به گزارش خبرنگار ایسنا، براساس قانون انتخاب نخست وزیر، رییس جمهور این کشور با نمایندگان و فراکسیونهای پارلمانی در محل ریاست جمهوری، "قصر بعبدا"، دیدار و گفتگو میکند که از آن به عنوان "مشاورات قانونی" یاد میکنند و سپس بر اساس آرای نمایندگان از میان نامزدهای پست نخست وزیری، فردی که بیشترین رای قانونی "اکثریت آرای پارلمان" را به دست آورده است، به عنوان نخست وزیر "مامور تشکیل کابینه" میکند.
مشاورههای قانونی میشل عون برای تعیین یکی از دو کاندیدا یعنی "حسان دیاب" و "نواف سلام" صورت گرفت که حسان دیاب بالاترین رای قانونی را به دست آورد.
در پی مشاورههای ریاست جمهوری این آراء به دست آمد:
- شصت و نه نفر از نمایندگان (اکثریت پارلمانی) حسان دیاب را انتخاب کردند.
- سیزده تن از نمایندگان نواف سلام را انتخاب کردند.
- چهل و دو نماینده پارلمان (از جمله فراکسیون المستقبل وابسته به سعد الحریری) از دادن رای خودداری کردند و هیچ یک را به عنوان نخست وزیر معرفی نکردند.
حسان دیاب، نخست وزیر لبنان
حسان دیاب متولد بیروت و شصت ساله است و از نگاه علمی دارای مدرک دکتری در رشتههای ارتباطات و کامپیوتر است و در دانشگاههای اروپایی و آمریکایی تحصیلات خود را گذرانده و دارای سمت استادی دانشگاه نیز میباشد. وی در دوران نخست وزیری "نجیب میقاتی" در سال 2011 پست وزیری آموزش و پرورش را داشت. وی از نگاه بسیاری از لبنانیها اعم از عامه مردم و جریانات سیاسی، شخصیتی مستقل با گرایشات ملی از میان اهل سنت لبنان به شمار میرود. از نکات مهم در رسیدن وی به نخست وزیری، حمایت حزبالله و سازمان امل و نیروهای سیاسی هم پیمان مقاومت در پارلمان از او است.
نواف سلام که بود؟
اما نواف سلام دیگر کاندیدای پست نخست وزیری متولد 1953، از خانواده مشهور "سلام" در بیروت به شمار میرود که از خانوادههای اصیل و ریشه دار اهل سنت در بیروت به شمار میرود. "صائب سلام" (یکی از رهبران استقلال لبنان) و نخست وزیر اسبق لبنان و "تمام سلام" نخست وزیر دیگر اسبق لبنان (از 2014 تا 2016) از همین خانواده به شمار میروند. وی دارای مدرک دکتری حقوق و علوم سیاسی است و در فرانسه و آمریکا تحصیل کرده است. از مهمترین پستهای وی عنوان نماینده دایمی لبنان در سازمان ملل از سال 2007 تا 2017 است. وی در برپایی و استمرار دادگاه بینالمللی نخست وزیر فقید لبنان "رفیق الحریری" نقش بسزایی داشته است. همراهی وی با سیاستهای آمریکا در این دادگاه بینالمللی و مواضع سیاسی آمریکا در باره لبنان و منطقه باعث شده بود تا وی به عنوان کاندیدای خط آمریکایی در لبنان قلمداد شود. از نکات قابل توجه در مشاورههای رییس جمهور با فراکسیونها، انتخاب نواف سلام از سوی فراکسیون وابسته به ولید جنبلاط در پارلمان است که البته در آینده باعث تحمیل هزینههای سنگین برای ولید جنبلاط در حیات سیاسی لبنان خواهد شد.
