به گزارش ایسنا، حشمت الله فلاحتپیشه در جمع خبرنگاران در حاشیه جلسه علنی امروز (چهارشنبه)مجلس، با اشاره به سخنرانی رئیس جمهور در سازمان ملل متحد گفت: مواضع آقای روحانی مواضعی در سطح و جایگاه سازمان ملل بود که در مقابل، رئیس جمهور آمریکا با قرار گرفتن تحت تاثیر فضای دیپلماتیک تلاش کرد مسائل روز آمریکا را مطرح کند.
وی افزود: صحبتهای آقای روحانی نشان داد که جمهوری اسلامی ایران با روحیه در سازمان ملل حضور داشته و موضع محکمی دارد همچین تحت تاثیر سیاستها و تهدیدهای تحریم آمریکا قرار نگرفته است. از آن طرف با برنامه جلوی تحریمها ایستاده است.
وی افزود: از طرف دیگر صحبتهای رئیس جمهور آمریکا نشان داد آنها در مقابل واکنشهای دیپلماتیک در دنیا با ضعف مواجهاند بخصوص شخص ترامپ در سخنرانیاش به رغم تمامی ادعاهای مطرح شده ولی صلابت حداقل نمایشی رئیس جمهورهای سابق و اسبق آمریکا را نداشت.
فلاحت پیشه اضافه کرد: در داخل بعضیها فکر میکنند که ایران تنها هدف و مشکل آمریکا است. حال این که سخنرانی ترامپ نشان داد آمریکاییها مشکلات زیادی دارند که به این مشکلات هم اشاره شد. در تمام سخنرانیهای روسای جمهور آمریکا در سازمان ملل تلاش شده بود راهبردهای آمریکا به دنیا نشان داده شود اما ترامپ تنها تلاش کرد سیاست تخریبی خود را توجیه کند چون میداند سیاست تخریبیاش چه اثر منفی در سازمان ملل و حتی تجارت جهانی و قدرتهای روز دنیا یعنی چین و روسیه و جمهوری اسلامی ایران دارد.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس موضع ایران را در سازمان ملل فعال و موضع آمریکا را منفعل خواند و توضیح داد: موضع فعال ایران از آن لحاظ بود که ایران تنها روی آمریکا آن هم با زبان دیپلماتیک تمرکز کرده بود از آن طرف موضع منفعل آمریکا این گونه بود که صحنههای زیادی برای خود باز کرد ولی هیچ کدام را نتوانست مدیریت کند.
به گفتهی وی، ترامپ تحت تاثیر فضا قرار گرفته بود و نوع پیامهای ترامپ به روحانی شبیه شرایط ۹ ماه قبل از مذاکرات آمریکا و کره شمالی بود، با این تفاوت که نوع واکنش ایران نشان داد ما شبیه کره شمالی نیستیم و واکنش نیز در شأن جمهوری اسلامی ایران بود.
فلاحت پیشه با تاکید بر این که آمریکاییها به لبه پرتگاه بازگشت تحریمها رسیدهاند، گفت که آنها میدانند در شرایط کنونی ایران و دنیا مقابل آنها موضع میگیرند این را میتوان فارغ از همه سخنرانیها مبتنی بر راهبرد آمریکا تحلیل کرد. آمریکاییها برای ربع اول قرن ۲۱ راهبردی را تعیین کردند که بر اساس آن هر اقدام روسای جمهور آمریکا در دنیا باید توجیهی جهت مدیریت پایدار آن اقدام داشته باشد چه اقدام جنگ و چه تحریم باشد. این جزیی از عمل گرایی خاص در سیاست آمریکا است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: نسل کنونی حکمرانان آمریکا میدانند نمیتوانند سیاست تحریمی با ایران را مدیریت کنند. لذا پیام های مذاکرهای که میدهند صوری نیست و بخشی از آن ناشی از این موضوع است که سعی میکنند موضوع را در قالب دیپلماتیک حل کنند. البته تلاش میکنند موضوعاتی را اضافه کرده تا این امکان برای توجیه دیپلماسی شان فراهم شود.
