به گزارش ایسنا، مژگان محمودی در مراسم اولین"گرامیداشت روز زنان در ریاضیات" که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، به ارائه گزارشی از نامگذاری روز زنان در ریاضیات که به پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران در اتحادیه بینالمللی انجمنهای ریاضی جهان مطرح شده بود، پرداخت و گفت: امروز ۱۲ مه مصادف با ۲۲ اردیبهشت و تولد خانم مریم میرزاخانی روز زنان در ریاضیات برای اولین بار در جهان در بیش از ۱۰۰ دانشگاه گرامی داشته میشود.
وی در ابتدا سابقه تأسیس انجمن علمی ریاضی را در سال ۱۳۴۸ عنوان کرد و با اشاره به اینکه این انجمن با قدمتترین انجمن علمی ایران به شمار میآید، اظهار کرد: به لحاظ جهانی انجمن ریاضی ایران در دستهبندی گروهی رتبه چهارم را به خود اختصاص داده بنابراین در جمع برترین کشورها از نظر دانش ریاضی هستیم.
دبیر کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران سپس به نخستین جرقه فکری تشکیل کمیته بانوان در انجمن ریاضی ایران اشاره کرد و توضیح داد: برگزاری چهل و پنجمین کنفرانس ریاضی در دانشگاه سمنان با دریافت جایزه فیلدز مریم میرزاخانی در سال ۹۳ همزمان شده بود. در آن زمان از یک فرصت مطالعاتی در خارج از کشور به دانشگاه سمنان رفتم و با دیدن تصاویر مریم میرزاخانی به این فکر افتادم که در فرصت مطالعاتی هیچ عضو هیأت علمی خانم به جز من حضور نداشته است.
محمودی ادامه داد: در جلسه شورای اجرایی انجمن ریاضی پیشنهاد تشکیل کمیته بانوان را دادم و اعضای شورا از این پیشنهاد استقبال کردند.
وی ضمن اشاره به انجمن ریاضی لندن در سال ۱۹۶۵ کمیته بانوان تشکیل داده و در حال حاضر جایزه SWAN را به کشورهای مختلف میدهد، گفت: در آمریکا نیز انجمن ریاضی زنان به شکل جداگانه وجود داشته و آخرین نمونههای تشکیل کمیته بانوان در انجمنهای ریاضی نیز در کشورهای کوچکتری از آسیا و آفریقا اتفاق افتاده است.
دبیر کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران یادآور شد: اتحادیه بینالمللی انجمنهای ریاضی جهان متشکل از ۹۰ کشور نیز در سال ۲۰۱۵ و تقریباً همزمان با ما کمیته بانوان تشکیل داد که از جمله انگیزههای مشترک ما و این کمیته بینالمللی رعایت شدن حقوق برابر برای زنان و مردان و دیده شدن بیشتر زنان نسبت به قبل بوده است.
محمودی با بیان اینکه از آن زمان تاکنون سعی کردیم نقش زنان را در این زمینه پررنگتر کنیم، خاطرنشان کرد: بدین ترتیب در سال ۱۳۹۳ کمیته ۵ نفره بانوان انجمن ریاضی تشکیل شد و پس از تدوین اساسنامه با حکم شورای اجرایی شروع به کار کرد. این در حالی است که قرار بود "مریم میرزاخانی" در اولین گردهمایی شاخه انجمن ریاضی ویژه بانوان شرکت داشته باشد که متأسفانه عجل به ایشان مهلت حضور در این گردهمایی را نداد.
چگونگی نامگذاری روز زنان در ریاضیات
وی در این باره توضیح داد: نامگذاری این روز به زمانی برمیگردد که در جلسه شورای اجرایی انجمن چنین مطرح شد که اتحادیه بینالمللی انجمنهای ریاضی جهان میخواهد ۱۴ مارس روز عدد پی را روز جهانی ریاضیات نامگذاری کنند. در آن زمان این جرقه در فکر من به وجود آمد که روز تولد مریم میرزاخانی را به عنوان "روز زنان در ریاضیات" نامگذاری کنیم.
دبیر کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران در همین زمینه افزود: نامه اول در خرداد ۹۷ به کمیته بانوان اتحادیه بینالمللی ریاضیدانان ارسال شد و بعد از آن نیز بیش از ۳۰ ایمیل با این کمیته رد و بدل شد؛ اعضای کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران گردآوری مطلب و تهیه پیشنویس اولیه پروپوزال نامگذاری "روز زنان در ریاضیات" را برعهده گرفتند و این پروپوزال توسط دکتر رحیم زارع نهندی و دکتر سیاوش شهشهانی ویرایش شد و سرانجام در اولین کنفرانس بانوان ریاضی در جهان در مرداد ۹۷ به تصویب رسید.
محمودی افزود: اشرف دانشخواه، نماینده کمیته بانوان در همایش بانوان اتحادیه بینالمللی ریاضیدانان پروپوزال فوق را در محل برگزاری همایش (برزیل- ریودوژانیرو) ارائه دادند و در رأیگیری انجام شده همه افراد حاضر ضمن اعلام نظر مثبت خود تا مدتها ایستاده تشویق کردند.
وی گفت: تا دیشب در سایتی که به گرامیداشت روز زنان در ریاضیات در سراسر جهان اختصاص یافته، ۱۰۸ برنامه به مناسبت این روز ثبت شده بود که این موضوع خیزش بانوان ریاضیدان جهان به نام میرزاخانی به حساب میآید. این در حالی است که معصومه ابتکار، معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده نیز پیشنهاد ما را تکمیل و پیشنهاد کردهاند "جایزه بینالمللی مریم میرزاخانی" از سوی ایران در این روز به سایر کشورها اهدا شود.
پخش پیام ویدئوی سه ریاضیدان برجسته در مراسم
اشراف دانشخواه، نماینده کمیته بانوان در همایش بانوان اتحادیه بینالمللی ریاضیدانان نیز در سخنانی با بیان اینکه وظیفه دعوت سخنرانان خارجی و برقراری ارتباطات بینالمللی برعهده من بوده است، گفت: به ویژه قصد داشتیم رؤیا بهشتی، دوست و همکلاسی مریم میرزاخانی را دعوت کنیم که متأسفانه به خاطر ماه مه هیچیک از سخنرانان خارجی مدعو فرصت حضور پیدا نکردند.
به گزارش ایسنا، در نخستین گرامیداشت روز زنان در ریاضیات پیام ویدئویی "پروفسور ماری روی"، رئیس کمیته بینالمللی بانوان اتحادیه انجمنهای ریاضی جهان، خانم "شریل پریگر"، استاد ریاضی در استرالیای غربی و "بتول تنبای" استاد ریاضی دانشگاه ترکیه نیز پخش شد.
انتهای پیام
نظرات