• پنجشنبه / ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ / ۱۷:۲۰
  • دسته‌بندی: علم
  • کد خبر: 98021910378
  • خبرنگار : 71605

نگاهی به نکات علمی "روزنه" رادیو گفتگو

نگاهی به نکات علمی "روزنه" رادیو گفتگو

برنامه "روزنه" رادیو گفت‌وگو طی هفته گذشته و در روزهای شنبه ۱۴ تا پنجشنبه ۱۹ اردیبهشت به موضوعات متنوعی از جمله "اعتیاد روانی"، "مراقبت‌های بالینی از زنان باردار"، "نقش فضای مجازی در توسعه گردشگری"، "پوشش گیاهی و حوادث طبیعی" و "نقش ازدواج‌های فامیلی در بروز بیماری‌های صعب‌العلاج" پرداخته است. این گزارش سعی دارد ضمن مروری بر ۶ قسمت برنامه‌ روزنه طی هفته گذشته، جنبه‌های علمی این موضوعات را مورد بررسی قرار دهد.

به گزارش ایسنا، در برنامه روز شنبه ۱۴ اردیبهشت روزنه در رادیو گفت‌وگو به موضوع "اعتیاد روانی" پرداخته شد و "تکرار مجموعه‌ای از رفتارها در برابر کنش‌های جامعه که بعضاً موجب دشواری دل کندن از آن رفتار می‌شود"، به عنوان تعریف اعتیاد روانی ارائه شد.

از هر ۳ نفر، ۱ نفر دچار اعتیاد روانی است

در بخش "علم و زندگی" این برنامه عنوان شد که طول دوره ترک اعتیاد روانی را بیشتر از دوره ترک اعتیاد جسمی است. تحقیقات نشان داده زمانی که در زندگی مدام یک طرز فکر را در ذهن خود مرور می‌کنیم، مغز ما به هیپوتالاموس دستور می‌دهد که "من این فکر یا احساس را دارم". بدین ترتیب هیپوتالاموس پروتئین‌های کوچکی را در خون ما آزاد می‌کند و به سلول‌ها می‌رساند. اگر نگرش ما مثبت باشد، تمام سلول‌های ما رفتار مثبت و اگر نگرش منفی باشد، تمام سلول‌های ما رفتار منفی را نشان خواهند داد.

همچنین عنوان شد که اگر ما روزها و ماه‌های زیادی در معرض این پروتئین‌ها باشیم، سلول‌های ما باور می‌کنند که سبک زندگی همین سرخوشی یا غم و غصه بیش از حد است؛ به عبارتی سبک زندگی همان احساس یا فکری است که بیش از سایر احساسات و افکار در سر داریم. بنابراین سایر گیرنده‌های ما خاموش می‌شود و در سطح سلولی معتاد به آن چیزی هستیم که بیشتر از همه به آن فکر می‌کنیم. به عنوان نمونه‌هایی از اعتیاد روانی می‌توان به اعتیاد به خریدهای افراطی، اعتیاد به پولدار شدن، اعتیاد به فضای مجازی و … اشاره کرد. از این لحاظ می‌توان گفت از هر ۳ نفر یک نفر دچار اعتیاد روانی است.

نقش استرس زنان باردار در مراجعه به ماما

در برنامه روز یکشنبه ۱۵ اردیبهشت روزنه به موضوع " مراقبت‌های بالینی از زنان باردار" پرداخته شد و به این سوال پاسخ داده شد که زنان باردار از چه زمانی و تا کی باید به ماما مراجعه کنند.

فریبا روشنی کوشا، اولین مؤسس و مدیر مرکز مشاوره خدمات مامایی مهمان بخش "گفت‌وگوی ویژه" این قسمت از برنامه روزنه با اشاره به اینکه هر خانمی که بخواهد اقدام به بارداری کند باید از ۳ تا ۶ ماه قبل به ماما مراجعه کند، گفت: در این زمان دستگاه آزمایشات مربوط به خون، دستگاه گردش خون، تیروئید، کم‌خونی، سلامت دندان‌ها، معاینات فیزیکی مربوط به زنان و شروع مکمل‌ها از مواردی هستند که باید پیگیری و بررسی شوند.

وی درباره نقش استرس زنان باردار در مراجعه به ماما، توضیح داد: مراجعه ۳ تا ۶ ماه قبل زنان باردار به ماما باعث می‌شود وضعیت بهداشت روان آن‌ها هم مورد بررسی قرار گیرد. هر قدر آگاهی مادر در رابطه با شرایط بارداری بیشتر باشد، این دوران می‌تواند به دورانی عادی و حتی لذت‌بخش در زندگی زنان تبدیل شود. زنان باردار می‌توانند با شرکت در کلاس‌های مراکز مشاوره مامایی، مطب‌های خصوصی خانم‌های ماما و بیمارستان‌ها با انواع مراقبت‌های بالینی دوران بارداری آشنا شده و مهارت‌های لازم را کسب کنند.

اهمیت توسعه راهبردی صنعت گردشگری از طریق شبکه‌های اجتماعی

در برنامه دوشنبه ۱۶ اردیبهشت روزنه، به موضوع " نقش فضای مجازی در توسعه گردشگری" پرداخته شد. ناصر رضایی، رئیس پژوهشکده گردشگری نیز مهمان بخش "گفت‌وگوی ویژه" برنامه روزنه بود که در این بخش با اشاره به اینکه فضای مجازی و فناوری اطلاعات نقش خود در حوزه‌های مختلف از جمله گردشگری را طی ۱۰ الی ۲۰ سال گذشته نشان داده است، گفت: در حال حاضر گردشگری مجازی به صورت آفلاین و آن‌لاین امکان‌پذیر شده و در عین حال می‌توان فناوری اطلاعات را در کلیه فرآیندهای گردشگری الکترونیک از برنامه‌ریزی سفر گرفته تا ارائه خدمات بعد از سفر به کار گرفت.

در بخش "علم و زندگی" این قسمت از برنامه، عادله حسینی کارشناس برنامه نقش فضای مجازی در رونق گردشگری را یادآور شد و تأکید کرد: آمار سازمان جهانی توریسم نشان می‌دهد در آینده نه‌چندان دور کشورهایی که دارای زیرساخت‌های اطلاعاتی و ارتباطی فضای مجازی نباشند، از چرخه رقابت‌های جهانی و منطقه‌ای گردشگری حذف می‌شوند.

مسئولان توجهی به قوانین زیست‌محیطی ندارند

در برنامه سه‌شنبه ۱۷ اردیبهشت روزنه، به موضوع " پوشش گیاهی و حوادث طبیعی" پرداخته شد. "هادی کیادلیری"، رئیس انجمن جنگلبانی کشور نیز در بخش "گفت‌وگوی ویژه" این برنامه نیز در پاسخ به این سوال که چرا مردم رفتار زیست‌محیطی درستی نشان نمی‌دهند، گفت: زمانی که مردم شاهد باشند که افراد مهم و تأثیرگذار از جمله دولت و مسئولان توجهی به قوانین زیست‌محیطی ندارند، آن‌ها نیز توجه چندانی به این قوانین نشان نخواهند داد. این موضوع و عادی‌سازی بسیاری مسائل موجب تخریب فرهنگی و جبهه گرفتن مردم در مقابل سازمان‌های متولی می‌شود.

نرجس رئوف کارشناس این بخش ضمن اشاره به اینکه عامل طبیعی سیل ارتباط مستقیمی با پوشش گیاهی آن منطقه دارد، توضیح داد: گیاهان باعث می‌شوند جلوی سرعت آب گرفته شده و آب راحت‌تر به خاک نفوذ کند؛ بنابراین دو مزیت پوشش گیاهی را می‌توان جلوگیری از جاری شدن سیل و پرآب شدن سفره‌های آب زیرزمینی دانست.

نقش ازدواج‌های فامیلی در بروز بیماری‌های صعب‌العلاج و ژن‌های معیوب

برنامه روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت "روزنه" در رادیو گفت‌وگو که به مناسبت روز "افزایش آگاهی‌های عمومی درباره بیماری‌های خاص و صعب العلاج" پخش شده بود، به موضوع شناخت، کنترل و مدیریت این بیماری‌ها پرداخت؛ ضمن آن که به این سوال پاسخ داد که ازدواج‌های فامیلی چه نقشی در بروز بیماری‌های صعب‌العلاج دارند.

در بخش "گفت‌وگوی ویژه" این برنامه، گفت‌وگویی با حمیدرضا ادراکی، مدیرعامل بنیاد بیماری‌های نادر ایران و عضو هیئت علمی دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی پخش شد.

وی در این بخش از برنامه میزان شیوع بیماری‌های نادر را بین ۲ تا ۳ نفر در هر ۱۰ هزار نفر دانست و توضیح داد: در کشور پهناور ما به دلیل وجود جمعیت بالا و قومیت‌های متفاوت و البته ازدواج‌های فامیلی که به وفور انجام می‌شود، میزان بروز ژن‌های انتقال‌دهنده این بیماری‌ها بیشتر از کشورهای مشابه است.

مدیرعامل بنیاد بیماری‌های نادر ایران در این برنامه اظهار کرد: با کارهای تحقیقاتی که از سال ۷۸ تاکنون در بنیاد انجام گرفته، تاکنون ۲۹۲ نوع بیماری نادر که از قضا صعب‌العلاج و دارای طول دوره بیماری و درمان طولانی هستند شناسایی کرده‌ایم که این بیماری‌ها در سایتی به نام "سبنا" (سامانه بیماران نادر ایران) شناسایی و ثبت شده و از آن پس تمام امور مبتلایان به این بیماری‌ها از جمله امور تصویربرداری، تشخیصی، آزمایشگاهی و کلینیکی به صورت رایگان از طرف بنیاد بیماری‌های نادر ایران انجام می‌شود.

ادراکی در این برنامه یادآور شد: سایت بنیاد بیماری‌های نادر ایران به آدرس radoir.org یا شماره تلفن ۶۴۰۴۵ به طور ۲۴ ساعته منتظر است تا اگر فردی شک به بیماری نادر دارد، تماس بگیرد تا مورد او در اولین کمیسیون پزشکی ما متشکل از اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی مطرح شود و در صورت تأیید نادر بودن بیماری و ثبت‌نام فرد، کلیه امور درمانی و تشخیصی برای او رایگان خواهد بود.

وی در پایان این بخش از برنامه، ازدواج‌های فامیلی و بارداری در سنین بالا به‌خصوص بالای ۳۵ سال را عامل بروز ژن‌های معیوب عنوان و تشریح کرد: اگر خانواده‌ای دارای یک بیمار نادر ژنتیکی است مهم است که از مشاوره ژنتیکی بهره‌مند شود تا بداند بروز ژن معیوب در فرزندهای بعدی خواهد بود یا خیر و این موضوع چطور قابل کنترل است. همچنین آزمایش‌های ژنتیک و تصویربرداری‌های فوق تخصصی همچون سونوگرافی سه و چهار بعدی و ام آر آی جنین از ماه چهارم به بعد، می‌تواند به نحوی دیگر امکان بروز بیماری ژنتیکی را شناسایی کند.

عادله حسینی کارشناس علمی این بخش ضمن برشمردن برخی بیماری‌های اکتسابی و ژنتیکی از جمله بیماری‌های هموفیلی، تالاسمی، ام اس، بیماری‌های نیازمند پیوند اعضا، نیازمند دیالیز و انواع سرطان‌ها که جزو بیماری‌های صعب‌العلاج هستند، گفت: بسیاری از این بیماری‌ها بعد از بروز و ظهور قابلیت درمان ندارند پس بهترین روش برای مبارزه با آن‌ها، پیشگیری از بروز است که با تشویق مردم به پی گرفتن سبک زندگی سالم، تغذیه سالم، مدیریت استرس، خودمراقبتی و توجه والدین به‌خصوص گرفتن مشاوره ژنتیکی قبل از بارداری (در ازدواج‌های فامیلی) میسر می‌شود.

وی در همین زمینه ادامه داد: می‌توان این نوید را به بیماران صعب‌العلاج در کشور داد که در حوزه درمان در کشور، در حال حاضر روش‌های نوینی همچون ژن‌درمانی و سلول‌درمانی به جای دارودرمانی؛ تولید فرآورده‌هایی از زهر جانوران سمی برای درمان انواع سرطان‌ها و ام اس و درمان با اکسیژن پرفشار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در برنامه روز پنجشنبه ۱۹ اردیبهشت نیز ضمن مروری تیتروار بر مباحث مطرح شده در طول هفته، مهدی شاملو مدیر شبکه اینترنتی ایران صدا، در خصوص فعالیت‌ها و برنامه‌های این شبکه توضیحاتی ارائه کرد و گفت: این شبکه اینترنتی به مثابه یک رسانه مکمل برای رادیوهای سنتی است.

وی افزود: ایران صدا در سال اخیر با راه‌اندازی ۶ پایگاه موضوعی، ‬ فعالیت خود را ارتقا داد که این موضوعات شامل"موسیقی"، قرآن و تلاوت"، "مداحی، ادعیه و نغمات مذهبی"، "سخنرانی" و موضوعات مربوط به" کودک"است.

رسانه اجتماعی صدامحور، صدای جامعه دانشگاهی می‌شود

مدیر شبکه اینترنتی ایران صدا در خصوص گنجانیدن مباحث علمی و مباحث مربوط به دانشجویان در این شبکه رادیویی گفت: از ابتدای تابستان قرار است بخش جدیدی به نام تولیدات مردمی برای حضور گروه‌های خاص از جمله دانشجویان در نظر گرفته ایم و سعی داریم یک رسانه اجتماعی صدامحور ذیل ایران صدا راه‌اندازی شود.

وی ادامه داد: قرار بود ارائه برخی رساله دکتری را به صورت تجمیع شده داشته باشیم اما اجرای این کار به موانعی برخورد اما امیدواریم با توجه به اینکه موضوعات دانشگاهی جزو موارد مهمی است که مخاطب خاص خودش را دارد، در حوزه دانشگاهی بتوانیم موارد و موضوعات مربوط به دانشگاهیان را نیز در شبکه اینترنتی ایران صدا ارائه کنیم.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha