«سیدمصطفی فاطمی» در گفتوگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به ورود مدرنیته به شهر یزد از دوران پهلوی اول و به دنبال تغییر کالبد شهر با خیابانکشیها و ورود برق و تلگرافخانه این شهر، گفت: دو گروه در یزد به تغییر ساختار کالبدی و اقتصادی شهر دست زدند و با ایجاد کارخانجات نساجی به طور رسمی تقابل سنت و مدرنیته را در این شهر رقم زدند که یکی از این گروهها طرفداران «سیدضیا طباطبایی» و دیگری گروههای دولتی بودند که منجر به تغییر ساختار اقتصادی شهر به سمت صنعتی شدن و مدرنیته شدند.
وی افزود: البته در همان دوارن مخالفتهای جدی در این رابطه نیز اتفاق افتاد چرا که اکثر مردم در خانههای خود تولید میکردند و تعدادی از مذهبیون نیز معتقد بودند که با تعطیل شدن فعالیت در خانهها و روی آوردن به کارخانجات و فعالیتهای صنعتی، وابستگی به بیگانگان ایجاد خواهد شد.
این مسئول به ایجاد کارخانههای متعددی مانند درخشان، افشار، سعادت، جنوب، اقبال و هراتی در بدو صنعتی شدن یزد اشاره کرد و گفت: برخی از صاحبان این کارخانهها به افرادی که در کارخانههای خود به تولید و فعالیتهای متعددی مشغول بودند، سهام فروختند که در آن زمان به این مسئله شیر (shir) کردن به معنای واقعی شِیر (share) کردن سهام گفته میشد.
وی از کارخانه اقبال به عنوان یکی از نمونههای موفق کارخانههای سهامی در یزد یاد کرد و گفت: اکثر افرادی که پایهگذاران مدرنیته در یزد بودند، تجار و بازرگانانی بودند که از یزد و سایر شهرها برای تجارت در یزد فعالیت میکردند و با شروع بحث صنعتی شدن، سعی در ایجاد و راهاندازی کارخانههای متعدد داشتند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان در رابطه با اهمیت حفظ و ثبت این مواریث صنعتی، خاطرنشان کرد: بسیاری از کشورهای مهم دنیا که میراث تاریخی ضعیفی دارند، بر میراث صنعتی کشور خود سرمایهگذاری میکنند لذا حفظ این ظرفیتها برای شهر جهانی یزد نیز بسیار حائز اهمیت است.
فاطمی از ارسال پرونده ثبتی تعدادی از کارخانههای قدیمی یزد به وزارت میراث در راستای حفاظت از این میراثهای صنعتی خبر داد و در پایان خاطرنشان کرد: البته کارخانه اقبال، جنوب و سعادت از قبل در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و از این رو امیدواریم بتوانیم مابقی کارخانههای تریخی یزد را نیز به عنوان میراث صنعتی به ثبت برسانیم.
انتهای پیام
نظرات