.
انتهای پیام
نظرات