به گزارش ایسنا، سخن از دو خوراکی خوشمزه است که با آمدن فصل پاییز و زمستان و سرد شدن هوا، زورشان بر مغازههای بستنی فروشی در سطح شهری همچون سنندج میچربد و تا اوایل فصل بهار در اکثر این مغازهها به جای بستنی به فروش میرسند.
لبوها و چغندرهای پخته در دیگ بزرگی، به سیخ کشیده شده و مرتب از پشت شیشه مغازهها نمایان هستند و باقالیها هم همینطور در دیگ دیگری با ادویهجات معطر دیده میشوند.
در شهرهای دیگر کشور، بیشتر لبو سرخ رنگ و باقالی پخته را در فصل زمستان میفروشند، اما در شهر سنندج چغندرقند را هم در کنار لبوها میفروشند چون بیشتر از نوع چغندر لبویی، متقاضی دارد.
امسال در سنندج لبو پخته را کیلویی شش هزار تومان و باقالی پخته را هم کیلویی هشت هزار تومان به فروش میرسانند و اگر هم بخواهی در مغازه آنها را میل کنی یک بشقاب کوچک از هرکدام حدود سه هزار تومان است.
از یکی از فروشندگان میدان آزادی سنندج، در مورد نحوه پخت و خاصیت لبو و باقالی پخته سوال میکنم که میگوید: چغندر و باقالیها را به صورت پخته و آماده برای ما میآورند و ما هم آنها را میفروشیم.
این فروشنده عنوان میکند: چغندر حاوی آنتی اکسیدان است و در بهبود سرماخوردگی و روی کبد تاثیر مطلوبی دارد.
وی خاطرنشان میکند: در پخت لبو و باقالیها از شیره انگور، شیره توت، آب لیمو و نمک و چند نوع ادویه استفاده میشود.
اما برای شنیدن توضیحات بیشتر در مورد خاصیت لبو و باقالی با یک کارشناس تغذیه به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
کسانی که دیابت دارند در مصرف چغندر احتیاط کنند
اسعد بطی، مشاور تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار ایسنای کردستان، اظهار کرد: چغندر پخته به دلیل اینکه دارای ترکیبات قندی است کسانی که دیابت دارند باید در مصرف آن احتیاط کنند.
وی افزود: چغندر همچنین دارای ترکیبات ضد سرطانی بوده و حاوی رنگدانههایی است که به کبد بسیار کمک میکند .
این مشاور تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه نوع چغندر قرمز(لبو) خاصیت بیشتری دارد، عنوان کرد: هرچه بیشتر چغندر پخته شود بهتر است، چون قند آن راحتتر آزاد شده و زودتر هضم میشود اما نوع خام آن دیرتر هضم میشود.
وی گفت: کسانی که میخواهند وزنشان بالا نرود باید در مصرف چغندر احتیاط کنند چون باعث افزایش وزن میشود.
بطی در ادامه ذکر کرد: باقالی نیز از خانواده حبوبات بوده که دارای پروتئین و کربوهیدارت است اما جذب پروتئین آن پایین است.
وی خاطرنشان کرد: کسانی که به بیماری فابیسم(اختلالات خونی) مبتلا هستند به هیچ وجه نباید باقالی مصرف کنند چون میتواند سبب ایجاد آلرژی شود.
آنچنان که گفته شده چغندر لبویی و باقالی در مناطق گرمسیری بیشتر کشت میشوند و در استان کردستان به دلیل سردسیر بودن کشت نمیشوند، در همین راستا با مدیر تنظیم بازار سازمان جهادکشاورزی کردستان به گفتگو نشستیم.
لبو و باقالی در کردستان کشت نمیشوند
مدیر تنظیم بازار سازمان جهادکشاورزی کردستان نیز در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در استان کردستان «باقالی» و «چغندر لبویی» کشت نمیشود، گفت: این دو محصول از چند استان غرب کشور به استان کردستان وارد میشوند که زیر نظر جهاد کشاورزی نیست.
شهریار حنیفی، افزود: باقالی در استانهای کرمانشاه و لرستان کشت میشود و بیشترین مصرف آن در استانهای کرمانشاه، لرستان و کردستان است.
وی عنوان کرد: باقالی را در فصل تابستان میخرند، سپس آن را پاک کرده و خشک میکنند و در فصل پاییز و زمستان به مصرف میرسانند.
مدیر تنظیم بازار سازمان جهادکشاورزی کردستان ادامه داد: لبو نیز در استانهای کرمانشاه و لرستان و همدان کشت میشود و از این استانها برای مصرف به استان کردستان وارد میشود.
وی خاطرنشان کرد: میزان واردات این دو محصول مشخص نیست، چون واردات آنها بیشتر بین استانی بوده و افراد متقاضی به صورت خودجوش اقدام به خرید آنها میکنند و در میدان میوه و تره بار و بازار میوه فروشان سنندج آنها را به فروش میرسانند.
حنیفی در پایان با بیان اینکه لبو و باقالی بیشتر در مناطق گرمسیری کشت میشوند، گفت: در استان کردستان چغندر قند و چغندر لبویی پخته را با هم میفروشند و علاوه بر مصرف در مغازههای لبو فروشی، به مصرف خانگی هم میرسند.
712 هکتار سطح زیر کشت چغندر قند در کردستان
کارشناس زراعت سازمان جهادکشاورزی کردستان هم در ادامه با بیان اینکه در استان کردستان فقط نوع چغندرقند کشت میشود، اظهار کرد: سطح زیر کشت چغندرقند (نه لبویی) در استان 712 هکتار (سقز 658 هکتار، قروه 53 هکتار و دهگلان 2 هکتار) در سال جاری بوده است.
آزاد احمدی عنوان کرد: امسال 41 هزار و 934 تُن چغندر قند در استان تولید شده که تاکنون 39 هزار و 477 تُن آن به کارخانههای قند خارج از استان صادر شده است.
وی خاطرنشان کرد: شهرستانهای سقز، قروه و دهگلان در استان کردستان اقدام به کاشت چغندر قند میکنند و بیشتر میزان آن به ترتیب در این شهرستانها تولید میشود.
انتهای پیام
گزارش از ویدا باغبانی، خبرنگار ایسنا، منطقه کردستان
دبیر: آزیتا کریمی
نظرات