به گزارش ایسنا، به خصوص اتحادیه اروپا که بزرگترین بلوک تجاری از نظر میزان صادرات و واردات کالاها و خدمات است عادت دارد شرایط خود را به دیگران دیکته کند تا این که بخواهد از آنها اطاعت کند. بنابراین برای توکیو و بروکسل کسر شأن است که ببینند نقششان در جنگ تجاری میان آمریکا و چین به تلاش برای فاصله گرفتن از سر راه این کشورها و هدایت کردن خشم آمریکایی به سوی پکن تقلیل پیدا کرده است.
اتحادیه اروپا و ژاپن در راستای ابتکار سه جانبه ای که نخستین بار در سال ۲۰۱۷ و پس از اقدام دونالد ترامپ در دامن زدن به تنشهای تجاری با چین راه اندازی شد، هفته گذشته در پاریس با آمریکا دیدار کردند. هدف آنها متقاعد کردن آمریکا به تشکیل یک اتحاد به جای جنگ با همه بود. آنها به ترامپ ائتلافی را پیشنهاد کردند که هدف آن اصلاح مدل اقتصادی مختل کننده تجارت چین به جای وضع تعرفههای تنبیهی روی صادرات چین یا ممنوعیت تجارت با هواوی است.
اتحادیه اروپا و ژاپن منافع زیادی در گرو دارند. هر دو از تعرفههای واردات روی صادرات فولاد و آلومینیوم به آمریکا لطمه دیدهاند. همچنین ترامپ تهدید کرده این تعرفهها را برای واردات خودرو نیز افزایش میدهد. خودروسازان اروپایی که در آمریکا کارخانه دارند به چین صادر میکنند و شرکتهای محصولات الکترونیکی ژاپنی که برای مونتاژ محصولاتشان به شرکتهای چینی متکی هستند به آمریکا فروش دارند و در خط آتش واشنگتن و پکن گیر افتادهاند.
این سه طرف منافع مهمی در اشتراک دارند. توکیو و بروکسل با ترامپ توافق کردهاند که چین از آزادی زیادی برای دادن یارانه دولتی یا مختل کردن بازارها برای کمک به شرکتهای خود برخوردار است. پیشنهاد آنها ارائه یک تعریف مشخص و جامع در خصوص پرداختهای نامشروع است. اگر تعریف مشخصی وجود داشته باشد در مرحله بعد تلاش خواهند کرد سایر کشورهای بزرگ از جمله چین را متقاعد کنند به یک تعهد گروهی در سازمان جهانی تجارت برای عدم استفاده از چنین کمکهایی در آینده بپیوندند.
اما دولت ترامپ به شکل غریزی نسبت به هر چه که به چندجانبه گرایی منتهی شود بیزاری دارد. منابع آگاه از مذاکرات هفته پیش در پاریس میگویند اگر چه آمریکا در این فرآیند همکاری میکند این دیدار تنها یک بیانیه مختصر به دنبال داشت.
مقامات آمریکایی تنها یک تعریف گسترده از یارانهها دارند که ناظران آن را غیرواقع گرایانه میدانند. در سمت اتحادیه اروپا، این نگرانی وجود دارد که تعریف آمریکایی باعث شود بخشی از پرداختهای دولتی که تحت مقررات کمک دولتی اتحادیه اروپا قانونی شمرده میشوند نامشروع شناخته شوند و حتی مضحک این است که ممکن است حتی حمایتهای ایالتی و فدرال در آمریکا نیز غیرقانونی شمرده شوند.
رابرت لایتیزر، نماینده تجاری آمریکا و سیسیلیا مالم استروم، کمیسر تجارت اتحادیه اروپا در خصوص استفاده از تعرفههای اضطراری بر مبنای نگرانی نسبت به امنیت ملی اختلاف نظر پیدا کردند. و اتحادیه اروپا و آمریکا همچنان در خصوص نحوه حل اختلاف یارانههایی که به ایرباس و بوئینگ پرداخت شده است درگیر هستند.
آمریکا اخیراً نشانههایی متمرکز کردن آتش خود و انتخاب دشمنانش را بروز داده است. ترامپ تصمیم گرفت تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم مکزیک و کانادا را حذف کند و توافق نفتای ۲ را اجرایی کند. یک نگاه خوشبینانه این است که وی به اهمیت متمایز کردن رقیبان اقتصادی مانند چین و کشورهایی همفکری مانند همسایگان آمریکای شمالی پی برده است.
بر اساس گزارش فایننشیال تایمز، همزمان کاخ سفید به اتحادیه اروپا و ژاپن یک مهلت شش ماهه برای وضع تعرفه روی واردات خودرو داده است. توکیو و بروکسل از هر نشانه همکاری برای توجیه این که آمریکا بهتر است آنها را متحد خود بداند استفاده میکنند. تاکنون این تلاشها نشانههای چندانی از پیشرفت نداشته است.
انتهای پیام
نظرات