دکتر کیانوش جهانپور در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به مشکلات بودجهای دارو در لایحه بودجه سال آینده، گفت: در صورتیکه قرار است سرویسها و خدماتی که در گذشته به بیماران خاص ارائه میشد، حفظ شود و حتی ارتقاء هم پیدا نکنند، باید مسائل تورمی در بودجه لحاظ شود. برابر بودن یا رشد پایینتر بودجه از میزان نرخ تورم، در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی به این معنی است که بستههای خدمتی را کوچک کنیم.
انتظارات دارویی با بودجه هماهنگ باشند
وی با بیان اینکه اگر انتظارات در ارائه خدمات با نرخ تورم و بودجه هماهنگ نباشد، نباید انتظارات جدیدی از سازمان غذا و دارو و نظام سلامت ایجاد شود، افزود: بنابراین اگر انتظار است که خدمات دارویی به بیماران مانند گذشته حفظ شده و یا حتی بر اساس انتظارات موجود، ارتقاء یابند، باید در بودجه نیز به منابع توجه شود. همیشه در طول سالها شاهد بودهایم که انتظاراتی حتی فراتر از بودجه تعیین شده و تصویب شده، برای نظام سلامت از گوشه و کنار مطرح میشود که به طور مکرر هم در رسانهها منتشر شده، اما قاعدتا باید محل منابع این انتظارات و توقعات هم مشخص باشد.
بودجهای که روی کاغذ میآید، تخصیص هم داده شود
جهانپور با بیان اینکه از طرف دیگر، مساله تخصیص بودجه نیز بسیار مهم است، افزود: شاهدیم که برخی اعتبارات روی کاغذ میآیند، اما اینکه چقدر از آن تخصیص پیدا کند، موضوع دیگری است. فکر میکنم بخشی از اعتراضات و مباحثی که این روزها مطرح است، به نحوه تخصیص بودجه و تحقق آن بازمیگردد. بنابراین باید دقیقا انتظاراتی که از سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت دارند، در بودجه تبیین و تصویب شود و ماموریتها با نرخ تورم و منابع هماهنگ باشد. در غیر این صورت ممکن است در مواردی لاجرم منجر به کاهش سرویسها و خدمات شود.
سخنگوی سازمان غذا و دارو همچنین گفت: در طول سال از نواحی مختلف از سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت انتظار دارند که داروهای مختلفی، در فهرست دارویی کشور، در همه حوزههای بیماران خاص و نادر قرار گیرد و انواع حمایتها انجام شود، اما تا زمانیکه محل و منابع این انتظارات دقیقا مشخص نشود، چنین اقدامی قابل انجام نیست. بنابراین دقیقا باید مشخص شود که به چه بیمارانی باید چه سرویسهایی داده شود و منابعش هم مشخص شده و تخصیص داده شود. در این صورت در طول یکسال نظام سلامت با بالاترین کیفیت و اثربخشی خدمات را ارائه میدهد.
امکان منطقیسازی قیمت دارو
جهانپور با بیان اینکه به هر حال امسال علاوه بر مواردی که در سال گذشته وجود داشته است، باید مابهالتفاوت نرخ ارز هم افزایش یابد، اظهار کرد: ما یک یارانه برای بیماران خاص داریم و یک مابهالتفاوت نرخ ارز. مجموعه این ردیفها عمدتا برای بیماران خاص و صعبالعلاج مصرف میشود. از آنجایی که به نظر میآید، امسال باز هم نرخ ارز دارو در بودجه افزایش نمییابد و در حال حاضر اعلام شده است که ارز ۴۲۰۰ تومانی باز هم به حوزه دارو و تجهیزات پزشکی تعلق میگیرد، این نکته مثبتی است، اما ارز ۴۲۰۰ تومانی فقط گروههای کالایی خاصی را شامل میشود و در حال حاضر بسیاری از نهادههای تولید و تامین دارو عملا از ارز ۴۲۰۰ تومانی خارج هستند. بنابراین هزینههای تولیدکننده و تامین کننده هم در حال افزایش است. این موارد هم باید در بودجه دارو لحاظ شود. در غیر این صورت برای حفظ چرخه اقتصادی دارو، در قیمتگذاری دارو منطقیسازی انجام میشود که این منطقیسازی باید محل و منابع مشخصی داشته باشد. زیرا بسیاری از این داروها را نهایتا با واسطه و بی واسطه خود دولت خریداری خواهد کرد.
انتهای پیام
نظرات