سفر نافرجام و دیرهنگام به لبنان
اما از سویی دیگر قرار است که دیوید هیل، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور سیاسی وارد بیروت شود و پیش از آمدن وی، وزارت خارجه آمریکا تلاش زایدالوصفی داشت تا با تحکیم وحدت در صفوف جریانات و شخصیتهای سیاسی همراه با سیاستهای آمریکا، راه به قدرت رسیدن نواف سلام را در اداره کابینه آینده لبنان ترسیم و تحکیم کند. از همین رو آمریکا همچون پادشاهی سعودی نسبت به کاندیداتوری مجدد سعد الحریری کاملا بی تفاوتی نشان داد و نوک تلاش دیپلماتیک را به سوی نواف سلام نشانه رفت و همین امر دلخوری شدید سعد حریری را فراهم نمود به گونهای که حریری در مشاوره با رییس جمهور میشل عون از معرفی کاندیدا برای پست نخست وزیری سرباز زد و نه حسان دیاب و نه نواف سلام را معرفی نکرد.
سیاست آمریکا شکست خورد
این بازی آمریکا قطعا نوعی بی خردی آمریکا در انتخاب نخست وزیر جدید لبنان به شمار میرود زیرا سیاست آمریکا نه تنها باعث وحدت سیاسی هم پیمانانش نشد بلکه صفوف آنها را هم به نفع حسان دیاب متلاشی کرد. حالا دیوید هیل، معاون مایک پامپئو، وزیر خارجه آمریکا وقتی به بیروت میرسد که کار از کار گذشته است و کاندیدای مخالفین آمریکا در لبنان به پست نخست وزیری رسیده است. البته این روی خوش و ساده سیاست خوانی آمریکا در لبنان است زیرا اگر حسان دیاب همسو با سیاستهای آمریکا در لبنان پیش نرود آنگاه آمریکا برنامه سقوط او را حتما تدارک خواهد دید.
اولین مواضع حسان دیاب پس از نخست وزیری
حسان دیاب با ماشین شخصیاش به مقر ریاست جمهوری لبنان "قصر بعبدا" وارد شد اما با گرفتن حکم نخست وزیری لبنان، تحت حفاظت گارد حفاظت نخست وزیری مقر ریاست جمهوری را ترک کرد. وی پیش از ترک کاخ ریاست جمهوری در بیانیهای کوتاه بر امور زیر تاکید کرد:
- برای تشکیل دولت جدید با همه روسای سابق کابینه دولت مشورت مینماید و از توصیههای آنان استفاده میکند.
- وی فردی مستقل و بدون وابستگی به احزاب و جریانات سیاسی است.
- از نگاه او اعتراضات مردمی در لبنان حیات سیاسی را به لبنان بازگردانده است.
- وی مشورت با فراکسیونهای پارلمان و نمایندگان اعتراضات مردمی را به سرعت برای تشکیل کابینه آغاز خواهد کرد.
- وی تاکید نمود که اعلام درد مزمن ناشی از پیامدهای اقتصادی لبنان در قالب اعتراضات و تظاهرات از سوی مردم به معنای رای مردم بوده است.
- مبارزه با فساد اقتصادی به عنوان شعار اساسی مردم در اعتراضات مردمی، سرلوحه کار وی خواهد بود.
- هیچ مجالی برای بازگشت به دوران قبل اعتراضات وجود ندارد.
- دولت وی دولت ملت خواهد بود.
- دولت وی تلاش میکند تا اطمینان و اعتماد مردم به کابینه و نخست وزیری را بازگرداند.
- حفاظت از منابع لبنان در زمین و دریا در صدر سیاستهای وی خواهد بود(اشاره به حفاظت از منابع گازی و نفتی دریایی لبنان در دریای مدیترانه)
- ارتش لبنان با هوشمندی در اعتراضات از استقرار لبنان به خوبی حمایت کرده است.
- وی عملیات نجات لبنان را با توکل بر خدا آغاز میکند، از همه مشورت میگیرد و همه طرفهای سیاسی لبنان از جمله معترضان در کابینه وی حضور خواهند داشت زیرا وی خود را مستقل میداند.
انتهای پیام
نظرات