به گزارش ایسنا، دکتر سعید نمکی در همایش بزرگداشت روز جهانی اهدا کنندگان سلولهای بنیادی خونساز با اشاره به یاد و خاطره مادر مرحومش گفت: زمانی که میخواستم مسئولیت وزارت بهداشت را بپذیریم از این کار پرهیز میکردم و به مادرم گفتم اگر این مسئولیت را بپذیریم از دیدن شما در آخر هفتهها محروم میشوم، اما مادرم گفت من تو را برای مردم تربیت کردم نه برای خودم و سعی کن که بیشتر به مردم سر بزنی.
وی افزود: باید بپرسیم که چه شد که بعد از انقلاب اسلامی دستاوردهای عظیمی در حوزه سلامت داشتیم؛ چه در افزایش پوشش واکسیناسیون چه در توسعه زیرساختهای شبکه بهداشتی درمانی و چه در کاهش مرگ و میر گروههای آسیب پذیر و چه امروز در عرصه پیوند عضو. باید پرسیم که چه چیزی باعث شد ما به این نقطه برسیم؟ پاسخش فقط عشق است. چرا مادری قبول میکند که قلب فرزندش را جدا کنند و در سینه کسی بگذارند که نمیشناسند؛ چرا کسی قبول میکند خون یا سلول بنیادیاش را به فردی دیگر اهدا کنند. همه این ها به دلیل عشق است. عشق درونمایه همه گذشتها و بزرگی منشهای جهان است.
مشکلی پولی وزارت بهداشت برای افزودن دو واکسن جدید به برنامه واکسیناسیون کشوری
نمکی با بیان این که گرچه ما در زمینه مسائل کم هزینه نظام سلامت اولویتهایی داریم که شاید بر جای مانده است، گفت: به طوری که ما هنوز واکسنهای روتاویروس و پنوموکوک را به دلیل محدودیت منابع نتوانستیم به شبکه واکسیناسیون اضافه کنیم و تولید آن را در انستیتو پاستور به سختی دنبال میکنیم؛ اما به عنوان یک کشور در حال توسعه که با محدودیت منابع مواجه است کارهای پرهزینه و گران قیمت را رها نکردهایم. بنابراین هم در جنبههای کم هزینه و پر فایده و هم در موارد پرهزینه گام برداشتهایم. ما در این زمینه یکی از نادر کشورهای جهان هستیم.
پیوند عضو در ایران با حداقل هزینه
وی تاکید کرد: به عنوان مثال پیوند عضو کاری پر هزینه است و همه کشورها به سمت آن حرکت نمیکنند، اما همین حالا در شیراز یکی از مراکز مهم پیوند کبد را در منطقه داریم که بیماران از کل جهان و حتی از کشورهای اروپایی نیز به آن مراجعه میکنند؛ چرا که حداقل هزینه پیوند در ارزانترین کشورها ۱۰۰ هزار دلار است، اما این کار در ایران با حداقل هزینه انجام میشود. پیوند مغز استخوان و سلولهای بنیادی نیز از مواردی است که در کشور وجود دارد و میتواند به عنوان علاج کننده اصلی در بسیاری از بیماریها نقش ایفا کند و ما در وزارت بهداشت علاوه بر تامین هزینههای آن و کمک به بیمهها در پذیرش هزینه، تلاش میکنیم که بتوانیم این زیرساخت را به عنوان یک حرکت بزرگ علمی در کشور توسعه دهیم.
همه فواید بانک سلولهای بنیادی
وزیر بهداشت با اشاره به شبکه ملی اهدا کنندگان سلولهای بنیادی که در کشور راهاندازی شده است، گفت: این بانک فقط در پیوند مغز استخوان به ما کمک نمیکند بلکه به ما کمک میکند تا بسیاری از گرههای نظام سلامت را بگشاییم. ما امروز نمیدانیم که کدام بیماریها در کشور ما با کدام HLA ارتباط دارند. این بانک در یافتن پاسخ به ما کمک خواهد کرد. ما امروز نمیدانیم کدام HLA به درمان خاص پاسخ میدهد و با کمک این بانک میتوانیم این موضوع را دریابیم و متوجه شویم که کدام بیمار به کدام دارو پاسخ میدهد. همچنین این بانک به ما کمک میکند که پاسخ دهندگان درست به داروهای گران قیمت را بشناسیم. بنابراین امیدواریم بتوانیم در این راستا به یکدیگر کمک کنیم. ما هم در وزارت بهداشت از این حرکت حمایت کرده و آن را دنبال میکنیم.
به گزارش ایسنا، وزیر بهداشت در حاشیه این مراسم و با حضور در جمع خبرنگاران نیز درباره توسعه مراکز پذیرنده سلولهای بنیادی نیز گفت: مراکزی که میخواهند سلولهای بنیادی را دریافت کنند باید یک سری امکانات کاملا حرفهای برای انجام مراحل تشخیصی و غیره داشته باشند و باید کاملا حرفهای عمل کرده وبه امکانات خاص مجهز باشند. بنابراین توسعه بیش از حد این مراکز ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد.
تلاش برای توسعه مراکز پذیرهنویسی سلولهای بنیادی
وی افزود: البته ما درصدد هستیم تا مراکز پذیره نویسی را در تمام ۳۱ استان کشور داشته باشیم و سیاست وزارت بهداشت این است که با توسعه مراکز دریافت سلولهای بنیادی بتوانیم این حوزه را تقویت و حمایت کنیم.
نمکی تاکید کرد: برای این موضوع باید با کمک مردم، سمنها و خیرین و هنرمندان فرهنگسازی شود. ما هم در وزارت بهداشت با امکاناتی که داریم تلاش میکنیم تا دانشگاههای علوم پزشکی با اطلاع رسانی بیشتر، مردم را در جریان این اقدامات قرار دهند.
وی درباره هزینههای پیوند سلولهای بنیادی گفت: هزینههای پیوند معمولا در دنیا بالاست و در کشور ما نه فقط در پروسه انجام پیوند، بلکه در مراحل بعدی و داروهای گران قیمتی که بیماران پیوندی نیاز دارند، هزینههای بالیای را تقبل میکنیم. البته ما همه این هزینهها را تحت پوشش بیمه بردیم و برای بیمار دریافت کننده پیوند به مراتب ارزان درمیآید که اصلا با سایر کشورهای جهان مقابل مقایسه نیست.
به گزارش ایسنا، همچنین در این مراسم هنرمندانی مانند داریوش ارجمند، سام درخشانی، سیاوش طهمورث، فخر الدین صدیق شریف و غیره حضور داشتند و هر یک دقایقی را با حضار سخن گفتند.
در این مراسم داریوش ارجمند در بخشی از سخنان خود گفت: شک ندارم که مردم ایران در این راه هم کمک میکنند؛ مانند کسانی که سالها پیش به جبهه رفتند و به مملکتشان خدمت کردند.
انتهای پیام
نظرات