به گزارش ایسنا، امروز اکثر شهرداریهای کشور به دلایل متعددی، در معرض ورشکستگی یا رکود در فعالیتهای توسعهای قرار دارند و حتی در کلانشهرهایی همچون مشهد، تهران، تبریز و اصفهان با مشکل جدی تامین منابع و بدهیهای هنگفت مواجه هستند و همین مسئله ارائه خدمات ارزان و روان به شهروندان را با مشکل روبرو کرده است.
با کسری بودجه، شهرداریها مجبور به تعطیل کردن برخی پروژهها و طرحهای خود شده و به سمت تامین هزینههای اجتنابناپذیر همچون حقوق کارکنان و هزینه رفت و روب و نگهداشت شهر میروند.
بسیاری از برنامهها و اقدامات ادارات در راستای خدمات رسانی به مردم، در چارچوب قوانین و بخشنامه تدوین شده است، ولی اجرا کردن بخشنامه ها و قوانین تدوین شده در نهادی همچون شهرداری که از لحاظ تامین منابع مالی باید خودکفا باشد کافی نیست.
متاسفانه در چند سال اخیر رکود بازار مسکن و کاهش ساخت و ساز مشکلات فراوانی را برای شهرداریها به وجود آورده است. وصول عوارض نوسازی و عوارض کسب و پیشه و جرایم تخلفات ساختمانی ضمانت اجرایی ندارد و همه ساله بخش مهمی از حقوق و عوارض قانونی شهرداری ها بلا اقدام میماند.
مدیران شهردار، باید با استفاده از خلاقیت و نوآوری بتوانند بر مشکلات غلبه کند و در راستای توسعه، آبادنی و همچنین رفع مشکلات و معظلات سطح شهرها گامهای موثری بردارند.
اما در استان کردستان و شهر توریستی مریوان نیز، مدیریت شهرداری با چالشهای متعددی روبرو شده است. وضعیت اقتصادی و مدیریت نا مطلوب شهرداری مریوان و عدم دریافت حقوق کارکنان و این نهاد در بیش از هفت ماه، نگران کننده است و جای تامل بیشتری برای همگان دارد.
کارگران شهرداری مریوان چند ماهی است که به تجمع اعتراضی خود ادامه میدهند و اما به گفته یکی از این کارگران، جز وعده، چیزی از مدیران شهرداری دستگیرشان نشده است، این کارگر میگوید ما نمیتوانیم با وعده و وعید شکم فرزندانمان را سیر نگه داریم، کار ما تظنیف شهر و خدمت به مردم است و در مقابل از مردم میخواهیم که از خواستههای بر حق ما دفاع کنند.
با تداوم تجمعات اعتراضی کارگران شهرداری مریوان، خبرنگار ایسنا موضوع را پیگیری کرده است که مشروح آن را در ادامه گزارش میخوانیم.
امید درخشانی، رییس شورای شهر مریوان در گفت و گو با خبرنگار ایسنا، ضمن انتقاد از عملکرد شهرداری این شهر اظهار کرد: شهرداری مریوان، مبلغ 50 میلیارد تومان بدهی دارد و حدود هشت ماه است که حقوق کارگران و پرسنل خود را پرداخت نکرده است.
وی با بیان اینکه عملکرد این دستگاه مورد قبول و رضایت مردم مریوان و شورای این شهر نیست، افزود: از سوی شورای شهر به عنوان نمایندگان مردم، چندین مرتبه به شهردار کنونی برای رفع چالشهای پیش روی مریوان و تعدیل مشکلات شهرداری، تذکر و ابلاغیه داده شده، اما متاسفانه تاکنون هیچ اقدام مناسبی در این زمینه صورت نگرفته و این جای نگرانی دارد.
رییس شورای شهر مریوان، تعداد پرسنل شهرداری این شهر را 500 نفر اعلام و اظهار کرد: وضعیت کنونی شهرداری مریوان نامطلوب است و شهردار از وضعیت موجود ناتوان مانده تا جایی که پروژههای گذشته شهر نیز در حال نابودی است.
وی ادامه داد: فضای سبز، وضعیت عمرانی و معابر مریوان به عنوان شهری توریستی، بسیار نامناسب بوده و با توجه به قرار گرفتن در آستانه عید نوروز، تاکنون هیچ اقدام مناسبی از سوی شهرداری برای این مشکلات صورت نگرفته است.
درخشانی بیان کرد: مردم مریوان از شورای شهر انتظار دارند و ما نیز باید بتوانیم پاسخگوی مطالبات و همچنین رای اعتماد جامعه نسبت به خود باشیم.
وی از طرح سوال شورای شهر مریوان برای شهردار این شهر، طی هفته گذشته خبر داد و افزود: این جلسه با حضور چهار نفر از اعضای شورا برگزار شد و مابقی اعضا به دلیل مخالفت با شهردار در این جلسه حضور پیدا نکردند.
رییس شورای شهر مریوان عنوان کرد: شهردار کنونی مریوان با سه رای موافق از سوی شورا، در سمت خود ابقا شد و شورای شهر نیز به دلیل قرار گرفتن در آستانه نوروز و نامناسب بودن سیمای شهر، فرصتی دو ماهه و محدود را به شهردار داده و استیضاح را به حالت تعویق درآورده است.
وی با تاکید بر اینکه اعضاء شورای شهر مریوان هیچ مشکلی با شخص خاصی ندارد، بلکه منتقد نحوه مدیریت شهرداری است تصریح کرد: بعد از گذشت 17 ماه از فعالیت شهردار کنونی، هیچ نقطه و اقدام مثبتی در عملکرد شهرداری وجود ندارد و این مورد قبول مردم نیست.
درخشانی خاطرنشان کرد: خواسته مردم، کارکرد و عملکرد مسئولان است و ما نیز به عنوان نمایندگان محلی مردم باید بتوانیم پاسخگوی مطالبات و خواستههای آنها باشیم، که متاسفانه تا کنون نتوانستهایم این امر را تحقق بخشیم و این جای نگرانی دارد.
جمال شریفی، شهردار مریوان در گفتوگو با ایسنا، میزان مطالبات شهرداری مریوان از دستگاههای اجرایی را هشت میلیارد تومان اعلام و اظهار کرد: اقدامی که برای وصول مطالبات شهرداری انجام دادهایم، ثبت بستانکاریهای خود در سامانه سماد است که تا کنون توانستهایم، حدود پنج میلیارد و 750 میلیون تومان را ثبت متقابل کنیم.
وی افزود: مقرر شد این مبلغ را به صورت وامی به ما پرداخت کنند تا بتوانیم یکسری پروژه عمرانی تعریف و یا برخی مشکلات شهرداری را با آن حل کنیم.
شهردار مریوان بیان کرد: در سفر رییس بانک مرکزی به استان کردستان، قول مساعد برای پرداخت تسهیلات به شهرداریها داده شد، که تا این لحظه عملی نشده است. همچنین بانک کشاورزی شعبه مریوان، وعده پرداخت چهار میلیارد تومان وام را به این نهاد داده است که برای تحقق این مهم در حال مذاکره با مدیریت شعب و استان هستیم و انتظار داریم که ما را یاری دهند.
وی ادامه داد: در مجموع و با احتساب کل حقوق و مزایای کارگران شهرداری، مبلغی حدود 11 میلیارد تومان بدهی و معوقات حقوق داریم، که اگر هشت میلیارد تومان مذکور را وصول کنیم، میتوانیم بخش عمده ای از مشکلات شهرداری مریوان را حل و رفع کنیم.
شریفی، ضمن انتقاد از دیرکرد ابلاغیه قانون اخیر مجلس شورای اسلامی در راستای مجازات استفاده کنندگان غیرمجاز خدمات آب و برق و گاز عنوان کرد: در این راستا 3690 انشعاب غیر مجاز در مریوان شناسایی شدهاند که باید به شهرداری جریمه پرداخت کنند.
وی ادامه داد: شهرداری مریوان بر اساس ماده 12 قانون نوسازی و عمران شهری و ماده 13 آیین نامه ترتیب ممیزی، ساختمانهای زیادی را تعین تکلیف کرده و برای قطع انشعاب به دستگاه های خدمات رسان، ارجاع داده شده است.
