• سه‌شنبه / ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ / ۰۸:۴۱
  • دسته‌بندی: سیاست خارجی
  • کد خبر: 98012711414
  • خبرنگار : 71038

یک کارشناس ارشد آفریقا :

تحولات رخ داده در سودان کودتا نیست/ القاعده و داعش پایگاه مردمی در سودان ندارند

تحولات رخ داده در سودان کودتا نیست/ القاعده و داعش پایگاه مردمی در سودان ندارند

یک کارشناس ارشد مسائل آفریقا گفت: آن چه که در سودان رخ داده یک کودتا نیست، بلکه جابه‌جایی مهره‌های فعال در ساختار قدرت حکومت سودان است.

جعفر قناد باشی در گفت‌وگو با ایسنا، در مورد برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه آنچه در سودان رخ داد کودتا بوده و کودتاچیان به دنبال این هستند که دولتی شبیه دولت السیسی در مصر در این کشور آفریقایی ایجاد کنند، خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد آنچه که در سودان رخ داد را نمی‌توان کودتا نامید، چرا که کودتا عموماً جنبه براندازانه دارد و در آن کودتاچیان رژیم جدیدی را ایجاد می‌کنند ولی ما در سودان شاهد تغییر مهره‌ها و یک نوع برکناری هستیم و بنابراین نمی‌توان از این تحولات به عنوان کودتا یاد کرد.

وی در همین چارچوب افزود: بعد از برکناری عمر البشیر، وزیر دفاع سودان که سابقه معاونت رئیس جمهور را نیز در کارنامه کاری خود دارد، مسئولیت امور در این کشور را برعهده گرفت و بعد از کنارگیری «عوض محمد احمد بن‌عوف» به خاطر اعتراضات مردمی، «عبدالفتاح عبدالرحمن برهان» به عنوان رهبر شورای نظامی موقت سودان معرفی شد و باید توجه داشت که هر دوی آنها پیش از این در ساختار قدرت سودان نقش داشته‌اند.

قناد باشی با بیان اینکه تحولات رخ داده در سودان نشان می‌دهد که حکومت سودان به بن‌بست رسیده است، گفت: پیش از این تحولات، عمر البشیر از تمامی گزینه‌ها از جمله دادن وعده‌های سیاسی، اقتصادی و استفاده از مشت آهنین برای خاموش کردن مطالبات مردمی در این کشور استفاده کرد ولی هیچ‌کدام به نتیجه نرسید و در نتیجه این تحولات او برکنار شد و نظامیان مسئول امور را برعهده گرفتند.

این کارشناس ارشد مسائل آفریقا با بیان اینکه انتخاب عبدالرحمن برهان به عنوان رهبر شورای نظامی موقت سودان نیز مورد اعتراض مردم این کشور قرار گرفته و مردم خواهان کناره گیری نظامیان و ایجاد یک حکومت غیرنظامی در این کشور هستند، ادامه داد: نظامیان در این کشور تلاش دارند که مذاکراتی با مردم معترض برای خاموش کردن اعتراضات انجام دهند و باید دید نتیجه این مذاکرات چه خواهد بود.

قناد باشی با اعتقاد بر اینکه تاکنون حضور مردم سودان در صحنه اعتراضات باعث شده که تدابیر عربستان برای حفظ عمر البشیر و تکثیر آن خنثی شود ادامه داد: به نظر می‌رسد کودتاچیان به دنبال این هستند که با دادن برخی از وعده‌ها به مرور موقعیت خود را در سودان تثبیت کنند و قطعاً وقتی اعتراضات مردمی خاموش شد، دیگر قدرت را رها نخواهند کرد.

این کارشناس ارشد مسائل آفریقا در بخش دیگری از گفت و گوی خود با ایسنا، به دلایل اعتراضات مردم سودان اشاره کر د و گفت: مردم سودان از عملکرد داخلی و خارجی عمر البشیر راضی نبودند آنها از اینکه عمر البشیر منش گذشته خود را فراموش کرده و یک نوع خلق و خوی پادشاهی گرفته و به ثروت اندوزی مشغول بود، ناراحت بودند، آنها همچنین می‌دیدند در پی این سیاست‌ها، فاصله طبقاتی زیادی در سودان ایجاد شده و از طرف دیگر در عرصه سیاست خارجی این کشور به شدت به عربستان نزدیک شده است کشوری که پیش از این نگاهی ضد صهیونیستی داشت و به خاطر این موضوع، صهیونیست‌ها دو بار آن را بمباران کرده بودند ولی اکنون شاهد فاصله گرفتن عمر البشیر از این موضوع و نزدیکی هرچه بیشتر آن به غرب و عربستان بودند.

قناد باشی با بیان اینکه عمر البشیر پیش از این رابطه خوبی با اخوان داشت ولی پس از مدتی چرخش ۳۶۰ درجه انجام داد و با عربستان و آمریکا و غربیان همسو شد و این باعث ناراحتی و گلایه جریان اخوان در سودان شد خاطر نشان کرد: به نظر می‌رسد که عمر البشیر تصور می‌کرد که با این چرخش می‌تواند موقعیت خود را تثبیت کند و در همین چارچوب با ایران نیز قطع رابطه کرد و روابط خود را با عربستان گسترش داد ولی این سیاست موفق نبود.

وی همچنین با بیان اینکه مشکلات اقتصادی نیز یکی از دلایل اصلی اعتراضات در سودان است در پاسخ به این سوال که به چه میزان این احتمال دارد که جریان اخوان بتواند مسئولیت امور در سودان را برعهده بگیرد گفت: در مقطعی جریان اخوان، جریان قوی در سودان محسوب می‌شد و از نفوذ قابل توجهی در دانشگاه‌ها مدراس و حتی ارتش این کشور برخودار بود ولی اکنون از چنین قدرتی برخوردار نیست و احزاب قوی‌تری از این گروه در سودان فعالیت می‌کنند.

این کارشناس ارشد مسائل آفریقا، همچنین در پاسخ به این سوال که آیا احتمال دارد با توجه به وضعیت کنونی در سودان شاهد استقرار نیروهای داعش و یا القاعده در این کشور آفریقایی باشیم، تصریح کرد: داعش در سودان هیچ پایگاهی ندارد، همانطور که القاعده پایگاهی ندارد. در طی این سال‌ها کمترین نیروی سودانی عضو داعش و القاعده بوده‌اند، بنابراین با توجه به این مؤلفه‌ها، امکان این موضوع بسیار کم است که این گروه‌ها در آنجا قدرت بگیرند، از طرفی دیگر باید توجه داشت عموماً داعش در مناطقی فعالیت می‌کند که ارتش در آن منطقه ضعیف باشد این در حالی است که ارتش سودان یکی از قوی‌ترین ارتش‌های منطقه محسوب می‌شود.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha