• چهارشنبه / ۸ خرداد ۱۳۹۸ / ۱۴:۳۹
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 98030803471
  • خبرنگار : 71415

/گزارش/

کار سخت تیم ترامپ در فروش طرح معامله قرن

کار سخت تیم ترامپ در فروش طرح معامله قرن

"مشاوران ارشد رییس جمهور آمریکا در حوزه خاورمیانه در حالی از روز سه‌شنبه تور سفرهایشان به چند مقصد در این منطقه و همچنین در اروپا با هدف جلب حمایت از به اصطلاح «کارگاه بنیان‌های اقتصادی صلح» میان فلسطین و اسرائیل در بحرین را شروع کردند که کار سختی در متقاعد کردن این کشورها و مردم‌شان برای حمایت از این طرح خواهند داشت."

به گزارش ایسنا، خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی نوشته است: کاخ سفید اقدام به تبلیغ کنفرانس ۲۵ و ۲۶ ژوئن در کشور بحرین به عنوان اولین مرحله به اصطلاح طرح صلح خاورمیانه کرده و این طرح صلح در بردارنده سرمایه‌گذاری‌ها و فعالیت‌های زیرساختی در ابعاد گسترده در اراضی فلسطین است که عمده سرمایه‌گذاری آن از جانب کشورهای ثروتمند عربی انجام می‌شود.

اما مقام‌های آمریکایی می‌گویند کنفرانس بحرین در بردارنده مسائل سیاسی بنیادین درگیری نیست؛ مرزهای یک کشور فلسطینی، وضعیت شهر قدس، سرنوشت آوارگان فلسطینی یا درخواست‌های امنیتی اسرائیل.

یک مقام کاخ سفید که نامش را فاش نکرد، گفت: "این تور سفرهای این مشاوران ارشد که شامل توقف در مراکش، اردن، اسرائیل و اروپا می‌شود بخشی از تلاش‌های در جریان ما برای دستیابی میان صلح میان اسرائیل و فلسطینی‌ها محسوب می‌شود"، با این حال این مقام جزییات بیشتری مطرح نکرد.

فلسطینی‌ها در نشست بحرین شرکت نخواهند کرد و پارامترهای این کنفرانس را رد کرده‌اند و در حالی که مصر و اردن، همپیمانان کلیدی آمریکا برنامه‌هایشان را برای شرکت در آن را اعلام نکرده‌اند.

در حال حاضر آمریکایی‌ها امیدهایشان معطوف به کشورهای ثروتمند حوزه خلیج فارس، تحت رهبری عربستان سعودی است و امیدوار هستند که نفوذ منطقه‌ای آنها و جیب‌های عمیق آنها این کنفرانس را موفقیت‌آمیز کند.

عربستانی‌ها، اماراتی‌ها، قطری‌ها همراه با کشور میزبان یعنی کشور بحرین دعوت به شرکت در این کنفرانس را پذیرفته‌اند. این وضعیت سبب شده که فلسطینی‌ها گلایه کنند از این‌که قرار است آنها را تحت فشار سنگینی قرار دهند تا اقدام به پذیرفتن مبالغ هنگفتی پول در ازای دست برداشتن از مطالبه تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی در کرانه باختری، قدس شرقی و نوار غزه کنند.

محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین اخیراً گفت: معامله قرن یا معامله شرم با اراده خداوند به جهنم واصل می‌شود و پروژه اقتصادی که آنها در حال تلاش برای ایجاد آن در ماه آینده میلادی هستند هم به جهنم خواهد رفت. هرکسی بخواهد موضوع فلسطین را حل کند باید کارش را با مشکل سیاسی آغاز کند نه با فروختن توهم‌های چند میلیارد دلاری.

جارد کوشنر، مشاور ارشد و داماد ترامپ چند روز پیش برنامه‌های مربوط به کنفرانس بحرین را اعلام کرد و گفت، این کنفرانس متمرکز بر مسائل اقتصادی و سرمایه گذاری در اراضی فلسطینی خواهد بود. با این حال عدم وجود یک افق سیاسی باعث بی‌اطلاعی همپیمانان آمریکا در منطقه شده است.

کشورهایی مثل اردن با توجه به اتکای سنگین به حمایت نظامی و سیاسی آمریکا کار سختی در نپذیرفتن دعوت به شرکت در این کنفرانس دارند. اما مساله فلسطین شدیداً نزد مردم جهان عرب حساس تلقی می‌شود، برای رهبران این مردم سخت است طرحی را بپذیرند که متعهد به تشکیل کشور فلسطین نباشد.

کشورهای حوزه خلیج فارس در ضمن اینکه در پذیرفتن دعوت برای شرکت در کنفرانس بحرین احتیاط به خرج داده و با فلسطینی‌ها اظهار همبستگی کرده‌اند، خودشان را انعطاف‌پذیر نیز نشان می‌دهند.

در سال‌های اخیر این کشورها روابطی کم سروصدا با اسرائیل برقرار کرده‌اند و عمده انگیزه آنها از این حرکت خصومت‌ مشترک‌شان با ایران بوده است. این نگرانی‌ها و آمادگی آنها برای تعامل با اسرائیل به نظر قدرت‌اش از هرگونه احساس آنها برای همبستگی با فلسطینی‌ها بیشتر است.

انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی اخیراً به خبرنگاران گفت: گفت‌وگو با اسرائیل اتفاقی مثبت است. من فکر می‌کنم که این کاری است که ما باید انجام بدهیم اما گفت‌وگو با اسرائیل به این معنی نیست که ما به لحاظ سیاسی با آنها موافق هستیم.

