• شنبه / ۱۵ تیر ۱۳۹۸ / ۱۲:۰۱
  • دسته‌بندی: قم
  • کد خبر: 98041507450
  • منبع : نمایندگی قم

یک پژوهشگر روانشناسی اجتماعی:

تکنیک های معتبر علمی، می تواند کودک آزاری را افشاء کند

تکنیک های معتبر علمی، می تواند کودک آزاری را افشاء کند

ایسنا/قم یک جامعه شناس گفت: تکنیک های معتبر علمی و ارزیابی واقعیات درونی هر فرد، می تواند کودک آزاری را افشاء کند.

مرجان انصاری در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به ضرورت توجه به خلاء‌های قانونی در پیگیری کودک آزاری عنوان کرد: همسویی خوبی میان علم روانشناسی و حقوق به منظور حمایت از کودکان وجود دارد.

این پژوهشگر اجتماعی بیان کرد: کودکان شکننده و لطیف هستند، در نتیجه بیشتر در معرض آسیب‌های روانی و حوادث ناشی از بزهکاری قرار می گیرند.

وی اظهار کرد: پدیده کودک آزاری یکی از اتفاقات شوم و تاسف آور در جهان است، بر اساس آماردوسال قبل، رئیس سازمان اورژانس اجتماعی کشور از وقوع ۲۷ هزار و پانصد مورد کودک آزاری ثبت شده خبرداد.

انصاری بیان کرد: همچنین در ۶ ماه نخست سال۹۶، ۱۶ هزار مورد کودک آزاری به سامانه ۱۲۳ اطلاع داده شد، درعین حال آمار ثبت شده و رسمی کودک آزاری درایران هنوز باعدد واقعی این اتفاق فاصله زیادی دارد، زیرا هنوز در جامعه ایرانی، اعلام آزار جنسی کودکان امری شرم آور تلقی می‌شود.

وی گفت: شرم از ابراز، مانع این امر می‌شود که کودک دیده شود و تحت حمایت قانون قرار گیرد، پس برای کنترل این پدیده ی نابهنجار و شوم ما به ابزار و یاری رسان های مختلف نیازداریم.

یک پژوهشگر روانشناسی اجتماعی گفت:کودکی که تحت آزار جنسی،تحقیر رفتاری و یا صدمات جسمی قرار گرفته است قبل از هرچیز به باور شدن نیاز دارد.

وی افزود: چه بسیارند کودکانی که در خانواده و توسط پدر و مادر بدسرپرست و یا نزدیکان بزهکار، مورد سوءاستفاده قرارگرفته اند اما به دلیل شرم و ترس این اتفاق  را پنهان کرده اند و یا توسط خانواده و باورهای غلط مورد سرزنش،تهدید و یا سرکوب واقعیت قراردارند؛ دراین شرایط آنچه که واقعا قادر است از چنین کودکانی محافظت کند قوانین صحیح است.

وی در رابطه با قوانین حماتی کودکان توضیح داد: طبق پیمان نامه بین المللی حقوق کودک،به فرد کمتر از ۱۸ سال، کودک گفته می‌شود.

این جامعه شناس بیان کرد: در فقه نیز کودک‌ به فردی گفته می‌شود که به بلوغ شرعی نرسیده باشد، در ایران قانون مجازات اسلامی و قانون مدنی از دیدگاه فقها پیروی می‌کند، در نتیجه دختران تا ۹ سالگی و پسران تا ۱۵ سالگی مشمول قوانین حمایت از کودکان کار هستند.

وی عنوان کرد: ماده ی دوم قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب سال ۱۳۸۱می‌گوید"هرنوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب صدمه جسمانی یا روانی و اخلاقی به کودک شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد ممنوع است."

انصاری اظهار کرد: در اعلامیه جهانی حقوق کودک مصوب سال ۱۹۵۹ در اصل نهم نیز آمده که "کودک باید در برابر هرگونه غفلت، ظلم، شقاوت و استثمار حمایت شود."

وی متذکر شد: ایران در اسفندماه ۱۳۷۲ پیمان نامه حقوق کودک را پذیرفت، براساس ماده ۳ پیمان نامه جهانی کودک، منافع عالیه ی کودک، باید در هر اقدامی از سوی سرپرستان و والدین او مورد توجه قرار گیرد.

