به گزارش ایسنا، با توجه به شروع فصل سرما و اینکه عمدهترین دلایل گازگرفتگی به ضعف آموزشی مردم در نحوه استفاده از وسایل گازسوز و استاندارد نبودن برخی از وسایل گازی پرفروش در بازار مربوط است، نکاتی در این زمینه ارائه میشود.
مسمومیت با مونواکسیدکربن یا گازگرفتگی مسمومیتی است که به خاطر تنفس گاز خطرناک کربن مونواکسید ایجاد میشود. این مسمومیت که به وسیله انواع وسایل گازسوز از جمله بخاری، آبگرمکن، پیکنیک و حتی زغال ایجاد رویمیدهد اغلب در زمستان دیده میشود. اگر دودکش یا تهویه یک مکان مسدود باشد، گاز کربن مونوکسید منتشر شده از وسایل گازسوز امکان خروج نمییابد، در محیط ساختمان منتشر شده، سبب مسمومیت و در نهایت مرگ میشود. مرگ بر اثر گازگرفتگی را «مرگ خاموش» مینامند. علائم گازگرفتگی مانند سرماخوردگی است و فرد سردرد، سرگیجه و سوزش چشم را احساس میکند. مونو اکسید کربن گازی است سمی که طعم و بو ندارد.
دقت و توجه به داغ بودن دودکش بخاری بهترین آزمایش برای کارکرد مناسب آن است. اگر لوله دودکش بخاری سرد باشد دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق و گازهای سمی از دودکش است در این صورت باید ضمن رفع نقص، بهطور موقت با بازکردن قسمتی از در یا پنجره محیط تهویه شود. همچنین تعبیه کلاهک مخصوص برای دودکش در پشت بام از خاموششدن بخاری و انتشار گاز CO جلوگیری میکند.
رنگ مطلوب شعله بخاری و سایل پختوپز آبی است. چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد یا نارنجی باشد، نشانگر نقص در سوخترسانی و کمبود اکسیژن در محیط است که باید سریعاً بررسی شود. اگر رنگ شعله بخاری آبی نباشد ممکن است هوای کافی به بخاری نرسیده و گاز منواکسید کربن تولید شود.
در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنههای جریان هوا در منزل و بهویژه اتاق خواب مسدود شود. باید از نصب آبگرمکن در حمام، روشنکردن شعلههای اجاق گاز در آشپزخانه جهت گرم نگه داشتن محیط داخل خانه جدا خودداری شود.
کوچک بودن سایز مجرای خروجی و لولهکشی مشترک شومینه برای چند واحد، سبب برگشت دود از شومینه روشن طبقات پایین به داخل شومینه خاموش طبقات بالاتر میگردد. انتهای کلیه دودکشها باید حداقل یک متر از سطح بام و یک متر از دیوار جانبی بام فاصله داشته ودارای کلاهک مخصوص به شکل H باشد.
اگر فضای خود را با شوفاژ و سیستم حرارت مرکزی گرم میکنید درزبندی و بستن منافذ به منظور جلوگیری از اتلاف حرارتی مانعی ندرد. از قراردادن لوله خروجی بخاری داخل ظرف آب و از بهکار بردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودکش یا دارای نقص در آن جدا خودداری کنید.
روشن بودن آبگرمکنهای دیواری گازی به مدت طولانی خطرناک است. بهکارگیری آب گرمکنهای دیواری در فضاهای بسته یا مکانهای فاقد جریان هوا، مجاز نیست. هر وسیله گازسوز باید دارای یک دودکش مستقل و منتهی به فضای بیرون باشد. سرتاسر مسیر دودکشهارا به منظور اطمینان از هدایت مناسب محصولات احتراق به فضای بیرون کنترل و اطمینان حاصل کنید. هیچگاه کبابپز یا منقل را درون خانه، گاراژ یا محوطه بسته استفاده نکنید.
هیچگاه از چراغ یا بخاری نفتی یا گازی که فاقد دودکش است، درون خانه، به خصوص هنگام خواب استفاده نکنید. درون خانه، به خصوص در محل خوابتان دستگاه هشدار مونوکسید کربن نصب کنید. تعمیر وسایل گرمایشی توسط افراد غیر مجرب و بیتجربه یا نصب آنها توسط افراد خانواده خطرآفرین است.
بهطورکلی استفاده از دودکشهایی که از پنجرهها و دیوارههای جانبی ساختمانها خارج میشود غیر اصولی و غیر استاندارد است و کارایی لازم را در تهویه محصولات احتراق ندارد. عموماً باید در استفاده از این دودکشها اجتناب شود ولی در صورت لزوم و بهطور موقت با رعایت شرایط ذیل امکانپذیر است.
1)- ایجاد روزنه ثابت (برای تهویه مناسب هوا) مثل ایجاد گریل (دریچه) در زیر درب ها
2)- با توجه به افزایش طول افقی لولههای دودکش برای هر یک متر، باید حدود سه متر لوله دودکش بهصورت عمودی در نظر گرفته شود.
3)- لولههای دودکش بهطور مناسب عایقبندی شود. (به ویژه لولههایی که در بیرون و در معرض هوای سرد قرار دارد)
4)- رعایت کلیه ضوابط مربوط به نصب دودکشها.
اگر کسی دچار گاز گرفتگی شد باید فرد مسموم را از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید، یقه پیراهن، کمربند و لباسهای تنگ افراد مسموم را باز کنید، درصورت امکان عملیات اکسیژندهی به فرد مسموم را با نهایت دقت شروع کنید، باز نگه داشتن راههای تنفسی و تماس با اورژانس در مراحل بعدی درمانی باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین به یاد داشته باشید که خارج کردن افراد آسیبدیده از محیط آلوده و قرار دادن آنها در محیط باز از مهمترین اقدامات پیشگیرانه محسوب میشود.
انتهای پیام
نظرات