به گزارش ایسنا، الهه الهی در نخستین"گرامیداشت روز زنان در ریاضیات" که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، با اشاره به اینکه سازمانهایی همچون بنیاد علم و غیره سیاست پژوهشی کشورها را تعیین میکنند، گفت: در این میان همچنین سازمانهای منطقهای وجود دارند که از این لحاظ کشور ایران در منطقه خاور دور قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه ایران سه الی چهار ماه پیش میزبان نشست منطقهای در همین ارتباط بوده است، گفت: در این نشست به نقش زنان در پژوهش ایران هم پرداخته شد و برقراری تعادل بین زن و مرد در حوزه پژوهش از موضوعات این نشست بود.
استاد پیشکسوت دانشکده زیستشناسی دانشگاه تهران با بیان اینکه در حال حاضر خانوادهها در مناطق دورافتاده هم علاقه دارند که فرزندان دختر آنها همچون پسران تحصیل کنند، گفت: آخرین سال قبل از انقلاب اسلامی ۴۰ درصد دانشآموزان دختر و ۶۰ درصد پسر بودند و در حال حاضر تعداد دانشآموزان دختر و پسر تقریباً برابر است. ضمن آنکه تعداد دانشآموزان از آن زمان تاکنون تقریباً دو برابر شده است.
الهی افزود: صد درصد جمعیت در مدارس ابتدایی تحصیل میکنند. در حالی که در مقاطع بعدی ۷۰ درصد تحصیل میکنند اما تفاوتی در جنسیت آنها وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: حدود پنج درصد از جمعیت در مقاطع بعد از دبیرستان تحصیل میکنند. این در حالی است که طی ۱۰ سال گذشته تعداد زنان در مقطع لیسانس و دورههای دانشگاهی دو ساله مقادیری اندک کاهش پیدا کرده اما تعداد زنان در مقاطع تحصیلات تکمیلی همچون فوق لیسانس، دکتری و نیز رشتههای پزشکی در حال افزایش است.
استاد پیشکسوت دانشکده زیستشناسی دانشگاه تهران تصریح کرد: به لحاظ وضعیت زنان در پژوهش میتوان گفت در مقایسه با کشورهای همسایه وضعیت خوبی نداریم. درصد خانمهایی که با مقطع دکتری استخدام میشوند کمتر از آقایان است. ضمن آنکه کمتر از یک سوم پروپوزال خانمها مورد حمایت قرار میگیرد.
الهی افزود: به طور کلی با توجه به تعداد زیاد اساتید برجسته ایرانی در دانشگاههای سراسر جهان که تحصیلات خود را در ایران گذراندهاند، میتوان گفت آموزش ما در دبیرستانها و در مقطع لیسانس از کیفیت نسبتاً خوبی برخوردار است اما در مقاطع تحصیلات تکمیلی پژوهش را با کیفیت جهانی انجام نمیدهیم.
وی با اشاره به اینکه پایین بودن اعتماد به نفس خانمها، مسائل خانوادگی و غیره میتواند در نامناسب بودن وضعیت پژوهش زنان در ایران تأثیرگذار باشد، گفت: مساله دیگر نقش کمرنگ زنان در تصمیمگیریها به طوری که از حدود ۶۴ دانشگاه علوم پزشکی تنها رئیس یک دانشگاه زن است.
پیشنهاد ایجاد مرکز پژوهشی "مریم میرزاخانی" در دانشگاه الزهرا
نسرین سلطانخواه، استاد دانشکده علوم ریاضی دانشگاه الزهرا نیز در میزگرد این مراسم با عنوان راهکارهای افزایش نقش بانوان در ارتقای ریاضیات کشور حضور پیدا کرد و ضمن برشمردن چند دلیل در خصوص اینکه خانمها شانس کمتری برای دریافت بودجه پژوهشی دارند، گفت: خانمها معمولاً به جزئیات بیشتری میپردازند؛ این در حالی است که اغلب داوران مرد هستند و ادبیات کلینگر آقایان را بیشتر میپسندند.
وی همچنین شبکههای اجتماعی و ارتباطی آقایان را علت نقش پررنگ آنها در حوزههای مدیریتی دانست و یادآور شد: تشکیل شاخه بانوان انجمن ریاضی میتواند خلع شبکه ارتباطی بانوان را پر کند؛ ضمن آنکه همکاری خانمها و آقایان میتواند باعث بالا رفتن سهم آنها در پژوهش باشد.
استاد دانشکده علوم ریاضی دانشگاه الزهرا با اشاره به اینکه کمیته ریاضی در صندوق حمایت از پژوهشگران تشکیل شده و گرنتهای پژوهشی ویژهای را به بانوان اختصاص میدهد، گفت: لازم است توافقی ذیل آنچه رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران مطرح کرد (اختصاص ۵ طرح پژوهشی ۲۰ میلیون تومانی به بانوان فعال در ریاضی) وجود داشته باشد و نماینده اجرایی شدن این توافقنامه نیز خانم مژگان محمودی دبیر کمیته بانوان انجمن ریاضی باشد.
وی در پایان پیشنهاد کرد مرکز پژوهشی به نام مریم میرزاخانی در دانشگاه الزهرا تشکیل شود که هیأت امنای آن به این دانشگاه محدود نشده و متشکل از جامعه ریاضی و بانوان ریاضی ایران باشد.
انتهای پیام
نظرات