این جامعه شناس بیان کرد: براساس این ماده، دولت ها نیز موظفند در صورت کم کاری والدین، نسبت به حقوق انسانی کودک فعال و هشیار باشند.

وی عنوان کرد:براساس ماده ۳۴ یک پیمان نامه بین المللی حکومت ها موظفند که کودکان را در مقابل هرگونه استثمار جنسی حمایت کنند.

انصاری گفت:کودک آزاری در نگاه قوانین حقوقی ایران نیز شامل بخش های مختلف حمایتی است،برای مثال طبق ماده ۲ قانون حمایت از کودکان مقرر شده که هرنوع اذیت و آزار کودکان و نوجوانان که موجب شود به آنان صدمه جسمانی یا روانی و اخلاقی وارد شود و سلامت جسم یا روان آنان را به مخاطره اندازد ممنوع است.

وی افزود:همینطور که میبینید قوانین ما به بحث حمایت ازکودکان توجه کافی مبذول داشته است، اما مشکل اینجاست که کودکان حتی در حالت عادی هم از توانایی های یک فرد بالغ برای احقاق حق خود برخوردار نیستند.

این جامعه شناس بیان کرد: وقتی کودکان در شرایط آزار قرار می‌گیرند و وجودشان سرشار از اضطراب و ترس و رنج می‌شود چطور می‌توانند در مسیرهای قانونی قرار گرفته و حق خود را بازپس گیرند؟

وی عنوان کرد: به ویژه زمانیکه فرد آزاررسان و بزهکار، یکی از والدین یا نزدیکان کودک باشد، احتمال برقراری عدالت و فاش شدن واقعیت کمتر خواهد بود.

انصاری اظهار کرد: درچنین شرایطی پیشنهاد می‌شود قانونگذار و مجموعه ی سیستم قضایی محترم از دانش و تشخیص یک تیم مجرب روانشناسی استفاده کند تاهم آلام و زخم های روحی کودک‌مورد درمان به موقع قرار گیرد و هم با استفاده از روش های علمی و کاملا تایید شده، بتوان میزان آزردگی و عمق آسیب روانی کودک را معین کرد.

وی ادامه داد:چنین همکاری به شفافیت پرونده های کودک آزاری کمک  شایانی می‌کند، زیرا کودکان بیان ضعیفی دارند و درشرایط ترس و برخورد با افراد جدید و محیط جدی و رسمی مثل دادگاه قدرت بیان خود را از دست میدهند.

این جامعه شناس عنوان کرد: گفت وگوی یک‌ روانشناس با کودک و نتیجه ی تحقیقات روانسنجی، می‌تواند مهر تاییدی بر صداقت و صحت ادعای کودک بزند.

وی بیان کرد:عموما کودک آزاران از نزدیکان کودکند و به دلیل بالغ بودن می‌توانند کودک‌را متهم به دروغگویی و خیالپردازی کنند و یا با ارعاب و تهدید او را وادار به سکوت یا تکذیب ادعای اولیه خود کنند.

انصاری گفت: در روانشناسی امروزی، انواع تکنیک ها، آزمون های معتبر علمی و رویکردهای درمانی و مشاهده گری وجود دارند که به فاش کردن واقعیات درونی هر فرد، اعم از کودک یا بزرگسال کمک می‌کنند.

وی تصریح کرد: در واقع تکنیک های معتبر علمی و ارزیابی واقعیات درونی هر فرد، می تواند کودک آزاری را افشاء کند.

این جامعه شناس بیان کرد:در روانشناسی امروزی،انواع تکنیک ها،آزمون های معتبر علمی و رویکردهای درمانی و مشاهده گری وجود دارند که به فاش کردن واقعیات درونی هر فرد، اعم از کودک یا بزرگسال کمک میکنند.

وی اظهار کرد: امید است با توجه به چنین ظرفیت های علمی، سیستم قضایی محترم کشور اسلامی مساعدت ویژه ای نسبت به پرونده های کودک آزاری داشته باشد تا کودکان ایرانی در امنیت و شادی زیباترین دوره ی عمرخود را سپری کنند.


انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha