به گزارش ایسنا، روزنامه گاردین با بیان اینکه تبعات قتل جمال خاشقجی هچنان خاورمیانه را میلرزاند، بر این نکته اشاره میکند که شاید وجهه محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی پس از این ترور هرگز احیا نشود.
مارتین چولوف در مطلبی مینویسد: «هنگامی که خاشقجی، مخالف و نویسنده سعودی در ۲ اکتبر سال گذشته وارد کنسولگری کشور خود در استانبول شد، عربستان سعودی در کانون توجه جهانی قرار داشت. رهبر بلندپرواز آن برنامه اصلاحات گستردهای را آغاز کرده بود تا کمکم بر شبهات غلبه کند.
رهبران جهان از جمله دونالد ترامپ و امانوئل ماکرون مصرانه تلاش داشتند تا در کنار محمد بن سلمان که وعده تغییر جهان را داده بود، دیده شوند. دقایقی پس از ورود خاشقجی به مقر دیپلماتیک عربستان سعودی، جایی که تیمی از قاتلین دولتی کمین کرده بودند و این منتقد و ستوننویس را پس از ضرب و شتم سلاخی کردند، همگی آن اتفاقات در میکروفنهای پنهانی که جاسوسان ترکیه جاساز کرده بودند، ضبط شد.
کل این وحشیگری ضبط شد و نشان از یک ضربه از پیش تعیینشده به سبک اوباش داشت که رد آن خیلی زود به درب دربار پادشاهی عربستان سعودی رسید. لکههای آن هم با وجود گذشت ۱۲ ماه هنوز باقی مانده است؛ بهرغم تکذیبهای مکرر ولیعهد سعودی مبنی بر اینکه شخصاً دستور "کشتن" را صادر نکرده بود.
پس لرزههای آن پایتختها و میادین نبرد در این منطقه را در مینوردد. مضرات عربستان سعودی تأثیر عمیقی بر دوستان و دشمنان داشته است. در سالی که از ترور خاشقجی میگذرد، شاهزاده محمد بن سلمان تا حد زیادی منزوی شده است. تحسین او در زمانیکه مجموعهای از اصلاحات قابل ملاحظه را ارائه میداد، جایش را به عصبانیت و مجازات داده است.
در نگاه رقبای عربستان، قتل خاشقجی، محمد بن سلمان را از مسیر خارج کرد و ادعای خاندان او نسبت به اینکه خادمین حرمین شریفین هستند که عمده اعتبار آل سعود را به ارمغان میآورد، زیر سوال برد. تلاشهای تبلیغاتی ترکیه روی وجهه محمد بن سلمان محمد تا جایی پیش رفته است که دیگر او به عنوان وارث مسلم پدرش، سلمان بن عبدالعزیز، دیده نمیشود. تلاش او برای بازسازی شخصیتش به عنوان یک حکمران شکست خورده است و ممکن است هرگز ترمیم نشود. در ادامه شاید او بتواند به تاج و تخت پادشاهی برسد اما جلب نظر منطقه همچنان دور از دسترس به نظر میآید.»
انتهای پیام
نظرات