به گزارش ایسنا، نمایندگان مجلس در جلسه علنی بعد از ظهر امروز دوشنبه و در جریان بررسی جزئیات لایحه تجارت – قراردادهای تجارتی ماده ۶۷ این لایحه را به تصویب رساندند که بر اساس آن حق العمل کاری حقی است که به موجب آن شخصی در مقابل دیگری (آمر) تعهد میکند که به نام خود و حساب او معامله کند.
بر اساس ماده ۶۸ این لایحه، حق العمل کار باید آمر را از اقدامات خود آگاه کند و در صورت انجام دادن معامله به فوریت مراتب را با ذکر مشخصات و زمان معامله به او اطلاع دهد.
بر اساس ماده ۶۹ این لایحه حق العمل کار مکلف به بیمه کردن موضوع معامله نیست مگر اینکه آمر دستور داده یا قانون مقرر کرده باشد.
همچنین بر اساس ماده ۷۰ این لایحه حق العمل کار مسئول جبران کلیه خساراتی است که از تقصیر یا تقلب او ناشی میشود.
بر اساس ماده ۷۱ لایحه تجارت که به تصویب مجلس رسید اگر کالایی که به منظور فروش برای حق العمل کار ارسال میشود دارای عیوب ظاهری باشد، حق العمل کار باید برای حفظ حق رجوع آمر به متصدی حمل و نقل و تعیین میزان خسارت اقدامات لازم را انجام دهد و به نحو مقتضی کالا را محافظت و آمر را از اقدامات خود آگاه کند. در غیر اینصورت مشمول خسارت ناشی از این تقصیر است. بر اساس ماده ۷۲ این لایحه نیز اگر فروش کالایی که برای حق العمل کار ارسال میشود ممکن نشود و یا آمر از اذن فروش رجوع کند و کالا را بیش از حد متعارف نزد حق العمل کار بگذارد، وی میتواند آن را از طریق موسسه حراجی بفروشد.
بر اساس ماده ۷۳ این لایحه در هر صورت چنانچه بیم فساد سریع کالایی رود که به منظور فروش برای حق العمل کار ارسال شده، حق العمل کار میتواند و در صورتیکه منافع آمر ایجاب کند مکلف است کالا را با اطلاع دادستان محل استقرار کالا یا نماینده او بفروشد.
به موجب ماده ۷۴ این لایحه در صورتیکه حق العمل کار بدون رضایت آمر مالی را به اقساط یا نسیه بفروشد یا به صورت سلف بخرد یا برای خرید پیش پرداختی بدهد ضررهای ناشی از آن بر عهده وی است. با وجود این، اگر خرید یا فروش به نحو مذکور مطابق رویه بین طرفین یا عرف تجارتی محل اجرای حق العمل کاری باشد، حق العمل کار به انجام آن مجاز است مگر اینکه آمر دستور مخالفی داده باشد.
بر اساس ماده ۷۵ این لایحه نیز که به تصویب مجلس رسید چنانچه حق العمل کار کالا را به کمتر از قیمتی که آمر معین کرده بفروشد یا به قیمتی بیش از آنچه آمر معین کرده بخرد، در برابر آمر مسئول تفاوت قیمت است مگر اینکه حق العمل کار ثابت کند معامله انجام شده به منظور جلوگیری از ورود ضرر بیشتر به آمر بوده و کسب اجازه از وی در آن زمان مقدور نبوده است.
طبق ماده ۷۶ این لایحه اگر حق العمل کار کالا را به کمتر از قیمتی که آمر معین کرده است بخرد یا به بیشتر از قیمتی که آمر تعیین کرده است بفروشد حق تصرف در تفاوت قیمت را ندارد و باید تفاوت آن را به حساب آمر منظور کند. بر اساس ماده ۷۷ این لایحه نیز در موارد زیر حق العمل کار میتواند خود طرف معامله قرار گیرد: ۱. چنانچه آمر صریحا به حق العمل کار اذن داده باشد. ۲. چنانچه حق العمل کار مامور به خرید و یا فروش کارا، اسناد تجارتی و یا سایر اوراق بهاداری باشد که قیمت بورسی یا بازاری دارد مگر آنکه آمر دستور مخالفی داده باشد.
طبق ماده ۷۸ این لایحه نیز در موارد مذکور در ماده ۷۷ اگر آمر از امر خود رجوع کند و حق العمل کار قبل از ارسال خبر انجام معامله از این رجوع مطلع شود دیگر نمیتواند خود خریداری یا فروشنده باشد.
بر اساس ماده ۷۹ لایحه تجارت در موارد مذکور در ماده ۷۷ اگر معامله را بدون تعیین طرف معامله به آمر اطلاع دهد، خود طرف معامله محسوب میشود.
به موجب ماده ۸۰ این لایحه در مواردی که حق العمل کار خود نمیتواند طرف معامله واقع شود مکلف است طرف معامله را به آمر معرفی کند.
نمایندگان در ماده ۸۱ این لایحه نیز مقرر کردند حق العمل کار در مقابل آمر مسئول اجرای تعهدات طرف معامله نیست، مگر اینکه مجاز به معامله به اعتبار نباشد یا خود طرف معامله را ضمانت کرده باشد یا در قرارداد آمر و حق العمل کار مسئولیت او مقرر شده باشد یا عرف تجارتی محل او را مسئول بشناسد.
انتهای پیام
نظرات