مریم کابلی در گفتوگو با ایسنا، در این باره اظهار کرد: به نظر میرسد که اقدام این فرد یک حرکت هنجارشکنانه باشد. این دسته از اقدامات میتواند موجب به وجود آمدن تاثیرات و عواقب جبران ناپذیری در اجتماع شود؛ چرا که این فرد در صفحه اینستاگرام خود بیش از یک میلیون نفر دنبال کننده دارد که بخش بسیاری از آنها را جوانان و نوجوانان تشکیل میدهند.
وی با بیان اینکه تمام افراد دنبال کننده یک سلبریتی از پختگی لازم برخوردار نیستند و برخی از افراد ممکن است که تحت تأثیر رفتارهای اینچنینی قرار گیرند، گفت: انجام دادن یک رفتار خشن و هنجارشکنانه توسط فردی که دنبال کنندههای بسیاری دارد و پخش ویدیوی از آن در فضای مجازی، به منزله اشاعه دادن یک عمل قبیح با روشی شیک و لاکچری است. همچنین این رفتار ترویج خشونت به شیوه نوین است، چرا که پخش ویدیویی با مضمونی شاد برای برخی از جوانان و نوجوانان جذاب است و به صورت ناخودآگاه در دیدگاه و رفتار این افراد تاثیر میگذارد.
این روانشناس با تاکید بر اینکه نباید از این موضوع غافل شد که برخی از دنبال کنندههای این سلبریتی، نوجوانان هستند، گفت: نوجوانان افکار متفاوتی دارند. افراد در سنین نوجوانی در حال الگوبرداری هستند و حالا این فرد که یک سلبریتی است و در ظاهر نیز فردی است که برای گروهی از نوجوانان جذابیت دارد، ویدیوی با سلاح گرم از خود منتشر کرده است، قطعاً انتشار چنین فیلمی بر افکار برخی از نوجوانان تاثیرگذار است و موجب میشود تا برخی از افراد جذب حرکاتش شوند.
کابلی ادامه داد: در حال حاضر اکثر جوامع به این نتیجه رسیدند که باید حمل سلاح و نمایش سلاح را در مواضع قانونی قرار دهند و برای آن قانون و ضابطه قائل شوند، اما با اینکه در کشور ما این قانون و ضابطه وجود دارد این فرد به راحتی اسلحه در دست خود گرفته و ویدیویی را هم در این رابطه منتشر کرده است. از طرف دیگر مبانی شرعی ما نیز گویای این است که اشاعه عملی خلاف گناه بزرگی است، در واقع از هر سمت و سویی به این عمل نگاه کنیم، هنجارشکنی است.
این روانشناس تنها پیام نمایش اسلحه در این ویدیو را انجام رفتارهای خشونت آمیز عنوان کرد و افزود: برخی از سلبریتیها یا افراد معروف، ویدیوهایی را از خود منتشر می کنند که در آنها رفتارهایی هنجارشکنانه دارند، این افراد پیامد رفتار خود را در نظر نمیگیرند. متاسفانه این افراد خاصیت الگودهی دارند و به نوعی برای برخی افراد مدل رفتاری هستند؛ بنابراین در بدو نمایش یک رفتار هنجارشکنانه از سوی این افراد باید به صورت قاطع با آنها برخورد شود.
کابلی با بیان اینکه این فرد تا این لحظه در اینستاگرام بیش از یک میلیون دنبال کننده دارد، اما باید مطمئن باشیم تعداد افراد بسیار بیشتری این ویدیو را دیدهاند، گفت: بسیاری از افراد هستند که حتی دنبال کننده این فرد نیستند، اما این ویدیو را دیدهاند، رفتار عجیب و البته خشونت آمیز یک سلبریتی به سرعت در میان مردم دست به دست میشود. بنابراین باید ساز و کاری در این زمینه داشته باشیم که یک سلبریتی چنین رفتاری نداشته باشد، باید از پیش تمهیدات و ضوابط قانونی در این زمینه بیندیشیم. در کشور ما اپلیکیشنهای جدید استفاده میشوند و تعداد بسیار زیادی کاربر دارند، اما تمهیدات قانونی در این زمینه نداریم. حالا که اینستاگرام استفاده میشود، مجلس باید دست به کار شود و قانونی بنویسد و مجازاتهایی برای ترویج خشونت به این شکل در فضای مجازی تعیین کند.
کابلی با بیان اینکه رفتار محسن افشانی دو راهکار فوری و دراز مدت دارد، گفت: راهکار فوری این اقدام که حتما هم باید انجام شود، این است که برخورد قاطعی با این فرد صورت گیرد و دیگران نیز مطلع شوند تا پیامدهای انجام این رفتار مشخص شود. راهکار طولانی مدت این اقدام نیز این است که باید برای شبکههای مجازی قوانینی قائل شویم، که متاسفانه این قوانین در حال حاضر وجود ندارد و بسیاری از این اتفاقات ناشی از عدم وجود قانون مناسب است.
انتهای پیام
نظرات