به گزارش ایسنا، کارشناسان به آفتابی شدن مجدد ابوبکر بغدادی سرکرده داعش واکنش نشان داده و هر یک تحلیلی از این موضوع داشتهاند که از نظر میگذرد:
به نوشته سایت الخلیج آنلاین، در فایل ویدیویی جدید، ابوبکر بغدادی در میان تعدادی از سرکردههای داعش نشسته است و پرونده "ایالتهایی" در دستش است که مدعی است داعش در آنجا فعالیت دارد و این نشان دهنده این است که داعش به جنگ فرسایشی روی آورده است. این فایل ویدیویی با فایلهایی که اوایل پیدایش داعش منتشر میشد فرق دارد چراکه بغدادی در آن زمان بیشتر درباره نتایج جنگها و اعدامهایی که این گروه انجام میداد، صحبت میکرد.
بغدادی از طرفدارانش در مالی و بورکینافاسو میخواهد انتقام کشتههای این گروه در سوریه و عراق را با هدف قرار دادن فرانسه بگیرند. او میگوید: جنگ ما جنگ خونباری است. ابوبکر بغدادی در این ویدیو همچنین مسؤولیت حملات تروریستی اخیر از جمله حمله به سریلانکا و حمله "الزلفی" در عربستان را برعهده گرفت.
سرکرده داعش در عین حال از سقوط عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیسجمهوری مخلوع الجزایر و عمر البشیر، رئیسجمهوری مخلوع سودان سخن به میان میآورد و میگوید: تاکنون مسلمانان نفهمیدهاند چرا تظاهرات میکنند و چه میخواهند آنها طاغوتی را ساقط میکنند تا با طاغوتی کافرتر و مجرمتر جایگزینش کنند. بغدادی مردم این کشورها را به زعم خود به در پیش گرفتن راه "جهاد علیه طاغوت" فرامیخواند.
این رهبر تروریستها این گونه اظهاراتش را ادامه میدهد که داعش اخیرا ۹۲ عملیات تروریستی در هشت کشور جهان انجام داده است.
حسن ابوهنیه، کارشناس امور گروههای افراطی درباره دلایل آفتابی شدن بغدادی در پنجمین سالروز تأسیس داعش گفت: ابوبکر بغدادی میخواهد دو پیام را برساند: اول اینکه زنده و سالم است و دوم اینکه همچنان زمام امور داعش را در دست دارد.
وی افزود: حضور سرکردههای داعش در کنار او از جمله ابوعبدالرحمان الشامی که پروندههای موسوم به "ایالتهای خارجی" را تحویل او میدهد این مساله را به ذهن تداعی میکند که او تمامی این ایالتها را اداره میکند و داعش همچنان گروهی فعال و در حال پیشروی است و اخیرا ولایت صحرا را در جنوب مالی تأسیس کرده است.
ابوهنیه درباره اظهارات بغدادی درخصوص الجزایر، سودان و مردم جهان عرب گفت: ابوبکر بغدادی به وضعیت جدید برخی کشورهای عربی به ویژه بعد از بهار عربی اشاره کرد و گفت که گروههای عربی از اشتباهات خود درس نمیگیرند و داعش جایگزین مقابله با این نظامهاست. او تلاش کرد تا از تسلط نهادهای نظامی بر امور در الجزایر و سودان برای بازارگرمی و دادن رونقی به گروهش استفاده کند.
ابوهنیه گفت: داعش جز برای اهداف استراتژیک مشخص به دنبال کنترل بر شهرها نیست. به رغم شکستهایی که تجربه کرده همچنان پایدار است.
از سوی دیگر ریتا کاتز، مدیر گروه اطلاعاتی "سایت" که مختص پیگیری فعالیتهای گروههای تروریستی در جهان است، گفت: ظهور ابوبکر بغدادی خطری واقعی است. این ویدیو تنها این مساله را نشان نمیدهد که او همچنان زنده است بلکه نشان میدهد که او قادر است بار دیگر حامیانش را گردهم آورد و بر پیام خود "ما علیه جهان هستیم" تأکید کند.
روزنامه واشنگتنپست نوشت که آفتابی شدن بغدادی نشان میدهد که از شکست داعش در سوریه و عراق نجات یافته است. هیچ نشانه واضحی درباره زخمی شدن یا ناتوانی وی دیده نمیشود.
این روزنامه نوشت: به رغم اینکه در این ویدیو معلوم نیست ابوبکر بغدادی کجاست اما به نظر میرسد او در صحرای سوریه یا عراق مخفی شده است. این ویدیو نشان میدهد که او از جنگ اخیر در الباغوز سوریه جان سالم به در برده است.
روزنامه الاخبار لبنان نیز نوشت، در این ویدیو بغدادی تکیه بیشتری روی طرفدارانش در قاره آفریقا میکند و نام برخی "مردانش" در این قاره نظیر ابو الولید الصحراوی را میآورد که دال بر نقش برجستهای است که الصحراوی در آینده خواهد داشت. نام واقعی الصحراوی حبیب بن عبدی سعید معروف به ادریسی حبیب است. او زاده شهر العیون (یکی از شهرهای صحرای مغرب) است. او پیشتر یکی از فرماندهان جبهه پولیسارو بود که خواهان استقلال صحرای غربی از مراکش است، آمریکا نیز او را در لیست تروریستهای جهانی خود با عنوان ابو الولید الصحراوی رهبر داعش در صحرای بزرگ قرار داده است.
به گزارش اسکای نیوز، در منطقه پرتنش ساحل در غرب آفریقا تندروها از درگیریهای محلی برای افزایش نفوذ خود بهره برداری میکنند تا به لطف سلاحی که از دوستان خود در لیبی میگیرند خود را تقویت کنند. در نیجریه یک گروه جدا شده از بوکوحرام با داعش بیعت کرده و گروه دیگری در مالی، بورکینافاسو و نیجر حمایت خود را از داعش و جنگ علیه نیروهای آفریقایی مامور مبارزه با تندروها در منطقه ساحل و صحرا اعلام کردهاند.
براساس ارزیابی اظهارات بغدادی نمیتوان گفت داعش تصمیم به توقف حملات به کشورهای غربی گرفته باشد بلکه مشخص است این گروه تندرو برای اهداف مرحله آینده باید به یکی از ریشههای اصلی "حرکت جهادی" خود بازگردد که همان نابودی هیمنه غرب و حامیان آن است. این رویکرد تقریبا انحراف از رویکرد "ابومصعب الزرقاوی" و نزدیک شدن به رویکرد "اسامه بن لادن" موسس القاعده را نشان میدهد.
به گفته عبدالوهاب بدرخان، تحلیلگر سیاسی، بغدادی از انفجارهای سریلانکا بهره برداری کرد و خواست این پیام را منتقل کند او تحریک به این حمله کرده بود.
به نظر میرسد بغدادی وارد مرحله بن لادن شده چرا که او به همان شیوهای که بن لادن در نوارهای ویدیویی ظاهر میشد، نمایان شد به جای اینکه پیام صوتی یا اظهارات مکتوب منتشر کند.
به نظر تحلیلگران، این آفتابی شدن نشان از مرحلهای جدید و طولانی است که بغدادی امیدوار است افراد تحت امر خود را نظیر بن لادن رهبری کند آن هم بعد از اینکه داعش بسیار ی از مناطق تحت کنترل خود را از دست داد.
بن لادن قبل از مرگش در ماه مه ۲۰۰۱ در چند مخفیگاه بین افغانستان و پاکستان مخفی میشد که اکنون بغدادی همین رویه را در پیش گرفته و هر از چند گاهی با صدور پیامهایی طرفدارانش را به ارتکاب اقدامات تروریستی تحریک میکند.
او در واقع میخواهد نیروهای خود را از کشورهای مختلف از عراق و مصر تا کشورهای عرب حوزه خلیج فارس و نیز تا سرحدات اروپا یعنی فرانسه، بلژیک و در عین حال استرالیا و چچن جذب کند. بدون شک اشاره بغدادی به تابعیت افراد داعش در جهت خدمت به استراتژی این گروه در مرحله آینده است. به نظر میرسد داعش تلاش داشته جنگجویان سوری آن از درگیریهای الباغوز فرار کنند تا طبق تاکتیک "گرگهای تنها" عمل کنند و در عین حال گروههای زیرزمینی داعش در سوریه دوباره احیا شوند.
انتهای پیام
نظرات