به گزارش ایسنا، آلودگی آب میتواند توان اکولوژی آن را تحت تاثیر قرار دهد و همه را دچار بحران سازد. بر اثر افزایش آلودگی، میزان اکسیژن موجود در آب دچار اختلال میشود. در آب کم اکسیژن، گونههای گیاهی و جانوری کمتری قادر به زندگی هستند، در نتیجه تناسب و هارمونی موجود در طبیعت به هم میخورد.
منابع زیرزمینی آب نیز از طریق نشت نفت و بنزین، نفوذ شیرابه زبالهها و نفوذ کودها و سموم کشاورزی آلوده میشوند. در نتیجه، آلودگیهای ناشی از سرب، جیوه و فلزات سنگین موجود در فاضلابهای صنعتی و ازت و فسفر کودهای شیمیایی و میکروبها و انگلهای شیرابه زبالهها در صورت استفاده توسط انسان سبب ابتلا به بیماریهای مختلفی چون وبا، اسهال، سرطان و ... خواهد شد.
بیماریهای ناشی از دفع نامناسب فاضلاب
دفع نامناسب فاضلاب سبب ابتلا به بیماریهایی چون اسهال عفونی، حصبه، وبا، یرقان و رشد جانوران و حشرات ناقل بیماریهای خطرناک میشود. برای دفع فاضلاب از شیوههایی چون تصفیه طبیعی، هدایت به درون گودالها، پخش در سطح زمین، دفع در چاههای فاضلاب، دفع فاضلاب در رودخانهها و دریاچهها، تصفیه فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیک استفاده میشود که هر یک محاسن و مضرات خود را دارند. برای مثال تخلیه فاضلاب به آبهای سطحی و زیرزمینی سبب میشود که هزینه تصفیه آب از آلودگی و تبدیل آن به آب شرب در برخی شهرها تا سه برابر افزایش یابد.
همچنین افزایش فعالیت باکتریها و کاهش اکسیژن رخ دهد که مرگ و میر ماهیها را به دنبال دارد. اگر حجم زیادی از مواد درشت مانند پلاستیک، شیشه و چوب وارد آب شود سبب کاهش نفوذ نور خورشید و مرگ جلبکها خواهد شد و بروز عوامل بیماریزا و افزایش بیماریهای عفونی در جامعه را در پی دارد.
بر اساس کتاب ورزش و محیط زیست، تصفیه فاضلاب شیوهای بسیار کارآمد است زیرا از انتشار بیماریها جلوگیری میکند، مانع از آلودگی محیط میشود، میتواند به عنوان منبع آب مورد استفاده قرار گیرد، سبب بهبود وضعیت شهر و گسترش فضای سبز میشود، از کاهش روز افزون منابع آب جلوگیری میکند و مواد مغذی مفیدی مانند ازت و فسفر تولید میکند.
تاثیر مخرب آبیاری زمینهای کشاورزی با فاضلاب
اگرچه به دلیل غنی بودن فاضلابهای شهری میتوان از آنها برای آبیاری زمینهای کشاورزی استفاده کرد که اغلب بدون نیاز به کود شیمیایی، محصولات قابل توجهی به دست میدهد، اما ممکن است بیماریهای خطرناکی چون وبا شیوع پیدا کند. همچنین محصولات کشاورزی که با این آبها تغذیه شدهاند، غلظت عناصر سمی بالایی دارند و در درازمدت سبب بیماری مصرف کننده میشوند که البته از آنجا که این تاثیر بسیار کند و درازمدت است، اغلب مردم متوجه علت آن نخواهند شد.
به منظور پیشگیری از معایب به کارگیری فاضلاب تصفیه شده، رعایت برخی نکات میتواند مفید باشد. مثل اینکه از فاضلاب تصفیه شده برای تولید محصولاتی استفاده شود که به مصرف مستقیم انسان نمیرسد (مانند پنبه و ...)، از فاضلاب تصفیه شده برای تولید محصولاتی استفاده شود که معمولا حرارت داده میشوند مانند دانههای روغنی، چغندر قند، حبوبات، از فاضلاب تصفیه شده برای تولید علوفههایی که خشک میشوند و در اختیار حیوانات قرار میگیرند استفاده شود.
همچنین میتوان از فاضلاب تصفیه شده برای آبیاری فضاهای سبز محافظت شده مانند کمربندهای اطراف شهر و جنگلها و نهالستانها که معمولا مردم به آنها دسترسی ندارند، استفاده شود. افزون بر اینها میتوان برای تهیه محصولاتی استفاده شود که پیش از مصرف باید پخته شوند مانند سیب زمینی، بادمجان و از فاضلاب تصفیه شده برای تهیه محصولاتی استفاده شود که پوست آنها خورده نمیشود مانند هندوانه، خربزه، مرکبات، گردو و ... .
لازم به ذکر است که از استفاده فاضلاب تصفیه شده برای تولید محصولاتی که بهصورت خام مصرف میشوند و مردم به طور مستقیم با آن در تماس هستند مانند کاهو، هویج اجتناب شود.
از آنجا که سیستمهای تصفیه فاضلاب برای تصفیه مواد سمی و خطرناک طراحی نشدهاند، تخلیه مواد سمی در فاضلاب بسیار خطرناک است. فاضلاب صنعتی حاوی فلزات سمی، سیانور و مواد سمی است که می توانند سبب مسمومیت و مرگ انسان و سایر موجودات زنده شوند.
انتهای پیام
نظرات