وی با بیان این که ترامپ و تیم سیاسیاش به شدت تحت فشار است، افزود: مدیریت آینده پرونده ایران نشان میدهد که آنها توان چنین مدیریتی را ندارند. آنها با خشم و عصبانیت نشستهای ایران با طرفهای باقیمانده از برجام و نوع مناسبات ایران و روسیه را دنبال میکنند چون میدانند مشی ایران عقلانی است. به طور مثال اگر در گذشته فضای خارج از کشور افراطی بود در داخل هم رفتارهای افراطی زیادی دیده میشد اما اکنون بعد از پاره شدن برجام توسط امریکا در ایران به شدت رفتارها معقول بودند که این برخلاف تاریخ گذشته ایران است.
وی یادآور شد: نوع مناسبات ایران با اتحادیه اروپا، نوع رفتار و برجام و مناسبات و تلاش برای تنش زدایی با کشورهای مختلف حتی با عربستان نمونه این رفتارها در موضوع دو تابعیتیها هم که مباحثی مطرح شد اکنون تلاش میشود که قانون مربوط به مصادره اموال غیر منقول دو تابعیتی اصلاح شود. چون ما ۸ میلیون ایرانی با دو هزار میلیارد دلار سرمایه داریم.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره مجدد به سخنرانی رئیس جمهور در سازمان ملل گفت: آنچه در سازمان ملل دیدیم حکایت از آن دارد که ایرانیها از سیاست دیپلماتیک خود مبتنی بر کار کردن با دنیای بدون آمریکا و آمریکای بدون ترامپ نتیجه میگیرند اما در طرف مقابل ترامپ نمیتواند سیاست و زور در مقابل ایران را توجیه کند. بر اساس راهبرد عمل گرایی ایران باید هر لحظه منتظر عقب نشینی آمریکا از سیاستهای تحریمی باشیم.
فلاحت پیشه دربارهی موضوع مذاکره بدون قید و شرط آمریکا با ایران گفت: پیامهای مذاکره آمریکا را غیر طبیعی نمیدانم. تحولات اخیر و مواضع دو طرف نشان داد ایران فعالتر از آمریکا در عرصهی بینالمللی ظاهر شده است و آمریکا نگران مدیریت موضوع تحریم ایران است. چون خیلی از کشورها به طور جدی در حال کار کردن با ایران هستند و ایران هم ظرفیتهای مختلفی برای مقابله با تحریمها به کار گرفتند. از این رو معتقدند پیامهای مذاکره با آمریکا را نباید صوری دانست چون بخشی از پیامها ناشی از کنار آمدن آمریکاییها با واقعیت است.
وی توضیح داد: آمریکاییها به این نتیجه رسیدند که اگر وارد تقابل جدی تحریم با ایران شوند واقعیت بیشتری برایشان عملیاتی میشود. البته در سیاست خارجی عمل گرایی آمریکا عقب نشینی و چرخش در سیاستها عیب و عار نیست بلکه جزیی از مصادیق قابل دفاع است. لذا معتقدم میتوان با نوعی وحدت و مدیریت و استفاده از تمامی ظرفیتهای دیپلماتیک در دنیا شاهد چنین چرخشی باشیم.
وی با اشاره به محکومیت حادثه تروریستی اهواز از سوی شورای امنیت سازمان ملل آن را برای ایران بسیار مهم دانست و گفت: در این محکومیت از کشورهای مختلف خواسته شده که به ایران کمک کرده و تروریستها را تحویل دهد و این نشان میدهد ما در سازمان ملل بر خلاف گذشته دیگر تنها نیستیم از آن طرف آمریکاییها به هیچ وجه در طول تاریخشان به این اندازه در سازمان ملل تنها نبودند.
به گفتهی فلاحت پیشه موضع ترامپ باعث شد واقعیات ایران بیشتر مورد ارزیابی قرار گیرد بخصوص نقش ایران در تحولات ثبات بخش. در حال حاضر تروریستها به راحتی میتوانند به مرزهای اروپایی برسند. اروپاییها دغدغههای امنیتی دارند به همین دلیل میخواهند با ایران کار کنند پس هدفشان تنها موضوعات اقتصادی نیست. اروپاییها پای برجام ایستادند ایران هم تلاش میکند بهانهای به دست آنها ندهد.
وی در پایان گفت: تنها چیزی که این زنجیره را محکم میکند مدیریت توانمند داخلی است. انتظار میرود مدیریت بهتری در حوزه اقتصادی داشته باشیم تا به زودی شاهد بازگشت آمریکا پای میز مذاکره باشیم.
انتهای پیام
نظرات