آلبرت بغزیان - عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه در بازار ثانویه قیمتها روی کاغذ مشخص میشود اما در عمل اوضاع طور دیگری است، اظهار کرد: در بسته جدید ارزی چیزی که گم شده در واقع عرضه ارز است، چرا که تقاضا تا پیش از این هم مشخص بود و همه واردکنندگان را شامل میشد.
وی با بیان اینکه آنچه که اتفاق نیفتاده، در واقع عرضه ارز از سوی پتروشیمیها به بازار بوده است گفت: آنها نرخ ارز دولتی را نمیپذیرند، بنابراین ما نمیتوانیم اسم چنین بازاری را بازار ثانویه ارز یا بازار ارز شناور مدیریت شده بگذاریم.
این اقتصاددان همچنین با بیان اینکه در بحث افزایش نقدینگیها ما به خاطر کم کاری سازمانهای نظارتی و ناتوانی بانک مرکزی ضربه خوردیم، اظهار کرد: نباید حالا نگران این باشیم که پول ایجاد شده به کدام بازارها میرود. چیزی که باید روی آن متمرکز شویم در واقع این است که بتوانیم بازار ارز را ساماندهی کنیم.
بغزیان با اشاره به دستکاری نرخهای سود بانکی توسط بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی افزود: واقعیت این است که بانک مرکزی نمیتواند با دستکاری نرخهای سود بانکی نقدینگی را کنترل کند. ما اینجا توصیه میکنیم که بانک مرکزی کاری به نرخ سود بانکی نداشته باشد و همه تمرکز خود را روی کنترل بازار ارز بگذارد.
گفتنی است، اخیرا اغلب بانکها به مشتریان خود اعلام کردهاند که امکان خرید اوراق گواهی ۱۸ درصد یک ساله فراهم شده است؛ سودی که سه درصد بالاتر از نرخ ۱۵ درصد سپرده بانکی است. به اعتقاد کارشناسان، این تصمیم نمیتواند در این شرایط باعث عقبگرد سیل نقدینگی به بانکها شود و چه بسا در بلندمدت باعث افزایش حجم نقدینگیها هم خواهد شد.
انتهای پیام
نظرات