• شنبه / ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ / ۱۳:۳۶
  • دسته‌بندی: آذربایجان غربی
  • کد خبر: 97111306951
  • منبع : نمایندگی آذربایجان غربی

دریاچه ارومیه در حال آبگیری

دریاچه ارومیه در حال آبگیری

ایسنا/آذربایجان غربی مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی از آغاز مرحله نخست رهاسازی آب از سد مخزنی دریک سلماس به سمت دریاچه ارومیه در سال آبی ۹۸-۹۷ خبر داد.

کیومرث دانشجو در گفت و گو با خبرنگار ایسنا افزود: در راستای اجرای مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه و پیرو ابلاغیه اخیر شرکت مدیریت منابع آب ایران، مرحله نخست عملیات رهاسازی آب از سد دریک با حداکثر دبی مطمئن از ۱۳ بهمن سال جاری آغاز شده است.

وی افزود: بر اساس ابلاغیه اخیر شرکت مدیریت منابع آب ایران، رهاسازی آب از سد دریک تا سقف ۴ میلیون متر مکعب بدون توقف ادامه خواهد یافت.

دانشجو همچنین یادآور شد: با رهاسازی این میزان آب، مناطق پایین دست سد و رودخانه‌های دریک و زولا تحت تأثیر قرار خواهند گرفت و از عموم مردم و ساکنان محلی خواست ضمن رعایت نکات ایمنی در زمان رهاسازی و پس از آن از نزدیک شدن به حریم و بستر رودخانه‌ها خودداری کنند و همچنین کشاورزان منطقه در راستای حمایت از برنامه‌های احیای دریاچه ارومیه از برداشت‌های غیر مجاز آب در طول مسیرها برای اهداف زراعی خودداری نمایند.

پیش از این مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی در آذرماه گفته، تا ۲۰ آذرماه مجموعاً ۷۲ میلیون مترمکعب آب سدهای استان به سمت پیکره دریاچه ارومیه هدایت شده است.

کیومرث دانشجو در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، حجم پیش بینی شده برای مرحله نخست رهاسازی به دریاچه ارومیه از سدهای مخزنی زولا، شهرچای و مهاباد را براساس مصوبه کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در سال جاری، ۹۲ میلیون مترمکعب بیان کرد و گفت: این میزان رها سازی از ۲۶ آبان آغاز و رهاسازی سدهای مهاباد و شهرچای به میزان ۲۸ و ۲۴ میلیون مترمکعب آب در ۱۳ و ۱۵ آذرماه به پایان رسیده و در سد زولا با دبی ۹ مترمکعب در ثانیه در حال انجام است که تا ۲۰ آذرماه مجموعاً ۷۲ میلیون مترمکعب آب سدهای مذکور به سمت پیکره دریاچه ارومیه هدایت شده است.

وی با بیان اینکه میزان بارندگی‌های استان طی سال آبی ۹۷_۹۸ تا ۱۹ آذر ۱۳۹.۴ میلیمتر بود افزود: میزان بارشها در دوره مشابه سال گذشته ۷۶.۲ میلیمتر بود که رشد ۸۳ درصدی بارشها در استان را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: میزان بارندگی‌ها در استان در مقایسه با دوره مشابه بلندمدت که بارش ۸۷.۲ میلیمتر داشته افزایش ۶۰ درصدی را نشان می‌دهد.

دانشجو میزان بارش‌ها در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در محدوده استان طی سال آبی جاری تا ۱۹ اذر ماه را ۱۳۶.۸ میلیمتر اعلام کرد و گفت: میزان بارندگی در سال گذشته این محدوده ۷۰.۸ میلیمتر بوده که افزایش ۹۳.۳ درصدی را شاهدیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی با بیان اینکه ۳۴۱ میلیون مترمکعب حجم رواناب‌های تولیدی ثبت شده توسط ایستگاههای ورودی به دشت‌های استان تا پایان آبان ماه سالجاری بوده تصریح کرد: این میزان در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش ۶۳ درصدی را داشته است.

وی سدهای در حال بهره برداری استان را ۱۳ مورد اعلام کرد و افزود: حجم ذخایر سدهای مذکور تا ۱۹ آذر سال جاری ۹۱۹.۵ میلیون مترمکعب است که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته افزایش ۳۱ درصدی را در حجم آب سدهای استان شاهدیم.

دانشجو ادامه داد: سد بوکان با ۲۷۸ میلیون مترمکعب، آغ چای با ۱۹۲ میلیون مترمکعب و شهر چای با ۱۰۷.۵ میلیون مترمکعب به ترتیب بیشترین حجم آب در بین ۱۳ سد استان را دارند.

مدیر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی به خبرنگار ایسنا ضمن انتقاد از توسعه اراضی کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه گفته، دانشگاه‌های ارومیه و تبریز مأموریت یافته‌اند که عدد دقیق توسعه کشاورزی را در کل حوضه آبریز استخراج کنند و پس از استخراج این آمار برخوردهای لازم صورت خواهد گرفت.

فرهاد سرخوش در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این پرسش که آیا طی چند سال گذشته اراضی کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه توسعه یافته است، اظهار کرد: طبق برآوردها در کل حوضه آبریز دریاچه ارومیه شامل استان‌های آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و کردستان، اراضی کشاورزی حدود ۲۱ هزار هکتار بیشتر شده است، درحالی‌که طبق مصوبات ستاد احیای دریاچه ارومیه باید از افزایش سطح زیر کشت در این حوضه جلوگیری می‌شد تا کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب در حوزه کشاورزی محقق شود. متأسفانه پایبندی به این مصوبه وجود نداشت.

وی ادامه داد: عمده توسعه اراضی کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه «دیم» بوده است البته از دانشگاه‌های ارومیه و تبریز خواسته‌ایم که بررسی دقیقی در مورد میزان توسعه اراضی کشاورزی در حوضه دریاچه ارومیه داشته باشند. در صورت آماده شدن این گزارش، برخوردهای لازم طبق ضوابط انجام خواهد شد.

به گفته سرخوش، همچنین ۴۰۰ میلیارد تومان هم از محل صندوق توسعه ملی برای تکمیل پروژه انتقال آب کانی‌سیب به دریاچه ارومیه ابلاغ و تاکنون ۵۰ درصد آن دریافت شده است. قول داده شد که مابقی نیز به زودی تخصیص داده شود.

وی با بیان اینکه مرحله دوم رهاسازی آب به دریاچه ارومیه از سدهای حوضه آبریز، در بهمن‌ماه امسال اجرایی خواهد شد، اظهار کرد: رهاسازی زمستانه از همه سدهای حوضه آبریز انجام می‌شود. جزئیات مربوط به آن از جمله میزان آب رهاسازی‌شده ابتدای دی مشخص می‌شود. از میزان آب‌های موجود در حوضه آبریز، مصارف آب شرب و کشاورزی جدا می‌شود و مازاد به عنوان حق آبه زیست محیطی به دریاچه ارومیه می‌ریزد.
 

سرخوش همچنین با اشاره به مصوبه ستاد احیای دریاچه ارومیه مبنی بر ورود کلیه رواناب‌های حوضه آبریز به دریاچه ارومیه تصریح کرد: طبق مصوبه ستاد از اول آذر سال جاری تا اردیبهشت سال آینده باید همه رواناب‌ها در حوضه دریاچه به عنوان حق آبه دریاچه ارومیه تلقی شده و به دریاچه بریزد.

وی با اشاره به وضعیت دریاچه ارومیه اظهارکرد: در حال حاضر تراز دریاچه ارومیه ۱۲۷۰.۴۴ متر است، این درحالیست که در آخر سال آبی گذشته (شهریور ۹۷) تراز دریاچه ۱۲۷۰.۲۱ متر بود بنابراین در شرایط کنونی که کمتر از سه ماه از آغاز سال آبی جدید می‌گذرد، تراز دریاچه ۲۲ سانتیمتر بیشتر شده است. از سوی دیگر تراز دریاچه ارومیه در مدت مشابه سال گذشته، ۱۲۷۰.۲۸ متر بود و افزایش ۱۶ سانتی‌متری نسبت به سال گذشته را نشان می‌دهد.

دریاچه ارومیه ۲۸۲ کیلومتر وسیع‌تر شده است

وی با بیان اینکه در شرایط حاضر وسعت دریاچه ارومیه ۱۹۲۸ کیلومترمربع است، این رقم را با پایان سال آبی گذشته و مدت مشابه در سال قبل مقایسه کرد و گفت: در آخر شهریور سال ۹۷، وسعت دریاچه ارومیه ۱۶۴۶ کیلومتر مربع بود که تاکنون ۲۸۲ کیلومتر وسیع‌تر شده است.

مدیر استانی ستاد احیای دریاچه ارومیه در آذربایجان غربی در پایان تاکید کرد: حجم آب دریاچه ارومیه در آخر سال آبی گذشته (شهریور ۹۷)، ۹۶۰ میلیون متر مکعب ثبت شد که خوشبختانه در حال حاضر به یک میلیارد و ۳۶۰ میلیون مترمکعب رسیده است و نشانگر افزایش ۳۴۰ میلیون متر مکعبی حجم آب دریاچه است.

به گزارش ایسنا، مسعود تجریشی - مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه - در کارگاه آموزشی آب و محیط زیست که در مهرماه امسال برگزار شد، گفته بود: ستاد احیای دریاچه ارومیه موضوع توسعه کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه را به شورای عالی امنیت ملی برده است.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha