• سه‌شنبه / ۲ مهر ۱۳۹۸ / ۱۰:۲۶
  • دسته‌بندی: زنجان
  • کد خبر: 98070201156
  • منبع : نمایندگی زنجان

/تولید یا محیط زیست؛ مسئله کدام است/

جدال نابرابر کارخانه کاغذسازی با محیط زیست زنجان

جدال نابرابر کارخانه کاغذسازی با محیط زیست زنجان

ایسنا/زنجان تقریبا سه سال از راه‌اندازی کارخانه کاغذسازی که به اذعان برخی، یکی از مدرن‌ترین کارخانه‌های تولید کاغذ بسته‌بندی در کشور به‌شمار می‌رود، می‌گذرد و هنوز هم مشخص نیست که چرا چنین سرمایه‌گذاری دهان پر کن و بدون شک برای عده‌ای جیب پرکنی، از بین این‌همه شهر صنعتی با فضایی متناسب‌تر، زنجان را برای نزول اجلال انتخاب کرده است! کارخانه‌ای که علی‌رغم اشتغال‌زایی برای حدود 850 نفر، محیط‌زیست استان زنجان و متعاقب آن، سلامت شهروندان زنجانی را نشانه گرفته و در صورت ادامه این روند، تبعات جبران‌ناپذیری بر جای خواهد گذاشت.

به گزارش ایسنا، در یکی از روزهای تابستانی سال 1395، کارخانه کاغذسازی با ظرفیت تولید 220 هزار تن انواع کاغذ بسته‌بندی و صرفه‌جویی ارزی 332 میلیون‌ دلاری در سال، در محدوده یکی از دشت‌های ممنوعه و بحران‌دار استان زنجان ـ از منظر تامین آب ـ به بهره‌برداری رسید و امروزه، علاوه بر این‌که چرخ‌های این صنعت به میزان مصرف آب زیادی برای چرخیدن نیاز دارد، فاضلاب آن نیز به صورت کامل تصفیه نشده و به طرف زنجان‌رود رهاسازی می‌شود.

پساب کارخانه کاغذسازی به صورت کامل تصفیه نمی‌شود!

در این میان، مدیرعامل شرکت آب‌ منطقه‌ای زنجان در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار می‌کند: این کارخانه برای آب مصرفی خود، پروانه چاه کشاورزی مجاز را ابطال و به چاه برای مصارف صنعتی تغییر داده است. از همین‌رو، از دو حلقه چاه در مجموع 60 لیتر بر ثانیه اجازه بهره‌برداری دارد که در طول سال به یک میلیون و 100 هزار مترمکعب می‌رسد.

یوسف رضاپور ادامه می‌دهد: مشکلی که وجود دارد، عدم تصفیه کامل فاضلاب کارخانه است که سه‌چهارم از آن به صورت خام، رهاسازی می‌شود. بارها تذکر ابلاغ شده که فاضلاب باید به صورت کامل تصفیه شود و پیشنهاداتی نیز برای رفع این معضل ارائه شده است.

این مسئول می‌افزاید: محل استقرار این کارخانه کاغذسازی با تصفیه‌خانه فاضلاب شهری یک کیلومتر فاصله دارد و یکی از پیشنهادها این است که فاضلاب خام این کارخانه صنعتی به محل مذکور منتقل شود. اگر چنین چیزی محقق شود، راحت‌تر است و در غیر این صورت، چاره‌ای نیست جز این‌که در کوتاه‌مدت، طرح توسعه تصفیه‌خانه کارخانه اجرایی و مجموع پساب تصفیه شود.

وی تصریح می‌کند: راهکار بازدارنده این است که کارخانه به اندازه ظرفیت تصفیه فاضلاب، اجازه بهره‌برداری از منابع آب را داشته باشد که البته چنین راهکاری حتما فعالیت‌های کارخانه را تا حد قابل توجهی، کند می‌کند. متاسفانه این کارخانه در طول روز، 4 میلیون لیتر فاضلاب را به زنجان‌رود وارد می‌کند که بار آلی آلودگی را در بهترین شرایط، 5 برابر و در بدترین شرایط 20 برابر بیشتر می‌کند.

امکان انتقال پساب کارخانه کاغذسازی به تصفیه‌خانه فاضلاب شهری وجود ندارد

مدیرکل دفتر مدیریت عملکرد، بازرسی و امور حقوقی استانداری زنجان نیز در این رابطه اظهار می‌کند: ماهیت تصفیه‌خانه فاضلاب شهری زنجان برای پساب صنعتی طراحی نشده و این پیشنهاد که پساب کارخانه کاغذسازی برای تصفیه به این مکان منتقل شود، کاملا منتفی است.

سعید صفری می‌افزاید: در حال حاضر، بیشتر میوه‌جات و سبزی‌جات فصلی زنجان در حاشیه زنجان‌رود تولید می‌شود و ضروری است که در خصوص این موضوع حساسیت بیشتری به خرج دهیم.

وی خاطرنشان می‌کند: گروه‌های مختلف علمی مدعی شده‌اند که قدرت بازتوانی آب را دارند و نه تنها کارخانه کاغذسازی، بلکه شرکت شهرک‌های صنعتی باید از توان علمی این قشر برخوردار شود؛ در واقع در شرایطی به سر می‌بریم که مبحث بازتوانی آب باید به صورت جدی در دستور کار قرار گیرد.

رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی استان زنجان نیز می‌گوید: وضعیت این کارخانه کاغذسازی با توجه به پیگیری‌های صورت گرفته تا حدودی بهبود یافته ولی نگرانی‌ها به قوت خود باقی است.

محصولات کشاورزی حاشیه زنجان‌رود آلوده است!

پرویز قزلباش ادامه می‌دهد: علی‌رغم پیشرفت‌ها، مشکل اصلی هنوز حل نشده است و اصلی‌ترین نگرانی به خاطر دسترسی کشاورزان به پساب حاصل از فعالیت این کارخانه و استفاده از آن در تولید اقلام کشاورزی است. در همین راستا، در کوتاه‌مدت پیشنهاد می‌شود که کشاورزان در طول مسیر عبور پساب، امکان دسترسی به این آب را نداشته باشند تا مسئله طرح توسعه تصفیه فاضلاب در بلندمدت اجرایی شود.

وی می‌افزاید: ظرفیت تصفیه‌خانه این کارخانه باید افزایش یابد و چاره‌ای جز این نیست. تا زمان دست‌یابی به این مهم، پیشنهاد می‌شود که پساب حاصل، از طریق کانال‌هایی به زنجان‌رود هدایت شود و از تولید محصولات کشاورزی با این آب ممانعت به عمل آید.

اگر چاره‌ای اندیشیده نشود، فعالیت کارخانه کاغذسازی تهدید سلامت عمومی است

معاون بهداشتی دانشگاه علوم‌پزشکی استان زنجان نیز با بیان این‌که حجم وسیعی از پساب کارخانه وارد زنجان‌رود می‌شود و این مسئله کوچکی نیست، می‌گوید: پساب حاصل از کارخانه که به صورت خام وارد زنجان‌رود می‌شود، علاوه بر بوی نامطبوع، ناقل بسیاری از بیماری‌های واگیردار، از جمله وبا است و می‌تواند زمینه را برای رسوب فلزات سنگین در محصولات کشاورزی فراهم کند.

محمدرضا صائینی تصریح می‌کند: فعالیت این کارخانه به همین منوال، تهدید علیه سلامت عمومی به شمار می‌رود و حتی دادستانی نیز درخواست طرح شکایت کرده است. جذب فلزات سنگین به بدنه محصولات کشاورزی مسئله ساده‌ای نیست و تاثیرات خود را در درازمدت نشان می‌دهد.

وی یادآور می‌شود: تصفیه‌خانه فاضلاب شهری زنجان، فناوری بیولوژیکال داشته و با فاضلاب انسانی سر و کار دارد. بنابراین ورود پساب کارخانه کاغذسازی و اختلاط آن با فاضلاب شهری، چرخه کار تصفیه‌خانه را مختل می‌کند و چنین پیشنهادی لاجرم منتفی است. در هر صورت، این موضوع عاجل است و باید چاره‌ای اندیشید.

به گزارش ایسنا، سه‌چهارم از پساب کارخانه کاغذسازی به صورت خام و تصفیه نشده با زنجان‌رود اختلاط پیدا می‌کند، در حالی‌که باید به صورت صد درصد تصفیه شود. البته کارخانه کاغذسازی برای طرح توسعه تصفیه فاضلاب جانمایی کرده است و متولیان امر معتقدند که سرمایه‌گذار می‌تواند در قالب برنامه 25 ساله برای این کارخانه تصفیه‌خانه راه‌اندازی کند که این موضوع به جد مستلزم بررسی و پیگیری‌های بیشتر است.

گزارش از: سعیده شریفی ـ خبرنگار ایسنا (منطقه زنجان)

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha