• یکشنبه / ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ / ۱۸:۴۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98051306791
  • خبرنگار : 71038

در نشست پایبندی به حقوق بشر اسلامی مطرح شد؛

تحریم از موارد نقض حقوق بشر است/ ایران می‌تواند به الگوی پایبندی به حقوق بشر اسلامی بدل شود

تحریم از موارد نقض حقوق بشر است/ ایران می‌تواند به الگوی پایبندی به حقوق بشر اسلامی بدل شود

نشست "پایبندی به حقوق بشر اسلامی، کاهش منازعات دنیای اسلام" به مناسبت روز حقوق بشر اسلامی با سخنرانی رامین مهمان‌پرست، حمیدرضا دهقانی و چند تن دیگر از دیپلمات‌های کشورمان و مسئولان موسسه بین‌المللی صلح زیبا برگزار شد.

به گزارش ایسنا، رامین مهمان پرست عصر روز یکشنبه در نشست "پایبندی به حقوق بشر اسلامی، کاهش منازعات دنیای اسلام" که در خبرگزاری تقریب مذاهب برگزار شده بود در بخشی از سخنان خود با انتقاد از گسترش رویکرد یکجانبه گرایی از سوی برخی از کشورهای قدرتمند جهان و زیر پا گذاشتن قوانین بین‌المللی از سوی آنها گفت:‌ متاسفانه بعضا کشورهایی که از قدرت بالای سیاسی، نظامی و اقتصادی برخوردار هستند از هر ابزاری برای رسیدن به اهداف خود استفاده می‌کنند که در این ارتباط می‌توان به استفاده ابزاری آنها از واژه‌ها و مفاهیمی چون حقوق بشر اشاره کرد.

این دیپلمات وزارت خارجه تصریح کرد: این قدرت‌ها در راستای پیش‌برد منافع اقتصادی، تجاری و سیاسی خود با کشورهایی که در آنجا دموکراسی وجود ندارد و حقوق بشر رعایت نمی‌شود همکاری و تعامل دارند ولی با کشورهایی که در آن مردم مشارکت جدی در امور دارند ولی با سیاست‌های آمریکا همسو نیستند، مخالفت کرده و آنها را مورد تحریم قرار می‌دهند.

سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه تاکید کرد: با اجرای کامل قوانین حقوق بشر اسلامی، می‌توانیم ایران را به عنوان یک الگو در این زمینه به کشورهای اسلامی و جهان معرفی کنیم.

وی با بیان اینکه برخی از کشورهای اسلامی در منطقه بعضا در مسیر منافع این قدرت‌های بزرگ و رژیم صهیونیستی حرکت می‌کنند، ادامه داد: این کشورها در راستای تامین خواسته‌ها و اهداف قدرت‌های بزرگ به مسائل حقوق بشری توجه نداشته و خواست ملت‌های خود را نادیده می‌گیرند.

سخنگوی پیشین وزارت خارجه همچنین با اشاره به برخورد دوگانه قدرت‌های بزرگ با موضوع تروریسم و تقسیم این موضوع از سوی آنها به تروریسم خوب و بد تصریح کرد: قدرت‌های بزرگ برای رسیدن به اهداف خود گروه‌های تروریستی را ایجاد کرده و با آنها همکاری و همراهی می‌کنند و بعد از آن ادعای مبارزه با تروریسم را مطرح می‌کنند.

وی در این ارتباط به جنایت‌های گروهک منافقین علیه ملت ایران و حمایت برخی از قدرت‌های بزرگ از این گروهک اشاره کرد و گفت: در راستای این حمایت‌ها می‌بینید که برخی از دوستان نزدیک ترامپ در سخنرانی‌ها و جلسات آنها حضور و سخنرانی می‌کنند و به آنها امیدهای واهی می‌دهند.

مهمان پرست در ادامه صحبت‌های خود با تاکید بر اینکه باید با کمک جریان‌های مردم نهاد موضوع تحقق حقوق بشر اسلامی را به پیش ببریم و در این زمینه به افکار عمومی دنیا آگاهی رسانی کنیم، تاکید کرد: با عملکردی که در درون کشور در این ارتباط می‌توانیم داشته باشیم، این زمینه فراهم می‌شود که الگوی خوبی را در این ارتباط به جهان معرفی کنیم تا افکار عمومی دنیا با معنای واقعی حقوق بشر آشنا شوند.

در ادامه این برنامه بحرینی پژوهشگر و یکی از کارشناسان وزارت امور خارجه در سخنانی با اشاره به چگونگی تصویب اعلامیه حقوق بشر اسلامی در قاهره و موضوعاتی که منجر به تدوین این اعلامیه شد، اظهار کرد: متاسفانه طی سال‌هایی که این اعلامیه به امضاء رسید از سوی کشورهای اسلامی ابتکار خاصی حول آن شکل نگرفته، به جز اینکه در سال 2011، روزی را به عنوان حقوق بشر اسلامی در تقویم مشخص کردند.

وی با بیان اینکه یکی از اهداف تدوین بیانیه حقوق بشر اسلامی ایجاد نگاهی ایجابی به موضوع حقوق بشر بود ادامه داد: در واقع تلاش شد که نگاه کشورهای اسلامی از نگاه دفعی به این موضوع به نگاه ایجابی تغییر پیدا کند. گرچه متاسفانه همانطور که اشاره کردم ابتکار خاصی تاکنون برای اجرای آن صورت نگرفته است.

این کارشناس وزارت امور خارجه با اشاره به اهمیت تعریفی کامل از مفاهیمی که در حوزه حقوق بشر مطرح است، تصریح کرد: ما باید به صورت مشخص تعریف کنیم که مدافع حقوق بشر کیست و چه ویژگی‌هایی دارد یا محدوده آزادی چیست و در این ارتباط نباید گرفتار مفاهیم کلیشه‌ای شویم.

بحرینی با تاکید بر اینکه نهادهای غیر دولتی و رسانه‌ها باید با صدایی بلند در ارتباط با حقوق بشر اسلامی و اهمیت آن مطالبی را برای افکار عمومی مطرح کرده و این موضوع را پیگیری کنند ادامه داد: تحریم یکی از موارد نقض حقوق بشر است. در واقع می‌توان گفت همه ابعاد نقض حقوق بشر در بحث تحریم‌ها مشاهده می‌شود و در همین چهارچوب مقابله با تحریم با رویکرد حقوق بشری اولویتی بزرگ است.

به گزارش ایسنا، در ادامه این برنامه حمیدرضا دهقانی، نماینده پیشین ایران در سازمان کنفرانس اسلامی در سخنانی با تاکید بر اینکه در خاورمیانه با نقض آشکار حقوق بشر روبرو هستیم، تصریح کرد: یکی از مبانی نقض حقوق بشر در این منطقه مفهوم اشغال است. وقتی خانه و سرزمین مردم توسط غاصبان اشغال می‌شود و به صورت سیستماتیک تبعیض در بین ملت‌ها اعمال می‌شود این موضوع یکی از نمودهای عینی نقض حقوق بشر است.

دهقانی با تاکید بر اینکه قدرت‌های بزرگ تا دندان مسلح یکی از عوامل نقض حقوق بشر در خاورمیانه هستند، اظهار کرد: در همین چهارچوب می‌بینیم که قدرت‌های بزرگ در راستای منافع خود از حکومت‌های دیکتاتوری که در منطقه وجود دارند، حمایت می‌کنند و این دولت‌های دیکتاتور نیز با توجه به حمایت این قدرت‌ها از خود، خواست مردمشان را کنار می‌گذارند.

وی با اعتقاد بر اینکه وابستگی به نفت و انرژی کمک مضاعفی به نقض حقوق بشر در منطقه کرده است، گفت: برخی از کشورهای این منطقه به جای اینکه به ملت‌های خود وابسته باشند و حقوق آنها را رعایت کنند با توجه به وابستگی‌شان به درآمدهای نفتی و قدرت‌های بزرگ، خود را بی نیاز به توجه به خواسته‌های مردم می‌دانند و به رعایت موازین حقوق بشر چندان توجه ندارند.

این کارشناس مسائل خاورمیانه همچنین با بیان اینکه تروریسم و تحریم از موارد جدی نقض حقوق بشر است در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: آنچه که در منطقه خاورمیانه در موضوع حقوق بشر رخ داده بیش از آنکه مرتبط با ملت‌های منطقه باشد به دخالت دولت‌های بزرگ و سلطه‌گر در امور منطقه و حمایت آنها از برخی از حکومت‌های دیکتاتور بر می‌گردد.

دهقانی همچنین با بیان اینکه بسیاری از مفاهیم و ارزش‌های مرتبط با حقوق بشر در قرآن و سیره پیامبر اسلام و ائمه اطهار دیده می‌شود، گفت: با توجه به این موضوع ما باید پرچم دار نهضت طرفداری از حقوق بشر باشیم.

به گزارش ایسنا، همچنین در ادامه این برنامه سامان نیازی معاون امور بین‌الملل موسسه صلح زیبا در سخنانی با اشاره به اقدام آمریکا در تحریم وزیر امور خارجه گفت: ما معتقدیم که تحریم آقای ظریف، تحریم شخص محمد جواد ظریف نیست. ایشان به عنوان نماینده ایران با دنیا تعامل دارند و دارای جایگاهی متناسب با شأن ملت ایران در جهان هستند. بنابراین جامعه بین‌المللی باید به این جایگاه وی احترام بگذارد.

نیازی همچنین با بیان اینکه تحریم ظریف از سوی آمریکایی‌ها نشان از افول گفتمان آمریکا و از دست دادن ابتکار عمل توسط این کشور است، گفت: ما از سازمان همکاری اسلامی درخواست می‌کنیم که موضع قاطعی در مورد این تحریم اتخاذ کند.

در ادامه این برنامه محمد واحدی رئیس موسسه صلح زیبا نیز در سخنانی به ارائه توضیحات در مورد فعالیت‌های این موسسه در زمینه حقوق بشر به ویژه توجه به حقوق بشر اسلامی پرداخت.

وی همچنین با اشاره به نقض حقوق بشر گسترده در فلسطین و یمن گفت: رویکرد برخی از کشورهای اسلامی نسبت به مسئله فلسطین رویکردی خائنانه است.

واحدی پیشنهاد داد که با راه اندازی مجمع تشخیص امت اسلامی با حضور اندیشمندان و علمای اسلامی تلاش‌ها برای اجرای حقوق بشر اسلامی افزایش پیدا کند.

سکینه سادات پاد معاون حقوقی موسسه صلح زیبا نیز در این برنامه طی سخنانی با اشاره به وضعیت کنونی شیخ زکزاکی و سکوت برخی از مجامع بین‌المللی در مورد وضعیت وی تصریح کرد: نهادهایی مثل سازمان همکاری اسلامی باید پاسخگو باشند که چرا نسبت به ظلمی که به شیخ زکزاکی وارد شده سکوت کرده‌اند.

وی همچنین با بیان اینکه توجه و اجرای حقوق بشر اسلامی از سوی برخی از کشورهای اسلامی از حیث انتفاع خارج شده و به آن توجه نمی‌شود، گفت: در مورد اجرای اصول اعلامیه حقوق بشر اسلامی ما از دولت‌ها قطع امید کرده‌ایم و معتقدیم که باید سازمان‌های مردم نهاد و موسسات حقوقی با همکاری یکدیگر و با حمایت افکار عمومی در راستای اجرای ارزش‌ها و مفاد این اعلامیه حرکت کنند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha