• دوشنبه / ۲ اردیبهشت ۱۳۹۸ / ۱۱:۵۰
  • دسته‌بندی: خراسان جنوبی
  • کد خبر: 98020200500
  • منبع : نمایندگی خراسان جنوبی

به مناسبت روز زمین پاک؛

بگذاریم زمین نفس بکشد

بگذاریم زمین نفس بکشد

ایسنا/خراسان جنوبی در سال‌های اخیر با ریختن زباله، استفاده بیش از حد از سوخت‌ها هوای زمین آلوده شده و نمی‌گذارد نفس بکشد که راهکار آن همدلی و هم افزایی برای عدم آلوده سازی زمین است.

به گزارش ایسنا، روز جهانی زمین پاک هر ساله در 22 آوریل مصادف با 2 اردیبهشت در تمام دنیا برگزار و به همه مردم روی زمین یادآوری می‌شود که نباید سیاره خود "زمین" را فراموش کنند و باید به فکر حفظ آن باشند.

این روز به منظور ایجاد آگاهی جهانی و نیز سپاسگزاری از مواهب زمین و منابع و ذخایر طبیعی آن است که از سوی سازمان ملل متحد نیز هر سال طبق مراسم ویژه‌ای در سراسر جهان برگزار می‌شود.

در سال 1969، جان مک مونل فرزند یک مبلغ دینی مستقل و علاقمند به عرصه دین، علم و صلح، ایده برگزاری یک روز جهانی به نام روز زمین پاک را در همایش یونسکو درباره محیط زیست مطرح و در همان سال پرچـم زمیـن پـاک را طراحـی کـرد.

یوتانـت، دبیـر کـل سازمان ملل (1962- 1971) از ایده مک کونل استقبال کرد و این روز به یک روز جهانی در تقویم‌های سراسر دنیا تبدیل شد.

مسألـه آلودگـی زمیـن یکـی از مسائل عمده محیط زیست و دغدغه عمده‌ای برای دست اندرکاران محیط زیست در سراسر جهان است. مسأله میزان تولید زباله در سراسر جهان و یافتن محل دفن صحیح و بهداشتی آن از مسائل مهم به خصوص در کشورهای کوچک و در حال توسعه است.

زمین، یکی از شگفتی‌های آفرینش است و با آغاز عصر ماشین و پیشرفت‌های صنعتی و علمی و رشد روزافزون علم‌گرایی، راه تسلط انسان بر آرزوی دیرینه‌اش یعنی تسلط بر طبیعت تا اندازه زیادی هموار شد.

حسن اکبری، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با اشاره به شعار سال جاری روز جهانی زمین پاک که تحت عنوان حفاظت از گونه‌های زیستی، نه به زباله و پلاستیک نامگذاری شده است، گفت: در قانون اساسی(اصل 50) نیز حفظ محیط زیست و منابع طبیعی، وظیفه همگانی شمرده شده و آن دسته از فعالیت‌های اقتصادی آلوده‌کننده و مخرب جبران‌ناپذیر محیط زیست، ممنوع اعلام شده است.

وی افزود: تقریباً چند دهه است که زنگ‌های خطر برای زمین به صدا درآمده است و روزی نیست که خبرها و گزارش‌هایی از سراسر جهان مخابره نشود و بیانگر نگرانی عمیق کارشناسان از تخریب محیط زیست و به خطرافتادن زندگی بر روی کره زمین نباشد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: روز زمین پاک، یکی از این زنگ‌های خطر است که در همه جای دنیا شنیده می‌شود و روز زمین پاک مناسبت سالانه‌ای است که با هدف افزایش آگاهی و تجلیل از محیط زیست کره زمین نامگذاری شده است.

اکبری تصریح کرد: متخصصان محیط زیست امیدوار هستند نامگذاری چنین روزی سبب اتحاد هر چه بیشتر برای حفاظت از کره زمین باشد و در گذر سال‌ها بشر به این کره خاکی آسیب‌های جبران‌ناپذیری وارد کرده است و برای بسیاری این روز شاید بتواند سرآغاز تغییر نگرش نسبت به مسائل زیست محیطی باشد .