شهردار مریوان تصریح کرد: با مجموع این اقدامات اگر واقعا دستگاههای مدیریتی، حاکمیتی و نظارتی استان کمک حال شهرداری مریوان باشند، مشکلات این نهاد حل خواهد شد.
وی شرایط کنونی شهرداری مریوان را نگران کننده ذکر و بیان کرد: پایان سال است و متاسفانه کارگران ما، به مدت هشت ماه حقوق و دو سال هم عیدی دریافت نکردهاند، این اوضاع برای ما نگران کننده است، بر همین اساس تمام تلاش ما این است که بتوانیم در آستانه سال جدید، اوقات خوشی را برای نیروهای شهرداری و خانوادههایشان مهیا کنیم.
شریفی در ادامه، مجموع بدهکاری های شهرداری مریوان را با احتساب بدهی به شرکت ها و مزایا و عیدی کارگران را 15 میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: تمام تلاش ما این است که بتوانیم مطالبات کارگان را واریز کنیم.
وی با اشاره به اینکه، وضعیت نامطلوب اقتصادی، بر شهرداریهای کل کشور حاکم است و ما نیز مستثنی از این مسئله نیستیم، عنوان کرد: سال گذشته در بسته ارسالی بودجه سال ۹۷ به مجلس ردیفی گنجانده شده بود که برای جبران کسری هدفمند یارانهها مبلغ 3200 میلیارد تومان سهم شهرداریها از عوارض مالیات ارزش افزوده کسر شود، پس از تصویب این ردیف و کاهش اعتبارات شهرداریها مجلس تازه متوجه اهمیت این موضوع شد که طرحی برای بازگشت این مبلغ به شهرداریها در کمسیون عمران مجلس تهیه شده است و مجلس تلاش میکند این قانون در بودجه سال آینده اصلاح شود .
شهردار مریوان تصریح کرد: شهرداری شرایط سختی دارد و کارگزاران ما بر این واقفند، حذف این درآمد برای شهرداریهایی چون مریوان خدمات به مردم در شهرها را دچار مشکل میکند و بر همین اساس انتظار حمایت بیشتری از دولت داریم .
وی ادامه داد: متاسفانه شهرداریها منابع درآمدی پایدار ندارند و شرایط اقتصادی مردم، کار شهرداریها را سختتر کرده است، چرا که با توجه به شرایط اقتصادی جامعه، بسیاری از شهروندان ما در مریوان که شهری مرزی است، به خرید و فروش دلار و ارز روی آوردهاند و به همین خاطر شرایط رکود فوق العادهای در بخش مسکن این شهر حاکم است.کل سرمایههای مردم به این بخش ختم شده و بخش مسکن کامل از رونق افتاده است.
شریفی بیان کرد: کمیسیون ماده 100 و وصول عوارض ساختمان از مردم یکی از منابع درآمدی شهرداریهاست، که با توجه به این شرایط، ما نیز هیچ پروانه ای در زمینه مسکن نداریم، وقتی که همه سرمایههای مردم به سمت خریدو و فروش دلار و ارز می رود، این روند امری طبیعی است.
وی گفت: زمانی که شهرداری را تحویل گرفتم حدود 51 میلیارد تومان بدهی داشت، که با توجه به مشکلات موجود در در بخش زباله، سیما و منظر شهری، بدهی به پیمانکاران و پرداخت خسارتهای گذشته نتوانستیم عملکرد مطلوبی ارائه دهیم.
شهردار مریوان، حمایت اعضای شورای شهر مریوان، وصول مطالبات شهرداری از دستگاهها اجرایی، حمایت دستگاه های دولتی و قضایی را از عوامل مهم و موثر برای بهبود شرایط شهرداری ذکر کرد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر وجود و به کارگیری نیروهای مازاد و غیر متخصص در شهرداری مریوان خاطرنشان کرد: با وجود اینکه شورا و شهردار دور پنجم همیشه متهم به اضافه کردن نیرو هستند، اما به تمام دستگاه هایی که این مهم را خواسته بودند، به صورت مکتوب اعلام شد که میزان نیروهایی جذب شده در شهرداری مریوان، به نسبت سه سال گذشته بسیار کمتر است.
شریفی یادآور شد: مشکل ما تعداد نیرو نیست، بلکه نیرویی را که بازنشسته و ناکار آمد بوده است را جایگزین کرده ایم، ما قضیه جذب نیرو در شهرداری مریوان را عاملی بازدارنده میدانیم و این امر اهرم فشاری است برای دستگاه هایی که قصد کمک کردن ندارند.
جمشید اسدی، مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کردستان، در رابطه با وضعیت شهرداری مریوان به ایسنا گفت: طبق قانون تولیت شهرداریها به شورا سپرده شده و شورا هم از مردم رای گرفته است، بر همین اساس، پاسخگویی به نیاز و درخواست مردم به شورا باز می گردد.ما نیز به عنوان دستگاه ناظر، موضوع بررسی مصوبات شوراهای اسلامی شهر که مجرای هیات تطبیق مستقر در فرمانداری هاست را در دستور کار قرار می گیرد و سایر مصوباتی که دارند .
وی افزود: با توجه به ظرفیت های گردشگری در مریوان کاری مدیریتی برای این هر توریستی انجام نشده است تا بتواند درآمد پایدار ایجاد کند و از وضعیت فعلی رهایی یابد.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کردستان، بیان کرد: نیروهای اضافه و غیر قانونی به سیستم شهرداری طی این مدت اضافه شده است و خودشان نیز مدعی هستند که آمار ما نسبت به قبل کمتر است، اما واقعیت این است که یکسری نیرو تعدیل شدهاند که فارغ از بحث قانونی و غیر قانونی بودن آن، از نظر ما هیچ گونه سابقه و مجوزی برای به کارگیری نیروهای تعدیل شده وجود نداشته است و ما نیز آن ها را به رسمیت نمیشناسیم.
وی ادامه داد: اما جذب نیروهای اضافه در شهرداری مریوان غیرقانونی و تضییع حقوق مردم است، چرا که مردم به شهرداری عوارض پرداخت میکنند و نباید پول آنها صرف پرداخت حقوق و مزایای غیرقانونی شود.
اسدی عنوان کرد: ما هم معتقدیم و هم خود را ملزم به رعایت قوانین میدانیم، با توجه به اینکه قانونگزار شوراها را مسئول تشخیص ماندگاری مدیران شهرداری کرده است، لذا شورای شهر مریوان باید مصلحت را تشخیص دهد و در این راستا تصمیمگیری کند.
وی افزود: تا کنون چندین بار استیضاح شهردار نیز کلید خورده است، اما با توجه به وضعیت چهار به سه مطابق قانون دو سوم اعضا باید رای مخالف بدهند که تا کنون این اتفاق نیفتاده است و ما هم طبق قانون دخالتی در این زمینه نداشتهایم.
مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری کردستان، خاطرنشان کرد: شهرداری موسسه عمومی غیر دولتی است و توسط عوارضی که مردم پرداخت میکنند اداره میشود، مهمترین عاملی که بتواند شهرداری توسعه یابد اعتماد بین مجموعه شهرداری و مردم است، باید هم شورا و هم شهرداری برای جلب مجدد اعتماد تلاش و مردم عوارض خود را به شهرداری پرداخت کنند و مجوز ساخت و ساز قانونی بگیرند.
به گزارش ایسنا، مدیریت در شهرداریها به عنوان یک نهاد نیمه دولتی کاری بسیار سخت و دشوار بوده و مدیریت در آن نیازمند تلاش دو چندان، خلاقیت و نوآوری است. شهرداری مریوان از نبود درآمد پایدار رنج میبرد و امید است با بهبود عملکرد مدیریتی این ارگان در آینده ای نه چندان دور شاهد روند روبه رشد توسعه شهری باشیم .
همچنین به نظر میرسد، که دولت باید یک بار برای همیشه سرنوشت استقلال مالی شهرداریها و ایجاد منابع پایدار درآمد برای آن را معلوم کند در مواردی نیز به کمک مدیریت شهرها بشتابد .
و همچنین ضرورت دارد نمایندگان مجلس در طرح درآمدهای پایدار مکانیزم وصول و واریز عوارض درآمد ناشی از جرائم ساختمانی بازنگری و اصلاحات لازم به عمل آورند .
گزارش از فرانک کیانپور خبرنگار ایسنا منطقه کردستان
انتهای پیام
نظرات