محمدرضا ایمانی در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به معضل "طلاق" در کشور که به دلیل عدم آگاهی از ازدواج گریبان بسیاری از جوانان را گرفته، افزود: باتوجه به اینکه میزان مراجعه افراد به روانشناس و مشاوره قبل از ازدواج در ایران بسیار کم است، به نظر میرسد خانوادهها و زوجین غالبا بعد از بروز اختلافات به فکر چاره و حل مشکلات میافتند و تلاشی برای پیشگیری از این مسائل ندارند.
این روانشناس اجتماعی درباره علت مراجعه نکردن جوانان به مراکز مشاوره، تاکید کرد: بسیاری از خانوادههای ایرانی همچنان طبق سنت قدیمی تداخلگر اصلی شکلگیری رابطهها هستند و با تکیه بر تجربیات شخصی خود مانع از مراجعه فرزندانشان به این مراکز میشوند. از طرفی دیگر بسیاری از جوانان از روی احساسات و دلبستگی خود را ملزم به مراجعه به روانشناس و یا مشاور نمیدانند.
وی هزینه بالای خدمات روانشناسی را یکی دیگر از علت ممانعت خانوادهها در این زمینه دانست و افزود: باتوجه به اینکه سازمان نظام روانشناسی تاکنون نرخ خدمات مشاوره و روانشناسی را حدود ۱۳۰ هزار تومان اعلام کرده است به همین جهت بسیاری از والدین به دلیل ناتوانی مالی از مراجعه به این مراکز خودداری میکنند اما لازم به ذکر است که برای داشتن زندگی پایدار توأم با موفقیت نیازمند مراجعه به متخصصانی هستیم که افراد را خارج از ذهنیت و باورهای احساسی مورد ارزیابی قرار میدهند.
به گفته این روانشناس اجتماعی تستهای قبل از ازدواج انواع مختلفی دارد؛ که امبیتیآی یا مایرز بریگز از بهترین آنهاست و افراد را از ۱۶ بعد شخصیتی، اخلاقی و رفتاری همچون مسئولیتپذیری، انعطافپذیری، وفاداری، منطق، تعامل، سازگاری و... مورد سنجش قرار میدهد که نخست منجر به شناخت و آگاهی فرد از خود شده و سپس میتواند فرد را به شناخت بیشتر از همسر آیندهاش کمک کند.
ایمانی تحلیل وضعیت روانی و شخصیتی که موجب آگاهی و شناخت بیشتر افراد نسبت به یکدیگر میشود را مهمترین مزیت تستهای شخصیت شناسی و ازدواج دانست و تصریح کرد: مراجعه به مشاورههای تخصصی مسائل جنسی از مهمترین موضوعاتی است که باید قبل از ازدواج به آن پرداخته شود چراکه به نظر میرسد جوانان آگاهی کاملی نسبت به این مسائل ندارند و بعد از ورود به زندگی جدید با معضلاتی که شاید در سالهای اولیه زندگی خود را بروز ندهد مواجه شوند که به طور حتم این مسائل از نظر روحی روانی به مرور زوجین را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی با اشاره به تاثیر تستها و مشاوره در میزان موفقیت ازدواج گفت: این تستها میزان واقعبینی، انتقاد پذیری، دیدگاهها و اعتماد زوجین نسبت به یکدیگر را مشخص میکند مسائلی که جوانان قبل از ازدواج به آن نمیپردازند اما با گذشت زمان با سرخوردگی و بحرانهای مختلفی مواجه خواهند شد.
وی با اشاره به تاثیر استفاده از تستها و مشاوره در زندگی زناشویی برای جلوگیری از بحران "طلاق" گفت: به تازگی قوه قضاییه به منظور تشخیص درست انجام طلاق، زوجین را به مراکز مشاوره ارجاع میدهد که با توجه به آمارهای ارائه شده از سازمان بهزیستی و نهادهای مربوطه با این روش طی دوسال گذشته از ۱۰ درصد طلاقها جلوگیری شده است.
به گفته ایمانی بحران "طلاق" از مسائلی است که آمار آن در کشور به شدت رو به افزایش است و بر اساس دادههای موجود ۸۲ درصد از آنها به دلیل مشکلات عاطفی از سوی زوجین اتفاق میافتد.
این پژوهشگر حوزه اجتماعی با اشاره به مسئله "خیانت" که به دلیل عدم آگاهی زوجین نسبت به یگدیگر رخ می دهد، بیان کرد: متاسفانه باتوجه به تحقیقات انجام شده خیانت به همسر یکی از موضوعات نگرانکننده جامعه است که در پس بحرانهای زناشویی و عدم انطباقهای روحی، روانی و جنسی در بین زوجین اتفاق میافتد.
ایمانی افزود: در رابطهای که هریک از افراد شناخت درستی نسبت به رفتارهای همسر خود ندارند و احساسات آنها را در نظر نمیگیرند، خود به خود زمینههایی برای بروز خیانت شکل میگیرد که بخش اعظمی از این خیانتها ذهنی بوده و آثار بسیار مخرب و خطرناکتری در زندگی زناشویی دارد.
انتهای پیام
نظرات