به گزارش ایسنا، روزنامه گاردین در گزارش خود درباره تأثیرات جنگ تجاری دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با چین در سیاست داخلی این کشور نوشته است:
«دونالد ترامپ بار دیگر از افزایش تعرفههای واردات در راستای جنگ تجاری سرسختانه اما بعضاً دچار تناقض خود علیه چین دفاع کرده اما این وضعیت باعث شده که مخالفان و همحزبیها و همپیمانان او در موقعیت دشواری قرار بگیرند.
بازار بورس آمریکا بعد از اعلام افزایش تعرفههای چین بر واردات برخی کالاهای آمریکایی دچار سقوط شد. چین این اقدام را به تلافی اقدام آمریکا در افزایش عوارض بر واردات کالاهای چینی به ارزش ۲۰۰ میلیارد دلار انجام داد.
حتی ترامپ تهدید کرده که عوارض مابقی کالاهای وارداتی از چین که ارزششان به ۳۰۰ میلیارد دلار میرسد را در آینده نزدیک افزایش میدهد اما او روز دوشنبه به خبرنگاران گفت: هنوز این تصمیم را نگرفتهام.
در حالی که جدال این دو قدرت اقتصادی بزرگ جهان، نگرانیها از بابت وارد شدن شوک به اقتصاد جهانی را افزایش داده، ترامپ این مساله که مصرفکنندگان آمریکایی نیز در این جنگ تاوان میپردازند را رد میکند.
ترامپ در توییتی نوشت: هیچ دلیلی وجود نداردکه مصرفکننده آمریکایی برای افزایش این تعرفهها که علیه چین اجرایی میشود هزینه پرداخت کند.
این مواضع ترامپ مغایر با موضع لری کادلو، مشاور اقتصاد ملی دولت او بوده است.
کادلو در مصاحبه با فاکس نیوز در پاسخ به سوالی درباره این که آیا مصرفکنندگان و شرکتهای آمریکایی نیز از بابت این وضعیت تاوان میپردازند گفت: بله، من با این مخالف نیستم.
او همچنین اذعان کرد که در این جنگ تجاری "دو طرف آسیب خواهند دید".
این سیاست ترامپ وفاداریهای سیاسی را به چالش کشیده است. این وضعیت به طور ویژه برای جمهوریخواهان دشوار است. دستور کار محافظهکارانه ترامپ مشهور به "اول آمریکا" ضد حمایت سنتی حزب جمهوریخواه از اصول بازار آزاد بوده و برای جلب آرای رأیدهندگان در ایالتهای قرمز(ایالتهای به طور سنتی حامی جمهوریخواهان) مضر است.
جمهوریخواهان به چالشهای مواضع غیر منتظره ترامپ در ارتباط با انواع مسائل عادت کردهاند. در این مورد نیز وضعیت فرقی ندارد.
چند روز پیش کاخ سفید فهرستی از کسانی را منتشر کرد که از ترامپ در اتخاذ این موضع سرسختانه علیه چین بعد از وارد کردن اتهام نقض تعهدات مربوط به مذاکرات به پکن حمایت کردند.
این فهرست شامل سناتور مارکو روبیو بود که پیشتر گفت: "جای تعجب نیست که چین تلاش میکند از تعهداتی که پیشتر بر سر آنها توافق کرده بود سرباز بزند. سالها است که آنها در مقابل طرفهایی که به شدت متمایل به یک توافق بودند، به خودشان اجازه طفره رفتن از تعهداتشان را دادند. ترامپ اولین کسی است که تهدید واقعی برای خارج شدن از یک توافق بد محسوب میشود."
سناتور لیندسی گراهام از کارولینای جنوبی نیز گفت: "من کاملاً از رویکرد ترامپ در مذاکرات تجاری با چین حمایت میکنم. این بهترین و آخرین شانس برای آمریکا و جهان است برای آن که چین را وادار به پایبندی به قوانین کند."
همچنین در این فهرست نام چاک شومر رهبر اقلیت دموکرات سنای آمریکا نیز بود که گفت: "به سرسختی با چین ادامه بده رئیس جمهور و عقب نشینی نکن چون تنها، قدرت راه پیروزی بر چین است."
یک دموکرات به نام سناتور شرود براون از اوهایو گفت: "تقلبهای چین مدت خیلی زیادی است که به کارگران آمریکایی آسیب زده است. تعرفهها چین را به پای میز مذاکره کشاند و حال که ما به این جا رسیدیم رئیس جمهور باید تغییرات واقعی برای هموار کردن زمین بازی به دست بیاورد."
این صحبتها نشان میدهد که دموکراتها نیز نسبت به رویکرد دولت ترامپ در قبال چین دچار مناقشه هستند.
جو بایدن معاون رئیس جمهور سابق آمریکا و کاندیدای پیشتار ریاست جمهوری حزب دموکرات اخیراً در اظهاراتی به نظر، این رقابت تجاری با چین را کم اهمیت دانسته است و به خاطرش مورد انتقاد قرار گرفت.
برنی سندرز یک کاندیدای ریاست جمهوری دیگر حزب دموکرات وعده داده که به چین برچسب "دستکاری کننده ارز" را بزند. این موضعی است که ترامپ پیشتر قولش را داده بود که انجام دهد اما مشاورانش او را منصرف کردند.
سندرز و الیزابت وارن یک کاندیدای ریاست جمهوری دیگر دموکراتها موضع مشترکی با ترامپ در مخالفت با بازار آزاد دارند.
اما دموکراتهای میانهرو عمدتاً ترامپ را مورد حمله قرار دادند. ست مولتون یک نماینده دموکرات کنگره و از کاندیداهای ریاست جمهوری برای ۲۰۲۰ به فاکس نیوز گفت: این که رئیس جمهور تعرفهها را مثل چماق دستش بگیرد باعث میشود قوی به نظر برسد؟ این تنها به خانوادههای آمریکایی آسیب میزند.
بسیاری احساس میکند که ترامپ با پرداختن به تهدید چین که سابقه طولانی در زیر پا گذاشتن قوانین دارد، به سراغ مساله مهمی رفته است.
چندین تن از جمهوریخواهان نسبت به طولانی شدن این مناقشه هشدار دادند. سناتور رند پال از کنتاکی به شبکه ای بی سی گفت، به رئیس جمهور توصیه کرده که سریعاً توافق با چین را نهایی کند.
او اظهار کرد: هر چه بیشتر ما در این جنگ بر سر تعرفهها یا جنگ تجاری درگیر بشویم. احتمال گرفتار شدن ما به یک رکود در نتیجه آن افزایش مییابد.»
انتهای پیام
نظرات