مشکلات زمین در ایران

وی فرسایش خاک را یکی از مشکلات دانست و افزود: چالش ‌ هایی همچون شسته شدن سالیانه حداقل 2 میلیارد تن خاک، افت شدید سطح آب ‌ های زیرزمینی و خشک شدن تالاب ‌ ها گریبانگیر آب و خاک ایران شده است .

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افت آب‌های زیرزمینی و آلودگی آب‌ها را یکی دیگر از مشکلات عنوان و تصریح کرد: ‌کاهش سطح آب‌های زیرزمینی منجر به نشست زمین که آخرین مرحله از بیابانزایی است می‌شود که این پدیده دیگر قابل برگشت نیست و به اشکال فرو نشست در سطح وسیع‌تر و فرو چاله در سطوحی با گستردگی کمتر نمود می‌یابد.

اکبری با اشاره به خشک شدن تالاب‌ها، اظهار کرد: افزایش کانون‌های بحرانی فرسایش بادی و چشمه‌های تولید ریزگرد به دلیل خشک شدن تالاب‌ها و دریاچه‌ها از دیگر تهدیدات زمین در ایران است.

وی پسماندهای صنعتی و کشاورزی را از دیگر چالش‌ها عنوان کرد و افزود:  مصرف بی رویه و بالتبع تولید زباله یکی دیگر از عوامل تهدیدکننده زمین به شمار می‌رود که با توسعه شهرنشینی، منابع زیادی، روزانه به عنوان زباله در طبیعت رها می‌شود و در ایران، با وجود هزینه‌ای که صرف این موضوع می‌شود، اما عدم توجه کافی ارگان‌های ذیربط به مسئله مدیریت پسماندها، عدم توجه کافی به توسعه صنایع بازیافت، کمبود اعتبارات و نبود مشارکت مردمی، مهم‌ترین موانع در مدیریت پسماندها است .

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی عدم تعادل بین توسعه و ظرفیت طبیعت را جدی ترین چالش زمین دانست و بیان کرد: بزرگترین مشکل زمین در کشور، عدم تعادل بین توسعه و ظرفیت‌های طبیعت است.

اکبری ادامه داد: زمین تنها عرصه موجود برای فعالیت‌های حیاتی توسعه‌ای تفرجی و حتی زیاده خواهی‌های بشر است، بنابراین بدیهی است که از جهات مختلف تحت فشار و تهدید قرار دارد.

وی مهم‌ترین راهکارهای حمایت از زمین در شرایط فعلی را حفاظت از منابع خاک، آب، مدیریت پسماندها و از همه مهم‌تر اعمال قوانین و مقررات موجود در خصوص حفظ زمین دانست و رویکرد سازمان محیط زیست در این رهگذر را افزایش ضریب نفوذ حفاظت در عرصه‌های طبیعی و مشخصاً زمین معرفی کرد.

شرایط خراسان جنوبی از نظر زمین پاک

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی ادامه داد: به طور کلی وضعیت در استان تقریبا مناسب بوده اما با توجه به شرایط اقلیمی و فقر نسبی پوشش گیاهی در برخی نقاط استان و همچنین در حال توسعه بودن استان، حساسیت ویژه‌ای در برقراری رابطه مناسب بین پایداری توسعه و حفظ مولفه‌های آب و خاک نیاز است.

اکبری با اشاره به سیاست‌های مردم و دولت در داشتن زمین پاک، افزود: برقراری تعادل و توازن بین توسعه و ظرفیت‌های طبیعی کشور، جلوگیری از مصرف بی رویه منابع ،جلوگیری از فعالیت‌های اقتصادی آلوده کننده و مخرب جبران ناپذیر محیط زیست و جلوگیری از نابودی جنگل‌ها و مراتع و پوشش گیاهی و تغییر کاربری اراضی طبیعی به زمین‌های با کاربری‌های غیر از جمله این اقدامات است.

وی ادامه داد: همچنین اجرای برنامه‌های کنترل و پیشگیری از فرسایش خاک‌ها و آلودگی منابع آب و خاک و همکاری و همیاری مردم با دولت و مسئولان در حفظ محیط زیست ذاز دیگر الزاماتی است که لازم است رعایت شود.

تهیه و تنظیم: زهرا حمیدی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha