• دوشنبه / ۱۷ دی ۱۳۹۷ / ۱۱:۱۰
  • دسته‌بندی: کشتی، رزمی
  • کد خبر: 97101708929
  • منبع : نمایندگی دانشگاه اصفهان

جهان، بی‌جهان پهلوان ماندنی نیست

جهان، بی‌جهان پهلوان ماندنی نیست

ویژگی و خصوصیت‌های پهلوانانه را فقط در شاهنامه و از زبان فردوسی شنیده‌ایم، در خیال بافته‌ایم و از ذهن خود گذرانده‌ایم. تختی بزرگ کسی بود که پهلوانانه زندگی کرد و مردمی که در عصر او زندگی کردند همه آن ویژگی‌ها را دیدند و اکنون پس از گذشت 51 سال از درگذشتش هنوز هم به یادش هستیم و نیاز بودنش را روز به روز بیشتر حس خواهیم کرد.

ایسنا- غلامرضا تختی ( متولد 5 شهریور1309) آخرین و کوچک‌ترین فرزند رجب خان بود که در زمان قهرمانی و بزرگی نیز " کوچیک همه " بود.

لقب " جهان‌پهلوان " از کجا آمد؟

برای نخستین بار سیاوش کسرایی در قصیده‌ای در وصف غلامرضا تختی لقب جهان پهلوان را به وی داد. اما ناگفته نماند که غلامرضا تختی سه بار عنوان پهلوانی ایران را کسب کرد.

جهان پهلوانا صفای تو باد / دل مهرورزان سرای تو باد

بماناد نیرو، به جان و تنت / رسا باد صافی سخن گفتنت

پهلوان، جهان پهلوان پرورش داد ! ! !

اولین‌ها همیشه مؤثرترین‌اند و سید علی حق‌شناس نیز پهلوان اول ایران نخستین کسی بود که تختی، کشتی و ورزش زورخانه‌ای را نزد وی آموخت و نقش سید علی حق‌شناس را نمی‌توان در بزرگ‌منشی جهان‌پهلوان نادیده گرفت.

با عسل پهلوان نشده‌ام !

غلامرضا تختی در دورانی " جهان پهلوان " شد که بزرگی به پول، قدرت و این مسائل وابسته نبود. خاک زمین خوردن بود که از آخرین فرزند رجب خان " آقا تختی" ساخت.

پس از پیشنهاد بازی در تیزر تبلیغاتی برای عسل گفت: من با عسل خوردن پهلوان نشده‌ام ! خاک و خُل خوردم و خوراکم نان و پنیر بود و با سختی‌ها ساختم و تمرین کردم تا به اینجا رسیدم.

می‌خواستند او را کوچک کنند اما...

می‌خواستند تختی را کوچک کنند غافل از این‌که او با مدال گرفتن بزرگ نشده بود که با یک دوره ناکامی از چشم ملت بیافتد. تختی وقتی بزرگ شد که با یک دست کشتی گرفت، به هموطنانش احترام می‌گذاشت، گل بود که از زمان خارج شدن از خانه به مردم هدیه می‌داد.

 تختی به‌اندازه‌ای نزد مردم محبوب بود که وقتی برای زلزله بوئین زهرا به جمع آوری کمک‌های مردمی پرداخت، طلا و وسایل خانه‌ها بود که به او می‌دادند. همه این‌ها نشان از اعتماد مردم به وی بود.

رفت آن که نباید می رفت...

اما سرانجام 17 دی‌ماه 46. روزی که هیچ‌کس به آن فکر نمی‌کرد. هم‌وطن بودن با پهلوان مایه افتخار است. هنوز که هنوز است نامش را به رخ می‌کشیم.

17 دی‌ماه 46. مبهم و گیج‌کننده.  خودکشی کلمه ایست که برای مرگ غلامرضا تختی بکار بردند. جلال آل احمد درباره مرگش نوشت: از آن‌همه جماعت هیچ‌کس، حتی برای یک‌لحظه به‌احتمال خودکشی فکر نمی‌کرد. شاید این‌قدر به وی فشار وارد کرده بودند که پهلوان دیگر صبرش لبریز شده بود. شاید... . شاید... . و هزاران شاید دیگر که گفته‌شده است و می‌گویند. مهم‌تر از همه این بود که کسی رفت، که نباید... .

آقا تختی به حدی عاشق داشت که پس از مرگش هفت تن دست به خودکشی زدند و از همه فجیع‌تر قصابی در کرمانشاه بود که خود را دار زد و پشت شیشه مغازه‌اش نوشت: جهان، بی جهان پهلوان ماندنی نیست.

ایسنا -  سیدعرفان غروی

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha