به گزارش ایسنا، به دنبال خسارت ۳۸ هزار میلیارد تومانی سیل در ابتدای سال جاری در برخی استانهای کشور، دولت منابع ارزی صندوق توسعه ملی را به عنوان یکی از راههای اصلی برای جبران خسارت در نظر گرفته بود و در این رابطه طی نامهای درخواست برداشت دو میلیارد دلاری را نیز مطرح کرد.
اما مقام معظم رهبری پیشنهاد برداشت از صندوق توسعه ملی را مشروط به این دانستند که دولت ابتدا از محل منابع دیگر از جمله بودجهای و بانکی و بیمهای تامین مالی کند و در صورت لزوم از صندوق کمک بگیرد.
براین اساس دولت ۲۶ هزار میلیارد تومان را از محل بودجه و تسهیلات بانکی تامین کرد اما ۱۲ هزار میلیارد تومان دیگر بلاتکلیف باقی ماند که در این رابطه بار دیگر درخواست برداشت از صندوق توسعه ملی مطرح و در اواسط تیر ماه این مجوز از سوی مقام معظم رهبری صادر شد که دولت ۵۰۰۰ میلیارد تومان از منابع صندوق را برای جبران بخشی از خسارت سیل برداشت کند.
با این حال اکنون حدود دو ماه از صدور این مجوز گذشته اما مشخص نشده است که آیا از ارزهای صندوق توسعه ملی برای فروش و تبدیل به ریال و خرج در خسارت سیل استفاده شده یا خیر. و از سوی دیگر مشخص نشد سازوکار این برداشت چگونه خواهد بود؛ آیا و یا بدون بازگشت برداشت میشود و یا به صورت تسهیلات است که اگر تسهیلاتی به دولت در این رابطه پرداخت میشود با چه نرخ سود و چگونه برگشت داده خواهد شد؟
در عین حال که مشخص نیست رقم برداشتی از از ارز صندوق توسعه ملی برای برداشت ۵۰۰۰ میلیارد تومانی چقدر است؟ با توجه به اینکه منابع صندوق توسعه ملی باید بانرخ ارز بازار نیمایی تبدیل به ریال شود و در حال حاضر نرخ دلار نیمایی به حدود ۱۱ هزار تومان میرسد، احتمالا نزدیک به ۴۵۰ میلیون دلار از منابع صندوق برای جبران خسارت سیل به ریال تبدیل خواهد شد.
در رابطه با برداشت و خرج منابع ارزی صندذوق توسعه ملی برای جبران خسارت سیل ابهاماتی زیادی وجود دارد که باید برای شفاف سازی در مورد آن صندوق توسعه ملی و سازمان برنامه و بودجه پاسخگو باشند.
انتهای پیام
نظرات