• چهارشنبه / ۷ فروردین ۱۳۹۸ / ۱۰:۰۰
  • دسته‌بندی: اقتصاد کلان
  • کد خبر: 98010701852
  • خبرنگار : 71282

چه عواملی سبب کاهش ارزش پول ملی شده است؟

چه عواملی سبب کاهش ارزش پول ملی شده است؟

یادداشت/محمدباقر ظهراب بیگی - کارشناس اقتصادی

بزرگ شدن حجم نقدینگی طی هفت سال اخیر از ۶۰ هزار میلیارد تومان به بیشتر از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از مهمترین اشتباهات محاسباتی سیاست پولی و مالی بوده که دولتهای گذشته به شیوه های مختلف و با بی توجهی به توصیه های کارشناسان از کنار آن گذشتند.

از دو منظر متفاوت می‌توان به ارزش پول ملی نگاه کرد؛ از یک سو وضعیت اقتصادی داخل کشور و میزان دارایی و مقدار پول و اعتبارات بانک مرکزی و از سوی دیگر نرخ برابری با ارزهای سایر کشورها.

امروزه بررسی‌ها بیشتر از نگاه دوم مورد توجه قرار می‌گیرند. واضح است که ارزش برابری پول ملی با سایر ارزها، نتیجه معاملات و مراودات در مقادیر عرضه شده و خریداران ارز است. مهم‌ترین بخش‌های تأمین عرضه ارز، انواع مختلف صادرات اعم از کالا و خدمات، و بیشترین هدف خریدران ارز، واردات انواع کالا است. متأسفانه در نتیجه جنگ روانی دشمنان و ایجاد نگرانی‌های عمومی به غیر از صادرات و واردات معمول، دلالان و افرادی که به جهت نگهداشت میزان ارزش دارایی خود اقدام به تبدیل دارایی ریالی خود به ارز سایر کشورها می‌کنند نیز به جمع عرضه کنندگان و متقاضیان ارز اضافه می‌شوند. واضح است که گروه‌های اشاره شده، خریدار یا فروشنده دائمی بازار ارز نبوده، لیکن بیشتر به تبع تغییرات نرخ ارز که عمدتاً با نابسامانی خرید و فروش ارز رخ می‌دهد، در این بازار متلاطم دخالت می‌کنند که البته باید اعتراف کرد که تأثیر بسزایی در ایجاد هرج و مرج در این مراودات را نیز دارند.

فراهم کردن ارز لازم برای بخش عمده‌ای از نیاز وارداتی اقلام مصرفی و سرمایه‌ای را شامل می‌شود وابستگی تقریباً کاملی به ارز حاصل از صادرات نفت، گاز و فرآورده‌های پتروشیمی دارد و زمانی که به هر علت صادر کردن و یا دریافت وجوه ارزی آنها با اشکال مواجه شود، وظیفه فراهم کردن ارز لازم برای واردات به عهده صادرات غیر نفتی شامل فرش، پسته و … قرار می‌گیرد. بدیهی است که در چنین شرایطی، سایر درخواست‌های تأمین ارز همچون ارز مسافرتی، دانشجویی و… مزید بر نیازهای اقلام وارداتی شده و سبب افزایش فشار بر ارز حاصل از صادرات غیر نفتی خواهد شد.

مسلماً اگر صادرکنندگان غیر نفتی تمایل به فروش ارز ناشی از صادرات خود داشته باشند - که متأسفانه در حال حاضر شاهد آن هستیم که اغلب صادر کنندگان عمده تمایل به عرضه آن را از خود نشان نمی‌دهند - باز هم توان پاسخ به تقاضای بسیار بازار ارز را نداشته و به ناچار با کمبود ارائه ارز و در نتیجه افزایش نرخ آن و در پی آن کاسته شدن شدید ارزش پول ملی روبرو خواهیم شد.

با این تفاصیل می‌توان دریافت که تقلیل ارزش پول ملی که این روزها در مقابل ارزهای سایر کشورها رخ می‌دهد، عمدتاً ناشی از محوریت در سبد صادراتی کشورمان بوده که در ۵۰ سال اخیر، وابسته شدید به صادرات نفت و ارز به دست آمده از آن بوده است.

چه عواملی موجب کاهش ارزش پول ملی شده است؟

الف- در صورت که پرداخت‌ها بر دریافت‌های ارزی برتری پیدا کنند، یا به عبارتی خرج بیشتر از دخل باشد، در آن صورت نرخ ارز در برابر پول ملی افزایش خواهد یافت.

ب- افزایش نرخ تورم داخلی به هر دلیل که باشد - از چاپ پول بی پشتوانه و افزایش اعتبارات بانکی گرفته تا کاهش رشد اقتصادی - در نهایت سبب کاهش ارزش پول ملی خواهد شد. مفهوم تورم، تقلیل ارزش پول کشور بوده که در نتیجه آن کاهش ارزش نسبی پول ملی در برابر ارزهای خارجی نیز مؤثر خواهد بود.

ج- در کشور ما که متأسفانه دارای اقتصاد دولتی بوده و درآمد عمده ارزی توسط دولت و از فروش نفت و فراورده‌های آن تأمین می‌شود، علت دیگر کاهش ارزش پول ملی، نگاه دولت به نرخ ارز خارجی است. دولت به علت‌های بسیاری، از کاهش ارزش برابری پول ملی حمایت می‌کند. البته به دلیل کاهش قدرت خرید افراد دارای حقوق ثابت، دولت کاملاً این موضوع را کتمان می‌کند. لیکن واضح است که ارزش برابری ارز خارجی در برابر پول ملی، باتوجه به تسلط دولت بر چاپ پول ملی، ایجاد اعتبارات بانکی و تسلط بر بخش اعظم درآمد ارزی، توسط دولت تعیین می‌شود.

د- از جمله دیگر عوامل کاهش ارزش پول ملی، کسری در بودجه عمومی کشور و محقق نشدن درآمدهای پیش بینی شده در بودجه و افزایش هزینه‌های مقرر شده در آن است. در این شرایط دولت برای جایگزینی کسری درآمد، ارز را بطور مستقیم وارد بازار کرده و با افزایش قیمت، آن را به فروش می‌رساند. بدین ترتیب در برابر ارز ارائه شده، پول ملی بیشتری دریافت کرده و سبب کاهش ارزش آن می‌شود.

ه- همانگونه که در شرایط فعلی کشورمان شاهد آن هستیم، وضعیت و دورنمای سیاسی و اقتصادی فعلی ما بر ارزش پول ملی تأثیر مستقیم گذاشته و با وضعیت سیاسی نابسامان و ابهام در آینده اقتصادی که با آن مواجه هستیم، طبیعتاً موجب غیرقابل اطمینان شدن پول ملی و کاهش ارزش آن در مقابل ارز دیگر کشورها خواهیم بود.

و- بزرگ شدن حجم نقدینگی طی این هفت سال از ۶۰ هزار میلیارد تومان به بیشتر از ۴۰۰ هزار میلیارد تومان، از جمله مهمترین اشتباهات محاسباتی سیاست پولی و مالی بانک مرکزی و دولت بوده که دولت‌های نهم و دهم به شیوه‌های مختلف با بی‌توجهی به توصیه‌های کارشناسان اقتصادی از کنار آن گذشتند.

ز- کاهش تولید ملی و افزایش واردات از دیگر دلایل کاهش ارزش پول ملی بوده و علت اصلی آن دخالت زیادتر از حد دولت در کلیه ارکان اقتصادی بوده و عملاً بخش خصوصی را در سرمایه گذاری در تولید و تجارت به حاشیه رانده و به عنوان راه حل سریع برای مرحم گذاشتن بر مشکلات به واردات بی رویه اقلام مصرفی روی آورده است.

ح- از طرفی ورود وجوه ناشی از هدفمندی یارانه‌ها به جامعه به جای تزریق به بخش تولید، سبب افزایش نقدینگی و تقلیل ارزش پول ملی شده است. بدیهی است که کاهش ورود کالا به دلیل کاهش تولید از یک طرف و ورود حجم بالای نقدینگی ناشی از یارانه نقدی سبب کاهش ارزش پول ملی خواهد شد.

ت- افزوده شدن سالیانه بخش‌های غیر مولد به بودجه دولت موجب فربه شدن بدنه دولت و سازمان‌ها و ارگان‌های هزینه‌ای غیر مفید شده، بودجه جاری دولت را هر ساله حجیم‌تر و غیر کاراتر کرده و سبب کاهش ارزش هر چه بیشتر ارزش پول ملی شده است.

ی- مزید بر آنچه گفته شد، مصائب ایجاد شده به واسطه تحریم ظالمانه آمریکا علیه ملت ایران، باعث شدت گرفتن کاهش ارزش پول ملی شده و جو روانی آینده مبهم اقتصادی را ایجاد کرده است. البته این موضوع که علت اصلی مشکلات اقتصادی ما نیست، به حربه‌ای برای توجیه ضعف برنامه ریزی و سو مدیریت مسئولین ما تبدیل شده است. بدیهی است که دشمن با شناسایی نقطه ضعف ما که همانا وضعیت اسفبار اقتصادی ما است، این بخش را مورد حمله قرار داده و می دانسته که مدیران اقتصادی به جای مقابله با این یورش جهت استفاده تبلیغاتی و روپوشانی ضعف خود با آن همراهی خواهند کرد.

