• چهارشنبه / ۱۲ دی ۱۳۹۷ / ۰۳:۰۰
  • دسته‌بندی: سیاست داخلی
  • کد خبر: 97101105985
  • خبرنگار : 71463

ترکیب خطبای نماز جمعه تهران در ۴۰ سال گذشته

ترکیب خطبای نماز جمعه تهران در ۴۰ سال گذشته

هفدهمین امام جمعه تهران روز دهم دی با حکم رهبر انقلاب منصوب شد.حجت‌الاسلام شیخ محمدجواد حاج‌علی‌اکبری اتفاقا هم اکنون جوان‌ترین امام جمعه موقت تهران هم هست.

به گزارش ایسنا، ستاد نماز جمعه تهران اعلام کرد که حجت‌الاسلام شیخ محمدجواد حاج‌علی‌اکبری از طرف رهبر معظم انقلاب اسلامی به عنوان امام جمعه موقت تهران منصوب شد. نماز جمعه این هفته تهران (۱۴ دی ۹۷) به امامت حاج‌علی‌اکبری در مصلای امام خمینی (ره) اقامه خواهد شد.

با درگذشت آیت الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی و کناره‌گیری آیت‌الله احمد جنتی، تریبون نماز جمعه تهران در دو سال اخیر دو امام جمعه جدید و تقریبا جوان را به خود دیده است. بیستم اسفند ۹۶ آیت‌الله احمد جنتی پس از ۲۵ سال خطبه‌خوانی در نماز جمعه تهران با موافقت رهبر انقلاب از این سمت کنار رفت. جنتی با بالا رفتن سن و مسئولیت سنگین به عنوان دبیری شورای نگهبان که هم با قوانین مجلس سر و کار دارد و هم بر انتخابات نظارت می‌کند با معاف شدن از خطبه خواندن در مقام امام جمعه موقت تهران تلاش داشت تمرکز بیشتری را روی مسئولیت‌های فعلی خود داشته باشد.

از طرفی ۱۹ دی ۹۵ هم آیت‌الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی درگذشت تا نماز جمعه تهران یکی از خطبای باسابقه خود را از دست بدهد. رهبر انقلاب برای جبران نبود این دو خطیب ابتدا در ۲۸ بهمن ۹۶ حجت‌الاسلام سید محمد حسن ابوترابی‌فرد را به امامت موقت جمعه تهران منصوب کردند و حالا هم حاج‌علی‌اکبری این تریبون را در اختیار خواهد داشت.

اولین نماز جمعه تهران پس از انقلاب اسلامی در ۵ مرداد ۱۳۵۸ به امامت آیت‌الله طالقانی و با حکم امام خمینی (ره) برگزار شد. پس از درگذشت او، آیت‌الله‌العظمی حسینعلی منتظری به امامت جمعه موقت تهران رسید، اما بعد از مدت کوتاهی کناره‌گیری کرد و با معرفی آیت‌الله سیدعلی خامنه‌ای در تریبون جمعه خود به قم رفت. تا سال ۱۳۶۸ آیت‌الله سیدعبدالکریم موسوی‌اردبیلی دیگر امام جمعه موقت تهران بود. آیات سیدمحمد بهشتی، محمدمهدی ربانی‌املشی، اکبر هاشمی‌رفسنجانی، محمد امامی‌کاشانی و محمد یزدی دیگر خطبای تهران بودند که از سال ۶۰ به اقامه نماز جمعه پرداختند و آیت‌الله محمدرضا مهدوی‌کنی خطیب دیگری بود که از سال ۶۱ به بعد در مواقع خاص به تریبون نماز جمعه فراخوانده می‌شد.

پس از رحلت امام (ره)، علاوه بر برخی خطبای پیشین، آیت‌الله احمد جنتی اولین امام جمعه‌ای بود که از رهبر انقلاب حکم گرفت و مدتی هم آیت‌الله سید حسن طاهری‌خرم‌آبادی خطبه جمعه تهران را خواند. از سال ۱۳۷۱ با حکم مقام معظم رهبری، شورایی با عضویت ۹ نفر از روحانیون با نام شورای سیاست‌گذاری ائمه جمعه مسئولیت امور نمازهای جمعه را به عهده گرفت که اکنون ریاست آن به عهده حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج‌علی‌اکبری امام جمعه موقت جدید تهران است. با حکم رهبر انقلاب، حجج‌اسلام سیدهاشم رسولی، سیدرضا تقوی، سیدعلی قاضی‌عسکر، حبیب‌الله غفوری، عباس‌علی اختری، محمد جعفری‌گیلانی، سیدمهدی خاموشی و سیدعلی شاه‌چراغی دیگر اعضای فعلی این شورا هستند. در این مدت سیداحمد خاتمی، کاظم صدیقی، محمدعلی موحدی‌کرمانی و سید محمد حسن ابوترابی‌فرد دیگر خطیبان جمعه‌ای بودند که به تناوب پشت تریبون امامت جمعه تهران ایستادند.

محمدجواد حاج‌علی‌اکبری ۵۴ ساله متولد دماوند است. او از سال ۱۳۹۰، ریاست مرکز رسیدگی به امور مساجد را بر عهده دارد و در سال ۱۳۹۵ برای یک دوره پنج ساله از سوی رهبر انقلاب، مجددا در همین سمت ابقاء شد. علی اکبری همچنین نمایندگی رهبری در اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانش‌آموزان را بر عهده دارد. او همچنین عضو هیئت مدیره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است و در دوران محمود احمدی‌نژاد، معاون رئیس‌جمهور در امور جوانان و رئیس سازمان ملی جوانان وقت بود.

علی‌اکبری تاکنون چندان اهل سیاست نبوده و بیشتر به امور تربیتی و مسائل مربوط به نماز پرداخته و بیشترین ذهنیت از او چهره بشاش اوست که به ذهن متبادر می‌شود. حال باید دید این امام جمعه جدید در خطبه‌های خود تا چه حد همان گشاده‌رویی چهره‌اش را نمایان خواهد کرد.

جدول زیر، مشخصات ۱۷ امام جمعه تهران را از ابتدای انقلاب تاکنون نشان می‌دهد:

نام خطیب آغاز امامت جمعه پایان امامت جمعه سن در هنگام پذیرش امامت جمعه
آیت‌الله سید محمود طالقانی مرداد ۱۳۵۸ شهریور ۱۳۵۸ ۶۸ سال
آیت‌الله حسینعلی منتظری شهریور ۱۳۵۸ دی ۱۳۵۸ ۵۷ سال
آیت‌الله سید علی خامنه‌ای دی ۱۳۵۸ تاکنون ۴۰ سال
آیت‌الله عبدالکریم موسوی‌اردبیلی بهمن ۱۳۵۹ آبان ۱۳۶۸ ۴۵ سال
آیت‌الله سید محمد بهشتی دی ۱۳۵۹ تیر ۱۳۶۰ ۵۲ سال
آیت‌الله اکبر هاشمی‌رفسنجانی تیر ۱۳۶۰ تیر ۱۳۸۸ ۴۷ سال
آیت‌الله محمد امامی‌کاشانی آبان ۱۳۶۰ تا کنون ۵۰ سال
آیت‌الله محمد مهدی ربانی‌املشی آذر ۱۳۶۰ تیر ۱۳۶۴ ۴۷ سال
آیت‌الله محمد یزدی بهمن ۱۳۶۰

اسفند ۱۳۷۸

۵۰ سال
آیت‌الله محمد رضا مهدوی‌کنی اسفند ۱۳۶۱ خرداد ۱۳۸۸ ۵۱ سال
آیت‌الله احمد جنتی فروردین ۱۳۷۱ اسفند ۱۳۹۶ ۶۶ سال
آیت‌الله سید حسن طاهری‌خرم‌آبادی خرداد ۱۳۷۷ اسفند ۱۳۷۸ ۶۰ سال
آیت‌الله سید احمد خاتمی شهریور ۱۳۸۴ تا کنون ۴۵ سال
حجت‌الاسلام‌والمسلمین کاظم صدیقی شهریور ۱۳۸۸ تا کنون ۵۸ سال
آیت‌الله محمدعلی موحدی‌کرمانی آذر ۱۳۹۱ تا کنون ۸۱ سال
حجت‌الاسلام سید محمد حسن ابوترابی‌فرد بهمن ۱۳۹۶ تاکنون ۶۴ سال
حجت‌الاسلام شیخ محمدجواد حاج‌علی‌اکبری دی ۱۳۹۷ تا کنون ۵۴ سال

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha
avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۸:۱۰

مگه فوتباله میگین ترکیب؟

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۸:۲۰

آقای هاشمی رفسنجانی عملا از تیر ۸۸به بعد امام جمعه نبودند نه پس از فوتشان .

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۰۹:۱۴

....بجز بعضی از خوبانشون

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۲ ۱۲:۰۲

خدا بیامرزد آیات عظام بهشتی و طالقانی را که اینها اگر امروز زنده بودند وضعیت مملکت خیلی بهتر بود و این همه فساد در دستگاه ها و ...... نبود.....

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۴ ۱۳:۴۱

جدا از امام جمعه دائمی تهران که زعامت بزرگ مقام معظم رهبری میباشند ، درود به روان پاک آیت الله طالقانی و آیت الله منتظری و آرزوی سلامتی و موفقیت برای حجت الاسلام آقای ابوترابی فرد و حجت الاسلام آقای علی اکبری

avatar
۱۳۹۷-۱۰-۱۷ ۱۱:۱۲

باسلام 1- مرحوم حضرت آیت الله العظمی منتظری (رضوان الله تعالی علیه) پس از مرحوم حضرت آیت الله سید محمود طالقانی (رحمةالله علیه) از سوی امام خمینی (ره)به امامت جمعه تهران منصوب شدند و این حکم موقتی نبود بلکه فقیه عالیقدر به علت رهسپاری به قم از این سمت استعفا و به جای ایشان حضرت آیت الله خامنه ای انتخاب شدند (در حکم ایشان اشاره شده است) 2- شهید مظلوم آیت الله سیّد محمد بهشتی (رضوان الله تعالی علیه) هرگز نماز جمعه در تهران و هیچ شهر دیگری را اقامه نکردند. بنابر این خوب است تاریخ را تحریف نکنید. ضمناً تا زمانی که آیت الله خامنه ای در ششم تیر 1360 ترور شدند هیچ فردی موقتاً نماز جمعه را اقامه نکردند یعنی از تاریخ 28 دی 1358 تا 5 تیر 1360 تماماً خودشان نماز جمعه را اقامه کردند. (در این خصوص می توانید به مجلدات کتاب «در مکتب جمعه» که متن کامل خطبه های نماز جمعه را تدوین نموده مراجعه نمایید)