• سه‌شنبه / ۱۴ اسفند ۱۳۹۷ / ۰۱:۳۷
  • دسته‌بندی: عمران و اشتغال
  • کد خبر: 97121407168
  • خبرنگار : 71282

مقام مسئول کارگری اعلام کرد

افزایش ۴۰۰ هزار تومانی حقوق شامل حال کارگران نمی‌شود

افزایش ۴۰۰ هزار تومانی حقوق شامل حال کارگران نمی‌شود

رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی می‌گوید مصوبه افزایش ۴۰۰ هزار تومانی مجلس شامل حال کارگران نمی‌شود و این مصوبه در صورت تصویب نهایی در مورد حقوق کارکنان و بازنشستگان دولتی اعمال خواهد شد. وی بر لزوم احیای ستاد بن کارگری تاکید کرد و از مجلس خواست برای افزایش حقوق کارگران با دولت مذاکره کند.

فتح‌اله بیات در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اظهارات برخی نمایندگان مجلس مبنی بر افزایش ۱۰ تا ۴۰ درصدی دستمزد سال آینده کارگران، گفت: آنچه که در مورد افزایش ۴۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار تومانی حقوق از تصویب مجلس گذشته در مورد حقوق کارکنان و بازنشستگان دولت بوده است؛ البته برخی نمایندگان اظهارنظرهایی درباره افزایش ۱۰ تا ۴۰ درصدی حقوق کارگران به شکل پلکانی مطرح کرده‌اند ولی تا زمانی که قانون، شورای عالی کار را متولی اصلی تعیین مزد و گفتگوی سه جانبه را در تعیین دستمزد کارگران مؤثر می‌داند باید به آن پایبند باشیم.

افزایش دستمزد کارگران باید از مجرای شورای عالی کار بگذرد

وی ادامه داد: ماده ۴۱ قانون کار می‌گوید شورای عالی کار می‌تواند همه ساله نرخ حقوق و دستمزد را بر مبنای بند یک این ماده که اشاره به نرخ تورم و بند دو آنکه اشاره به سبد معیشت خانوار دارد، تعیین کند که بر این اساس هرگونه افزایش دستمزد کارگران باید از مجرای شورای عالی کار بگذرد.

بیات گفت: چنانچه شورای عالی کار را نادیده بگیریم ممکن است در برخی شرایط موضوع تعیین مزد کارگران به شکل سلیقه‌ای بالا و پایین شود در حالی که وقتی به قانون استناد می‌کنیم، قانون ملاک اصلی تعیین حداقل مزد است و باید صحبت‌های کارگران، کارفرمایان و دولت در این زمینه شنیده شود.

مذاکره مجلس با دولت برای افزایش حقوق کارگران

رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی، درعین‌حال از کمیسیون‌های مجلس خواست در مورد افزایش حقوق کارگران در سال ۹۸ با دولت مذاکره یا قانون را اصلاح کنند.

وی با بیان اینکه دستمزد کارگران زمانی واقعی می‌شود که نرخ تورم واقعی اعلام شود، اظهار کرد: اگر نرخ واقعی تورم از سوی مرکز آمار یا بانک مرکزی اعلام شود، شورای عالی کار مشکلی در تعیین حداقل دستمزد نخواهد داشت ولی متأسفانه دستمزد سال ۹۸ کارگران را بر مبنای نرخ تورم سال ۹۷ تعیین می‌کنیم در صورتی که کارگران باید با این حقوق یکسال آینده را سپری کنند.

دولت قیمت کالاهای اساسی را ثابت نگه دارد

این مقام مسئول کارگری افزود: با وجود آنکه در چند ماه گذشته بر لزوم نظارت بر قیمت‌های بازار تاکید کردیم و از دولت خواستیم برای کاهش فشار بر کارگران، قیمت اقلام ضروری را ثابت نگه دارد ولی همچنان با افزایش سرسام‌آور قیمت‌ها در بازار مواجه هستیم و چند قلم مایحتاج اساسی کارگران نیز مشمول افزایش هزینه‌ها شده است لذا تا زمانی که ثبات به بازار برنگردد و قیمت کالاهای اساسی ثابت نشود، خانوارهای کارگری همچنان در سختی امرار معاش خواهند کرد.

به اعتقاد بیات، در حال حاضر بیشترین مصرف کننده تولیدات داخلی را جامعه ۴۰ میلیون نفری کارگران تشکیل می‌دهند که اگر معیشت آنها تأمین نشود، رکود شدیدی بر جامعه حاکم و کارفرمایان و جامعه از این وضعیت متضرر می‌شوند.

احیای ستاد بن کارگری برای تقویت معیشت کارگران

رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی در پایان احیای ستاد بن کارگری را به منظور تقویت قدرت معیشت خانوارهای کارگری خواستار شد و گفت: تاکید ما این است که بن کارگری مجدداً احیا شود تا به کمک حقوق و دستمزد کارگران بیاید و سبد معیشت خانوارهای کارگری را تأمین کند. بن کارگری باعث می‌شود اقلام مورد نیاز با قیمت پایین‌تر از بازار دست کارگران برسد و از این جهت به معیشت خانوارهای کارگری کمک خواهد شد.

به گزارش ایسنا، در روزهای اخیر نمایندگان مجلس شورای اسلامی بندی از لایحه بودجه را تصویب کردند که به موجب آن حقوق همه کارکنان و بازنشستگان دولت در سال آینده ۴۰۰ هزار تومان افزایش پیدا می‌کند. در همین راستا برخی نمایندگان از افزایش ۱۰ تا ۴۰ درصدی حقوق کارگران در سال آینده خبر دادند تا خانوارهای کارگری از افزایش قیمت کالاها آسیب نبینند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۱۲-۱۴ ۱۱:۲۵

چرا مساله حقوق های نجومی که مربوط به شرکتها هست، در اینجا مطرح می کنید؟ اینجا بحث کارمندان شاغل و بازنشسته دولت هست. وقتی بالاترین حقوق یک کارمند عالی رتبه دولت در حد وزیر و معاون وزیر در کل کشور در حال حاضر فقط هشت و نیم میلیون تومان است، عددهای بالای ده میلیون از کجای آستین شما مردم کم سواد و دهان بین، بیرون می آید؟؟؟

avatar
۱۳۹۷-۱۲-۱۴ ۱۲:۵۶

بی سواد شمایی که با بی لیاقتی و فقط به واسطه رانت و پارتی به قدرت رسیدین و مملکت و مردم رو به این فلاکت رسوندین. یه نگاه به وضع اداره کشور بکنید و یه نگاه داخل اینه تا ببینید کیا مملکت رو به این روز رسوندن زندگی مردم نابود کردید

avatar
۱۳۹۷-۱۲-۱۴ ۱۱:۳۹

با سلام . استکبار برای در تردید نگه داشتن سرمایه گذاران داخلی و خارجی در دو مولفه{ 1- عدم تثبیت قیمت ارز 2- عدم تعیین تکلیف FATF } شدیدا تلاش می کند .با این دوروش به کشورهای ترکیه . عربستان . امارات.همسایه های شمالی حتی به افغانستان فرصت می دهد . که اقتصاد خود را به پای اقتصاد ایران برسانند .ن. کشورهای همسایه برای توسعه اقتصادی روش چین را در پیش گرفته اند . نمونه اش سرمایه گذاری عربستان در هند . چین . پاکستان .در کشورهای همسایه پالایشگاه نفت و پترو شیمی احداث می کند . و کارگران آن کشور ا بکار می گیرد .

avatar

تبعیض و تفاوتهای نجومی در حقوق کارکنان شرکتها شرکت استثنایی با ارزش افزوده بالا مانند فولاد مبارکه از ثروت همه مردم ایران بوجود آمده ، اما به قیمت مجانی واگذار شده است بخشی به شرکتهای خاص و افراد خاص و بخشی هم به بانک تجارت ، بانک .... و دیگر ارگانها . این شرکت قبلا به همه دولت و کارمندان کمک میکرده است . اما اکنون یک کارگر خدماتی فولاد مبارکه ، پنج میلیون حقوق میگیرد . مهندس 15 تا 30 میلیون و سود سهام از فولاد مبارکه ، توکا فولاد و بیست شرکت زیر مجموعه و خانه سازمانی و بن خرید و و و دارند . زندگی لاکچری این آقایان از کارگر تا مهندس به قیمت حقوق یک میلیونی کارگر دیگر در همسایگی این شرکت است . ......... همین وضعیت عالی و لاکچری برای شرکت ملی مس کرمان ، پالایشگاه اصفهان ، تبریز ، تهران ، پتروشیمیها ، چادرملو ، گل گهر ، مپنا ، حفاری شمال ، کارکنان گاز و امثالهم وجود دارد .

avatar
۱۳۹۷-۱۲-۲۰ ۱۶:۴۵

واگذاریهای بزرگ ؛ تبانیهای بزرگ ! (سود اصلی شرکتهایی مانند فولاد مبارکه به پرسنل و خواص میرسد !! ) ......................................................................................................................................... واگذاریهای بزرگ ؛ تبانیهای بزرگ ! عمده واگذاریهای بزرگ صنایع و معادن کشور، در شرایط تبانی انجام میگردد . و این موضوع ، عامل مهم تنزل اقتصاد ، درآمدهای عمومی کشور و در نهایت تضییع حقوق ملت و تنزل سطح زندگی است . واگذاریهای بزرگ ؛ تبانیهای بزرگ ! شک نکنید . ............................................................................... بزرگترین سوء استفاده و فساد مالی کشور در سالهای گذشته و حال حاضر ، در جریان خصوصی سازی اتفاق افتاده و میافتد . لطفا آنها را دریابید که هر کدام از این واگذاریهای مجانی صنایع و معادن بی بدیل ، معادل صدها بابک ، ( ب ز ) و ( ر ض ) است . ................... شرکتهای خصوصی خواهرخوانده شرکت دولتی ! بسیاری شرکتهای دولتی در کنار خود ، یک یا چند شرکت خصوصی اقماری ! دارند . مدیران و کارشناسان قبل از خدمت ، از محل اموال دولت (مردم ) شرکت خصوصی را شارژ میکنند . مثلا با آنها یک بخش از شرکت یا معدن میدهند . پس از بازنشستگی هم برای استخدام به آنجا رفته و پاداش خدمات خود را میگیرند . مانند میدکو در کنار ایمیدرو . یا تکادو کنار ذوب آهن . توکا در کنار مبارکه . خوارزمی کنار بانک صادرات . و ..... ………………………………………