به گزارش ایسنا، محمد فرازمند سفیر کشورمان در ترکیه در گفتوگو با خبرگزاری اسپوتنیک به سوالاتی پیرامون تحریمهای آمریکا علیه ایران، تاثیر آن بر روابط تهران و آنکارا و چشمانداز مذاکرات آستانه پاسخ داد.
فرازمند در پاسخ به سوالی درباره موضع آنکارا درخصوص تحریمهای ضد ایرانی آمریکا اظهار داشت: ترکیه به عنوان یک کشور دوست و مستقل همواره تاکید کرده که تحریمهای ناعادلانه علیه ایران را نمیپذیرد و نمیخواهد بخشی از سازوکار این تحریمها علیه یک کشور دوست باشد.
وی ادامه داد: این تحریمهای غیرقانونی آمریکا پس از خروج این کشور از توافق هستهای نه تنها روی مردم ایران تاثیر داشته، بلکه بر تمام کشورهای مستقل که خواهان روابط تجاری معمول با تهران هستند، اثرگذار بوده است. ترکیه که بخش زیادی از نیازهای انرژی خود را از ایران تامین میکند بهطور مستقیم از این تحریمها تاثیر گرفته است. هرچند، ما شاهد این هستیم که آنکارا هر تلاشی برای رهایی از این تحریمهای غیرقانونی بر تجارت انرژی با ایران میکند.
فرازمند همچنین به سفر مولود چاووش اوغلو وزیر امورخارجه ترکیه به ایران در ماه ژوئن اشاره کرد و گفت که در جریان این سفر، دو طرف یک یادداشت تفاهم امضا و بر لزوم ادامه توسعه همکاری میان ایران و ترکیه بدون تاثیر گرفتن از یک کشور ثالث تاکید کردند.
سفیر ایران افزود: سفر آقای اوغلو به اصفهان نشان دهنده ادامه سفرها و ارتباطات دیپلماتیک میان دو کشور است. در جریان این سفر طرفین یک یادداشت تفاهم و همچنین یک طرح برای تضمین ارتباط میان وزیران امورخارجه دو کشور امضا کردند. این سند برنامههای همکاری میان تهران و آنکارا را مطابق با طرحها و فهرست تعیین شده بدون هرگونه تاثیر از یک کشور ثالث مشخص میکند.
فرازمند گفت که ایران در سال ۲۰۱۷ بهطور میانگین ماهانه یک میلیون بشکه نفت به ترکیه صادر میکرد که ۴۴ درصد واردات نفت این کشور محسوب میشود.
وی تصریح کرد: ایران و ترکیه به محافظت از منافع مردم هر دو کشور و به حداقل رساندن تاثیر تحریمها ادامه میدهند. بهطور قطع بخش خصوصی بهویژه در حوزه انرژی و بانکداری مجبور است به دلیل فشارهای آمریکا بسیار محتاط باشد. با این حال، مهم است که کشورها همزمان با حمایت از منافع شهروندانشان تضمین کنند که بخش خصوصی نیز کمترین آسیب را ببیند و به مجریان کور تحریمهای یک جانبه از سوی بازیگران جهانی تبدیل نشوند.
این دیپلمات کشورمان در پاسخ به اینکه ایران از ترکیه به عنوان یک شریک در روند مذاکرات آستانه چه انتظاراتی دارد، بیان کرد: ایران، ترکیه و روسیه به عنوان شرکای مذاکرت آستانه به موفقیتهای مهمی در کاهش تنشها در مناطق مختلف سوریه دست یافتهاند. آستانه یک نمونه موفقیتآمیز از رویکرد چند جانبه برای حل مشکلات در منطقهای بحران زده است. این سه کشور به همکاری برای پایان دادن به ناآرامیهای سوریه و بهعلاوه آغاز روند سیاسی حل این بحران ادامه خواهند داد. نشست بعدی مذاکرات سه جانبه آستانه در استانبول خواهد بود.
فرازمند افزود: ما روابط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نزدیکی با ترکیه داریم. این رابطه از حمایتی قوی نه تنها در سطح رسمی، بلکه در سطوح اجتماعی و مردمی برخوردار است. ما هیچ مانعی برای توسعه روابط دو جانبهمان در تمامی زمینهها نمیبینیم.
وی در پایان تاکید کرد که ایران و ترکیه در طول تاریخ روابطی نزدیک با یکدیگر داشتهاند.
انتهای پیام
نظرات