باید بپذیریم که علت اصلی و اساسی کاهش ارزش پول ملی سیاست‌های غلط و ناشیانه دولتی بوده که تحریم فقط در بروز و تشدید آن مؤثر بوده است. چاره این درد که فضای تنفس قشر متوسط و ضعیف را هر روزه تنگ‌تر کرده، فقط و فقط در دستان مدیران انتخابی خود ماست نه در دست دشمنان ما.

چه کسانی از کاهش ارزش پول ملی سود می‌برند؟

اولین سوالی که باید از مسئولین اقتصادی کشور پرسید، آن است که چرا کشورهایی که دارای اقتصادهای قدرتمند هستند با تمام قدرت در ثبات ارزش پول ملی کشورشان تلاش می‌کنند و خط قرمز آنان حفظ ارزش پولشان است؟ ناتوان‌ترین و ضعیف‌ترین اقتصادهای جهان در کشورهای فقیر هم نسبت به پول ملی خود تعصب داشته و تلاش نمی‌کنند که ارزش آن را به نفع پول ملی دشمن کاهش داده یا از آن استقبال کنند. مدیران اقتصادی «شاید پیش خود حساب کرده باشند که درآمد دولت به دلار بوده و درآمد مردم به ریال است و ریال را که هر موقع بخواهند می‌توانند چاپ کنند؛ پس بهتر است دنبال افزایش ارزش درآمد خود که به دلار است باشند، نه به فکر افزایش ارزش پول ملی». فقط یک ذهن بیمار یا کسی که همه دارایی خود را به دلار تبدیل کرده و به دلار کسب درآمد می‌کند می‌تواند به قیمت فقیر کردن یک شبه بیش از ۹۰ درصد جمعت کشور، این چنین افکار درخشانی را ارائه کند!

رئیس صنف آجیل و خشکبار در دفاع از گرانی انواع آجیل و خشکبار اظهار می‌کند که آیا مردم حاضرند پراید خود را که تا دیروز ۲۰ میلیون تومان بوده کمتر از ۵۰ میلیون بفروشند که ما آجیل را ارزان بفروشیم؟! این هم از برکات افزایش ناگهانی قیمت خودروست که در حقیقت ناشی از خدمات متقابل دلالان و خودروسازان به یکدیگر بود. خودرو ساز جیب دلال را پر می‌کند و دلال به دلیل تلاش برای افزایش قیمت حاشیه بازار، جیب خودرو ساز را پر خواهد کرد!!»

آیا کسانی که در شرایط جنگ اقتصادی ناجوانمردانه آمریکا علیه ملت ایران عملاً از شرایط بحرانی کشور سوء استفاده کرده و به مال اندوزی مشغول شده‌اند و در عمل به کاهش ارزش پول ملی و ایجاد فقر عمومی مشغول شده و در جهت شکست ساختار اقتصادی کشورمان تلاش می‌کنند، در حقیقت پیاده نظام دشمن نیستند؟ آیا این مدیران و مسئولین و دلالان فرصت طلب که همگام با دشمن در ایجاد جنگ روانی علیه مردم ایران مشارکت می‌کنند، به واقع مستحق مجازات به جرم همکاری با دشمن نیستند؟

دیگر متقاضیان تبدیل دارایی‌های ریالی به ارزی و طلا، بانک‌ها هستند که بیشترین تأثیر را در ایجاد آشوب در این دو بازار را داشته‌اند. این در حالی است که به سپرده‌های مردم که ارزش آن هر روزه در حال کاهش است، مقادیر ثابت سود را ارائه کرده و به کمک شورای پول و اعتبار هر از چند گاهی مقدار این سود را کاهش داده و سبب ورود هر چه بیشتر این دارایی‌ها به بازار و افزایش حجم نقدینگی و در نهایت کاهش ارزش پول ملی شده و از این کاهش ارزش پول ملی سود می‌برند.

راه احیای ارزش پول ملی چیست؟

الف- ارزش پول ملی موقعی اضافه می‌شود که ارز مورد نیاز برای واردات به جای درآمد ناشی از فروش نفت و فراورده‌های آن، از بخش تولیدات داخلی و سایر بخش‌های غیر نفتی تأمین شود. ایجاد و افزایش هر ساله نهادها و بخش‌های غیر مفید و ناکارآمد که از بودجه عمومی کشور ارتزاق می‌کنند، نتیجه درآمدهای دلارهای نفتی است. بدیهی است که زدن این شاخ و برگهای زائد در بودجه عمومی کشور حجم بودجه را تا یک سوم کاهش داده و نیاز دولت برای تأمین بودجه، و ورود دلارهای نفتی به بازار از طرفی و استقراض از بانک مرکزی از سوی دیگر، کاهش ارزش پول ملی را به حد زیادی تقلیل خواهد داد.

ب- کشور ما در شرایط فعلی برای نگهداشت یا ارتقای ارزش پول ملی دو راهکار مختلف در مقابل خود دارد؛ اول: تزریق و ادامه روند معیوب دلارهای نفتی به اقتصاد. دوم: قطع وابستگی به درآمدهای نفتی و تلاش برای تداوم تولید و تسلط بر بازار داخل و خارجی بوسیله کالا و خدمات ملی با هدف حذف تمرکز ویران کننده‌ای که در حال حاضر در سبد بخش صادراتی تجارت خارجی کشور وجود دارد. کسانی که خواهان حفظ ارزش پول ملی هستند باید ابتدا مشخص کنند که نگرانی آنان فقط نگه داشتن ارزش پول است یا دستیابی به این منظور از راه درست و عقلانی؟

ج- تصمیمات جزیره‌ای که هر از گاهی توسط وزارتخانه‌های مختلف بدون توجه به مصلحت عمومی کشور گرفته می‌شود، مانند افزایش چند برابری قیمت خودرو توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت که به صورت دومینو اسباب گرانی‌های وحشتناک روزهای اخیر را ایجاد کرده، از جمله نگرش بخشی وزارتخانه‌ها است که می‌بایست توسط رئیس دولت مهار و هدایت شود؛ البته در صورتی که اراده‌ای برای منظور وجود داشته باشد.

اگر سه راهکار اساسی برای حفظ ارزش پول ملی و حل معضلات اقتصاد نابسامان کشور وجود داشته باشد، همانا تولید است. هدفی که نابود کردن آن در دستور کار دشمنان خارجی کشور و مردم از یک سو و مدیران نالایق داخلی از سوی دیگر است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۷ ۱۱:۲۰

حماقت مسئولین

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۷ ۱۴:۵۴

بسیار عالی وجامع بود

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۷ ۱۵:۳۳

میزان نقدینگی هزار و هفتصد هزار میلیارد تومان است . نویسنده مقاله اطلاعات به روز نداشته است.

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۷ ۲۰:۰۳

خیانت

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۷ ۲۳:۲۱

واقعا شیر مادرت حلالت باشه حقیقتا این کسانی که در این شرایط جنگ اقتصادی مشغول سود جویی اند خائن به کشورند و باید محاکمه بشن

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۷ ۲۳:۴۳

جانا سخن از زبان ما میگویی. جز تولید و تقویت تولید راهی نیست دولت نمیخواد کمک کنه همین که سنگ جلوی ران تولید کننده اندازه بسه تولید هم اشتغال ایجاد میکنه هم مشکل کاهش ارزش پولمان رو حل میکنه

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۸ ۰۲:۰۵

جدا درود بر شرفت گل گفتی که: فقط یک ذهن بیمار یا کسی که همه دارایی خود را به دلار تبدیل کرده و به دلار کسب درآمد می‌کند می‌تواند به قیمت فقیر کردن یک شبه بیش از ۹۰ درصد جمعت کشور، این چنین افکار درخشانی را ارائه کند! کدوم آدم با غیرتی از کم شدن ارزش پول کشور استقبال میکنه؟ تو بیچاره ترین کشور دنیا که فک کنم تو افریقا باشه مسئولینش حاضر نیستن پول کشورشون رو ذلیل کنن

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۸ ۰۴:۰۷

به عقیده من افراد سودجو و فرصت طلب که در شرایط جنگی اقتصادی کشور آب رو گل آلود میکنن و از این شرایط جیب هاشون رو پر میکنن خیانت کار به کشور مردم هستند و قوه قضاییه باید به سخت ترین شکل باهاشون برخورد کنه .

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۰۸ ۲۲:۳۳

تولید بدون حمایت همه ارکان کشور رونق پیدا نمیکنه اقدامات عملی لازم داره نه شعار . این به بعد مسئولین صدها همایش و کنگره و سمینار با کلی هزینه از جیب مردم با شعار رونق تولید شاهد خواهیم بود ولی دریغ از یک کمک واقعی . اینها دیگه کوششون بدهکار این حرفا نیست شاید مجلس و قوه قضائیه یه کاری بکنن

avatar
۱۳۹۹-۰۸-۲۸ ۱۴:۰۲

اینو راست گفتی

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۱۲ ۱۰:۵۵

تا وقتی صاحبان صنایع عرق مذهبی و عرق ملی وطنی نداشته باشند همین اش است و همین کاسه! ایسنا جان زیاد بخودت زحمت نده!

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۱۳ ۰۲:۰۰

عالی بود البته راه حل های بسیار مشگلی ارائه دادی که همت و انگیزه زیاد و زمان طولانی نیاز داره اگه مسئولین دلسوزی در راس کار بودن که نیستن متاسفانه

avatar
۱۳۹۸-۰۱-۱۷ ۲۱:۵۵

انگار مسئولین کاملا خودشون رو به خواب زدن فقط بهانه سیل رو کم داشتن که اونم جور شد که همه چی و بندازن گردن آمریکا و حوادث طبیعی فقط با ظهور امام زمان مشکل حل میشه الهم عجل فی فرج صاحب الزمان

avatar
۱۳۹۸-۰۳-۲۱ ۲۰:۳۵

چه عواملی سبب کاهش ارزش پول ملی شده است؟ دلیل عمده واساسی آن،اجرای سازوکارهای اقتصاد لیبرالی غربی آدام اسمیتی ؛ ائم ازمکاتب فرید من و نئوفرید من امریکائی و کینز و نئوکینزاروپائی است؛ که درایران ما ،حتی بعداز انقلاب اسلامی تاکنون درحال اجرا بوده است؛ چراکه مبنای آن غیرالهی و غیرتوحیدی ست،وناسازگارباتعالیم الهی بَیع اسلامی است؛ و خلق پولی که براساس تئوری های اقتصادی فوق الذکرانجام می دهند ربا است؛ ربای سازمان یافته ،خدای قادرمتعال درقرآن کریم و مجید و حکیم فرموده؛ يَمْحَقُ اللَّهُ الرِّبَا ...... خدا ربا را به محاق می برد.....؛ پس محترمه و محترم های گرامی چاره را در مکاتب اقتصادی موجود نجوئید و نگردید،نیست ؛ متخصصین متعهد و انقلابی خودمان براساس کدآمائی و بیع اسلامی ،چاره نجات از معضل مکاتب اقتصادی مروج ربا و فساد،پولدارها ،پولدارترکُن و فقیرها ،فقیرترکُن را نوشته اند وحتی چگونگی شیفت کردن راهم تهیه نموده اند؛!! اما تحصیل کردگان اقتصاد غربی (مکاتب فریدمن و کینز) وشیفتگان غرب لیبرال دموکراسی مانع شده و می شوند؛

avatar
۱۳۹۹-۰۲-۰۹ ۱۴:۳۶

میشه کمتر ...بگی

avatar
۱۳۹۸-۰۳-۲۷ ۱۳:۲۱

با توجه به مبحث خوبی که ارائه شده لازم است اولا یک اجماع خوب و جوان گرایانه و جدیدی بین انقلابیون شکل بگیرد تا مردم هم بشناسند هم انتخاب کنند ...

avatar
۱۳۹۹-۰۴-۰۲ ۰۹:۲۳

2تیر99قیمت دلار19هزارتومان

avatar
۱۳۹۹-۰۷-۲۲ ۱۴:۰۳

امروز 22 مهر دلار 32000 تومان

avatar
۱۳۹۹-۰۵-۱۸ ۲۰:۴۷

سلام کمفروشی دولت با استفاده از کاهش شدید ارزش ریال بعد از عرضه اوراق بدهی

avatar
۱۳۹۹-۰۸-۲۸ ۱۳:۵۷

علتش اینکه پول زیادی باید چاپ نشه دوم اینکه بی نظارتی مسئولان سوم اینکه خیانت چهارم ریال باعث افت بازار میشود در حالی که ما میتوانیم با تومان کار کنیم پنجم اینکه جاسوسی میکنند و خیانت از داخل است که باعث فروپاشی میشود و پول ایران بی ارزش میشود چرا در خارج ارزان است ممنون از صحبت ها تون عالی بود استفاده کردم تشکر

avatar
۱۳۹۹-۰۹-۰۷ ۰۰:۵۳

بهترین و عقلانی ترین مقاله و با انصاف ترین.

avatar
۱۴۰۱-۰۴-۰۵ ۲۱:۴۸

سلام استفاده از پول های خارجی در داخل کشور و قانونی که. پرداخت. کرایه هتل و ماشین و خرید رو برای. مسافر هر کشور با پول همون کشور چه. تاثیر بر اقتصاد کشور داره و یه توضیح مختصر بدید ممنون میشم