روزی که کشکان خشمگین دیواری کوتاهتر از مردم برای عقدهگشاییهایش پیدا نکرده بود و آنان را به تماشا و نظارهگری ویرانگریهایش واداشت.
صحبت از دیوار شد آری ای کاش دیوار مردم نبود و همانی بود که سالهای سال چشم انتظار ساختنش بودند و میخواست روزی روزگاری همانند پنجم و دوازدهم فروردین به کار آید و بلندایش سپری باشد بر قهر کشکان ولی...
به گزارش ایسنا، اگر از شهرستان پلدختر بهنام دیار سیل طی این چند دهه یاد کنیم گزافه نگفتهایم زیرا هر سال این پدیده طبیعی خسارات زیادی به تمامی بخشهای منطقه وارد کرده است.
بهمنماه ۸۴ و سیل ویرانگرش در پلدختر را هنوز فراموش نکرده بودیم که فروردین ماه امسال داغ آن یک بار دیگر بر دل مردم این شهرستان تازه شد و نشست.
بعد از آن سیل همگان به فکر افتادند که باید دیواره ساحلی این شهر هرچه سریعتر تکمیل شود و مسئولان نیز بر این مهم صحه میگذاشتند ولی...
۱۴ سال از آن سیل گذشت و کار به جایی رسید که این دیواره نه تنها تکمیل نشد بلکه در سیل فروردین ماه نیز نتوانست مقابل خروش کشکان بایستد و قامتش خم شد.
در سیل بهمن ماه سال ۸۴ بخشی از دیوارههای ساحلی این شهر تخریب و به حال خود رها شدند و تکمیل نشدند. اینکه در این ۱۴ سال چرا و چگونه دیواره ساحلی پلدختر علیرغم تاکیدات بسیار بازسازی و تکمیل نشده جای سوال داشته و نیاز به واکاوی دارد.
نیاز ۱۶ میلیارد تومانی برای بازسازی
جهانگیر اکبری شهردار وقت پلدختر در آن سالها با بیان اینکه بازسازی دیواره ساحلی در حوزه دفتر فنی استانداری لرستان بوده، گفته بود: عملیات بازسازی این دیوارهها به شهرداری پلدختر محول شده است. بیش از ۱۶ میلیارد تومان برای بازسازی کل نقاط حادثه خیز نیاز است.
وی افزوده بود: سال گذشته ۳۰۰ میلیون تومان از محل اعتبارات ستاد حوادث استان به بازسازی این دیوارهها اختصاص یافت که از این میزان فقط ۷۵ میلیون تومان آن تحقق یافته است.
شهردار پلدختر حجم دیوارههای بازسازی نشده را ۱۸۰۰ متر عنوان و یادآور شده بود: امسال با نظر مساعد مدیریت بحران لرستان قرار بود اعتباری به بازسازی دیوارهها اختصاص یابد که تا امروز حتی یک ریال هم پرداخت نشده است.
نکته مهم صحبتهای شهردار سابق این است که اگر بازسازی در حوزه دفتر فنی استانداری بوده پس چرا شهرداری قبول مسئولیت کرده و به دلیل آنچه که از آن بهعنوان مشکلات مالی نام میبرند پروژه را به دستگاه دیگری واگذار نکردند؟
عملا کاری از دست ما بر نمیآید
نورالدین درمنان فرماندار سابق پلدختر نیز بازسازی دیوارهای ساحلی را اولویت اصلی شهر اعلام کرده و گفته بود: با اعتبارات قطره چکانی ستاد حوادث عملا کاری از دست ما بر نمیآید.
اولویتی که هیچ وقت آنچنان باید و شاید به آن پرداخته نشد.
وی افزوده بود: از محل اعتبارات ستاد حوادث استان ۴۰۰ میلیون تومان برای بازسازی دیوارههای ساحلی پلدختر در سالجاری پیش بینی شده که تا این لحظه تخصیص پیدا نکرده است.
درمنان با بیان اینکه اعتبارات ستاد حوادث جوابگوی عملیات بازسازی دیوارهها نیست، اظهار کرده بود: پیشنهاد ما این است که اعتبارات از محل ستاد حوادث به اعتبارات تملک داراییهای سرمایه ای تغییر پیدا کند تا بخش عمده ای از کار پیش برود.
وی گفته بود: اگر در گذشته اعتباری در نظر گرفته میشد حجم هزینههای بازسازی اینقدر بالا نمیرفت، زیرا با گذشت ۱۰ سال ۳ میلیارد اعتبار مورد نیاز به ۱۶ میلیارد تومان رسیده است.
این ۴۰۰ میلیونی که فرماندار از آن برای بازسازی یاد کرده بود همان مبلغی است که رضا آریایی، مدیرکل وقت ستاد حوادث غیر مترقبه برای پلدختر و دیواره ساحلی آن لحاظ کرده بود ولی...
وی در بازدید از پروژههای عمرانی شهر پلدختر بر استفاده بهینه از اعتبارات ستاد حوادث و اجرایی شدن آنها تاکید کرده بود.
آریایی از اختصاص چهار میلیارد ریال برای بازسازی فاز یک دیواره ساحلی پلدختر خبر داده بود و گفت: امیدواریم با پیگیری و اختصاص اعتبار مورد نیاز برای تکمیل دیوارههای ساحلی که بر اثر سیل بهمن ۱۳۸۴ تخریب شدهاند، شاهد تکمیل بازسازی آن در آینده نزدیک باشیم.
وی اظهار کرده بود: با برگزاری مناقصه پیمانکار انتخاب شده و عملیات اجرایی آن نیز آغاز شده که امیدواریم در روند بازسازی آن تسریع شود.
اظهارات آریایی در خصوص انتخاب پیمانکار و آغاز عملیات این پروژه و دیوارهای که تاکنون به اتمام نرسیده است.
بهمنماه ۹۷ دیوارهای که قرار بود بازسازی و تکمیل شود بخش دیگری از آن دوباره بر اثر شدت بارشها دچار تخریب شد.
صمد چراغیپور شهردار وقت این شهر در آن زمان گفته بود: پارت ۳۵ سانتیمتری از دیوار ساحلی پلدختر بر اثر طغیان رودخانه کشکان فرو ریخته است، فوندانسیون این قسمت در گذشته تخریب شده بود سال گذشته چندین بار اعلام کردیم که قسمتی از دیوار ساحلی که سالم است فندانسیون آن از بین رفته اعتبار بدهید تا آن را درست کنیم ولی متاسفانه گوش شنوایی نبود و اعتبار ندادند.
وی با اشاره به اینکه با اعتباری که داشتیم یک مقداری از فوندانسیون آن را بهصورت قرضی ترمیم کردیم افزود: همان قسمتی که آن را درست کردیم ریزش داشته و قسمتی هم که فونداسیون ندارد هر لحظه امکان دارد تخریب شود، اعلام کردم که قسمتی که فوندانسیون ندارد با ۱۰۰ میلیون تومان قابل مرمت است، ولی اگر تخریب شود خسارت چندین میلیاردی به بار میآورد که متاسفانه کسی توجه نکرد و همان اتفاقی که پیشبینی میشد اتفاق افتاد.
۱۳ سال گذشت و همچنان نبود اعتبار سد محکمی برای تکمیل بازسازی دیواره ساحلی بود...
۹۸ هم فرا رسید ولی دیگر شاید دیر شده بود برای تزریق اعتبار، اعتباری که با آن میتوانستند در سالهای گذشته دیواره ساحلی را تکمیل و خسارتها کمتر و کمتر میشد ولی...
حجتالاسلام و المسلمین سید محسن موسوی امام جمعه پلدختر در خصوص این دیواره گفت: کسانی که منازل آنها در حاشیه دیواره ساحلی رودخانه کشکان بوده مجوز ساخت گرفتهاند اما به جهت بلاتکلیفی و تخریب دیواره ساحلی و ترس از سیل مجدد از آغاز عملیات ساخت، مردد هستند که برای آرامش آنها لازم است این دیواره هر چه سریعتر سامان گیرد.
در حالی که در فصل پاییز و آغاز بارشهای پاییز قرار داریم اما تا تکمیل شدن و ساخت دیوار ساحلی در شهر پلدختر هنوز فاصله زیادی وجود دارد.
دیواره پلدختر ۱۲۷۰ شمع دارد
وحید شیرکوه سرپرست کارگاه پروژه دیوارهای ساحلی پلدختر، چم مهر و بابازید نیز گفت: کل مسیر دیواره پلدختر ۲۴۰۰ متر با ۱۲۷۰ شمع بوده که در حدود ۴۸۰ مورد آن زده شده است.
وی بیان کرد: ۵ دستگاه حفار داخل پلدختر آوردهایم، در قسمتهای شرقی شهر چون خانهها و مغازهها نزدیک به دیواره بوده ما الان نه میتوانیم دیوار بتنی را تخریب کنیم نه فضای برای تخریب داریم.
شیرکوه اضافه کرد: دیواره بابازید یک کیلومتر است، بتنریزی ۴۰۰ متر آن انجام شده و شمعک زده نخواهد شد.
وی افزود: در چم مهر ۴۵۰ متر را شروع کردهایم خاکبرداری آن را تا حدود پل موقت انجام میدهیم، با لایه های ۱۵ سانتی تراکم میگیریم.
بخش زیادی از دیوار دارای یکسری از شمعکها است
علی سیف فرماندار پلدختر در این باره، گفت: دیوار ساحلی این شهرستان در سمت شرق و غرب ۲۵۰۰ متر است.
وی تصریح کرد: بخش زیادی از دیوار دارای یکسری از شمعکها است که در بستر رودخانه بعضا تا عمق بیش از ۲۰ متر پایین میروند تا به یک دیواره قوی تبدیل شود و در صورت وقوع سیل بتواند شهر را حفاظت کند.
فرماندار پلدختر ادامه داد: بهنظر میرسد تا قبل از بارندگی قسمت عمده بالای پل هفت تیر که محل اصلی ورود سیلاب رودخانه بود مهار شود.
سیف اظهار کرد: سمت پایینتر از پل شهدای دولت کارهای آن انجام شده و کار براساس زمانبندی پیش میرود.
فرماندار پلدختر یادآور شد: بین دو تا پل قسمتی از دیوار قدیم پل باقی مانده حتی اگر سیلابی اتفاق بیفتد قسمتی از این دیوار میتواند آن را مهار کند باز با این کار بحث لایروبی در حال انجام است که امیدواریم شرکت سامان محیط بتواند تا پایان سال آن را تحویل دهد.
برخی نقاط پاشنه آشیل شهر هستند
صمد چراغیپور شهردار پلدختر نیز در این باره، اظهار کرد: دیوار ساحلی پلدختر یکی از حیاتیترین پروژههایی است که بعد از سیل تعریف شد. این دیوار پروژه ملی است که پیمانکار نیز زیر نظر بنیاد مسکن انتخاب و چند ماهی است که کار شروع شده و اقدامات خوبی صورت گرفته است.
شهردار پلدختر خاطرنشان کرد: از حیث فنی و سازهای دیوار فعلی یک دیواره متفاوت با دیواره قبلی است. دغدغه ما این است که برخی از نقاطی که پاشنه آشیل شهر هم هست هنوز تکمیل و نهایی نشده است. در این راستا مکاتبات را با دستگاههای مربوطه و پیمانکار انجام دادهایم و خواهش ما این است کا سرعت عمل بیشتری پیدا کند.
چراغی عنوان کرد: انتظار میرود چون طول مسیر زیاد بوده و امکان کار کردن در چند جبهه فعلی وجود دارد پیمانکار جبهههای کاری خود را بیشتر کند.
وی اظهار کرد: یک موضوع دیگر که باعث نگرانی مردم شده و باید دیده شود این است که خیابانهای ساحلی که بناست در کنار دیواره ساحلی پیشبینی شده و مورد بهرهبرداری قرار گیرد لحاظ شود و بلافاصله بعد از اجرای دیوار مشکل تملک و حریم نداشته باشیم و بتوانیم این معابر را اجرا کنیم.
شهردار پلدختر تصریح کرد: در ضلع غربی نیز زیرگذر رعایت شود تا ترافیک برقرار باشد و تا ترافیکی که در گذشته وجود داشته به خیابان مطهری منتقل نشود.
۱۷۰۰ ردیف شمع در زیر دیواره قرار میگیرد
مهندس تابش رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی در خصوص این پروژه گفت: بنیاد مسکن دیوارهسازی شهر پلدختر و روستاهای «چممهر» و «بابازید» جهت کمک به وزارت نیرو را بر عهده گرفته است.
وی ادامه داد: در همین راستا مشاورین، طراحی دیواره ساحلی پلدختر را تمام کرده و تا پایان هفته کارگاه جهت انجام عملیات دیواره «چممهر» تجهیز میکنند.
این مسئول در خصوص بازسازی دیواره ساحلی «بابازید» نیز افزود: جلسه مشترکی با وزارت راه و نیرو در مرکز جهت تعیین تکلیف این موضوع برگزار شد که در نهایت منجر به انتخاب مشاور و پیمانکار شد. امیدواریم پروژه بازسازی دیوارههای ساحلی را تا فصل زمستان به سرانجام برسانیم.
وی در خصوص روند بازسازی دیواره ساحلی پلدختر نیز بیان کرد: در کشور تاکنون هیچ دیواری اینگونه ساخته نشده، بهنحویکه حدود ۱۷۰۰ ردیف شمع در زیر دیواره قرار میگیرد.
رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خاطرنشان کرد: در حال حاضر این پروژه سرعت خوبی دارد و حدود ۱۲۰ میلیارد تومان هزینه خواهد برد، ضمن اینکه تلاش میکنیم تا پایان سال عملیات بازسازی دیواره ساحلی پلدختر انجام شود.
نباید بر اساس مشاهدات ظاهری کار را قضاوت کرد
خواجهای رئیس ستاد بازسازی مناطق سیلزده لرستان نیز با تأکید بر اینکه بازسازی دیواره ساحلی پلدختر بر اساس برنامه زمانبندی شده در حال انجام است، اضافه کرد: طی چند روز گذشته برخی مشکلات اجتماعی موجب کندی کار بازسازی دیواره شده بود که خوشبختانه با کمک مسئولان استانی و شهرستانی مرتفع شدند.
وی بیان کرد: تلاش خواهد شد ساخت بخشهای آسیب دیده از دیواره ساحلی پلدختر تا شروع فصل بارندگی به پایان برسد.
رئیس ستاد بازسازی مناطق سیلزده لرستان اظهار کرد: بر اساس مطالعات کارشناسی شده عملیات بازسازی دیواره از جمله شمعکوبیها انجام میشود و نباید بر اساس مشاهدات ظاهری کار را قضاوت کرد.
خواجهای بیان کرد: در همین راستا دیواره ساحلی طبق برنامه زمانبندی در حال انجام است؛ فکر میکنم نقاط حساسی که نیاز به دیوار ساحلی داشت کار در آنها در حال اجراست.
این مسئول تصریح کرد: شمعکوبی در همان دیواره ساحلی داریم که به ارتفاع ۲۷ متر به عمق زمین فرو میرود؛ کلی کارهای فنی و مهندسی در حال انجام است که استحکام دیواره را بالا و بالاتر میبرد.
وی همچنین به دیواره ساحلی چم مهر و بابازید اشاره کرد و گفت: کار روند طبیعی خود را طی میکند و انشاءالله در برنامه زمانبندی اجرا خواهند شد؛ باز هم نیازمند مشارکت مردم در حل و فصل مشکلات اجتماعی هستیم تا سرعت کار را بالا ببریم.
این مسئول با بیان اینکه دیواره ساحلی پلدختر در تعهد بنیاد مسکن نبود، ادامه داد: بنیاد مسکن با این کار به شرکت آب منطقهای کمک میکند تا بتواند دیوار سریعتر انجام شود.
دیواره ساحلی پلدختر و تکمیل نشدنش در این سالها قصه پرغصهایست که سر دراز دارد و هر سال از نو نوشته میشود ولی امیدواریم این بار پایانی خوش داشته باشد.
انتهای پیام
نظرات