مقام‌های فلسطینی از کشورهای عربی خواسته‌اند تا در این کارگاه بحرین شرکت نکنند. انتظار می‌رود محمود عباس در کنفرانس‌هایی که چند روز دیگر در عربستان سعودی برگزار خواهد شد بر این تقاضاها بیش از پیش تاکید کند اما تغییر ذهنیت آنها کار دشواری است.

 اخیراً سردبیر یک روزنامه عربستانی دارای روابط نزدیک با دربار سلطنتی این کشور از فلسطینی‌ها خواست تا به طرح صلح ترامپ شانسی بدهند. این سردبیر به نام فیصل عباس در روزنامه عرب نیوز نوشت: فلسطینی‌ها باید به سختی مذاکره کنند و آنچه را که می‌توانند برای تشکیل یک کشور-ملت برای نسل‌های آینده به دست بیاورند. از خودداری از آمدن به پای میز مذاکره هیچ چیزی عاید آن‌ها نخواهد شد.

قطر نیز که درگیر اختلاف سختی با عربستان است در یک تحول دیپلماتیک مهم دیگر قبول کرده که در این کنفرانس شرکت کند و این می‌تواند پیش زمینه احتمالی یک آشتی کلی‌تر میان کشورهای دارای اختلاف در حوزه خلیج فارس باشد.

در همین حال اردن در یک وضعیت حساس و خاص به سر می‌برد. اکثریت مردم این کشور دارای ریشه‌های فلسطینی بوده و این کشور پادشاهی هم مرز با کرانه باختری اشغالی به عنوان قلب کشور آینده فلسطین است. هر گونه تلقی از اینکه اردن بخواهد منافع فلسطینی‌ها را بفروشد شدیداً با نفرت عمومی و حتی احتمالاً بی‌ثباتی روبرو خواهد شد.

الیمن الصفدی، وزیر خارجه اردن در آستانه ورود جارد کشنر به این کشور از یک رویکرد با اولویت اقتصاد در قبال فلسطین سخن گفت.

با این حال خبرگزاری رسمی پترا اردن گزارش کرد که الصفدی در گفت‌وگوی تلفنی با همتای ایرلندی خود تأکید کرد که هیچ گونه طرح اقتصادی برای مدیریت تبعات درگیری خاورمیانه نمی‌تواند جایگزینی برای یک طرح سیاسی جامع با هدف عملی کردن راه حل دو کشوری باشد.

الصفدی تأکید کرد که تمامی تلاش‌ها برای حل این درگیری باید بر این مبنا باشد که پایان دادن به اشغالگری، راه صلح است.

مصر به عنوان یک هم‌پیمان کلیدی آمریکا و اسرائیل با نوار غزه مرز مشترک دارد اما به نوبه خود هنوز شرکت‌اش در کنفرانس بحرین را تأیید نکرده است.

یک مقام مصری گفت: تجاری که با اسرائیلی‌ها معامله می‌کنند ممکن است به صورت فردی در این کنفرانس شرکت کنند.

عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر بارها خواهان از سرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و فلسطین شده است.

سفر کوشنر به منطقه ابتدا در روز سه‌شنبه با مقصد مراکش شروع شد. مراکش یک کشور عرب میانه‌رو است که روابطی سطح پایین با اسرائیل دارد. کوشنر از مراکش عازم اردن شده و بعد از آن به اسرائیل و در ادامه به اروپا خواهد رفت.

اتحادیه اروپا نیز هنوز شرکت‌اش در این کنفرانس را اعلام نکرده و روسیه نیز به عنوان یک بازیگر کلیدی در منطقه اواخر روز سه‌شنبه این کنفرانس را تلاشی از جانب واشنگتن برای تحمیل دیدگاه‌هایش در حوزه خاورمیانه اعلام کرد.

یک بیانیه وزارت خارجه روسیه در این زمینه از آمریکا به خاطر «تمایل لجوجانه» برای جایگزین کردن یک بسته حاوی امتیازات اقتصادی که اصل راه حل دو کشوری برای دو مردم را رقیق می‌کند به جای در پیش گرفتن وظیفه حصول یک راه حل سیاسی جامع، انتقاد کرد.

تیم جارد کوشنر بعد از دو سال تلاش همچنان دیدگاه سیاسی خود را رونمایی نکرده است اما معدود اظهارنظرهای علنی او نشان داده که این دیدگاه‌ها عمدتاً متمرکز بر صلح اقتصادی بوده و هدف دیرینه استقلال فلسطین را به حاشیه رانده یا نادیده می‌گیرند.

راه حل دو کشوری همچنان از حمایت گسترده نزد جامعه بین‌المللی برخوردار است.

عباس و دولت خودگردانش در کرانه باختری بعد از اقدام ترامپ در دسامبر ۲۰۱۷ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل روابط‌شان را با کاخ سفید قطع کردند.

اگرچه ترامپ گفته که اقدامش در این خصوص مرزهای نهایی شهر قدس را تعیین نکرده اما فلسطینی‌ها این اقدام را ناعادلانه دانسته و صرفاً به نفع اسرائیل می‌دانند. روابط دو طرف بعد از قطع کمک‌های آمریکا به فلسطین و بستن دفتر دیپلماتیک این تشکیلات در واشنگتن هر چه بیشتر تیره شد.

صائب عریقات، یک مقام بلند پایه فلسطینی اخیراً خاطرنشان کرد که فلسطینی‌ها حتی در ارتباط با کنفرانس بحرین مورد رایزنی قرار نگرفتند. او در نیویورک تایمز نوشت: بیایید صراحتاً بگوییم بدون پایان اشغالگری هیچ گونه موفقیت اقتصادی در فلسطین وجود نخواهد داشت.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha