به گزارش ایسنا، علیرضا عنایتی سفیر جمهوری اسلامی ایران در کویت در گفتوگو با روزنامه القبس در پاسخ به این سوال که همانطور که شاهد هستید تحولات زیادی در منطقه رخ داده است، سطح روابط ایران و کویت در شرایط کنونی را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: روابط ایران و کویت ریشه در تاریخ، جغرافیا، اصل و نسب، خون و فرهنگ دارد، هرگاه به گذشته باز گردیم میبینیم که این ارتباط و همپیوستگی میان دو کشور وجود دارد. این روابط تنها در امور پروتکلی، سیاسی و تجاری خلاصه نمیشود بلکه بسیار عمیقتر است.
وی افزود که برخی از افراد ایرانی وارد جامعه کویتی شدند و به شهروند کویتی تبدیل شدند. ما به روابط ایران و کویت افتخار میکنیم و ویژگیهای مشترک دو کشور باعث همبستگی ما شده است.
وی در رابطه با روابط سیاسی و اقتصادی ایران و کویت گفت: روابط سیاسی و اقتصادی میان دو کشور عادی و طبیعی است و مشورتهایی میان دو کشور در سطحهای مختلف انجام میشود. میان ما دعوتهای متقابل و همکاریهای منطقهای و بینالمللی وجود دارد و سمینار گفتوگوی همکاری آسیا به زودی به میزبانی ایران برگزار خواهد شد و ما از امیر کویت دعوت کردیم تا به ایران بیاید و در این سمینار شرکت کند.
وی افزود: در وزارت خارجه نیز با برادرانمان مشورتهایی داشتیم اما به نظر من این روابط میتواند گسترش یابد و وارد زمینههای مختلفی شود، انشاءالله این روابط تداوم یابد و شکوفا شود و من به تحقق این مساله اطمینان دارم.
عنایتی در رابطه با همکاری ایران و کویت در زمینه مبارزه با تروریسم، گفت: همکاری میان ایران و کویت در زمینه مبارزه با تروریسم و پولشویی به شکل کلی و از طریق تبادل دیدگاهها انجام میشود و دلیل آن این است که هیچ توافق و یا کمیتهای در رابطه به این مساله میان دو کشور وجود ندارد اما در چارچوب کلی از دیدگاههای یکدیگر استفاده میکنیم و تلاش میکنیم که از طریق نشستهای دوجانبه و یا در محافل و نشستهای منطقهای روابطمان در این زمینه را تقویت کنیم. جمهوری اسلامی ایران پایبند به مبارزه با پولشویی است و مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان در حال حاضر پیوستن ایران به توافق بینالمللی مبارزه با پولشویی را بررسی میکنند. در رابطه با تروریست نیز ایران رنجهای زیادی برد و در مبارزه با آن خوشبین است و علیرغم اینکه عضو ائتلاف بینالمللی نبود وظیفه خود را انجام داد و بنابه درخواست دولت عراق و سوریه وارد این زمینه شد و مستشاران خود را فرستاد و تلاشهای فراوانی برای بیرون راندن تروریستها که دشمن همه به شمار میروند و نیازمند فعالیتهای جمعی است، انجام داد. به فضل و برکت تمام این تلاشها تروریستها شکست خوردند و در رابطه با این مساله که مبارزه با تروریسم تنها مبارزه میدانی نیست آگاهی بیشتری یافتیم و به این نتیجه رسیدیم که ریشه تروریسم و حمایتهای مالی از آن باید خشکیده شود تا دوباره رشد نکند و ایران در این زمینه تلاش فراوانی کرده است و آماده همکاری با همسایگان و کشورهای منطقه در این رابطه است تا شر این پدیده برچیده شود.
وی در رابطه با تبادل تجاری میان ایران و کویت، گفت: تبادل تجاری میان دو کشور سالانه بیش از 200 میلیارد دلار نیست و به تجارت سنتی همانند محصولات کشاورزی، شیلات، سیمان، گچ، مواد غذایی و فرش مربوط میشود اما ما پتانسیل بیشتری در این زمینه داریم که نیاز به فعالسازی عملیات تجاری از طریق کمیسیون مشترک اقتصادی دارد. کمیسیون اقتصادی اکنون غیرفعال است و چه بسا با فعال شدن آن افقهای تبادل تجاری میان دو کشور گسترش یابد.
سفیر کشورمان در کویت در پاسخ به این سوال که آیا سرمایهگذاری کویتی در ایران وجود دارد، گفت: آمارهای خاصی در رابطه با سرمایهگذاری کویت در ایران در دست نداریم اما زمینه سرمایهگذاری کویت در ایران فراهم است.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در کویت در پاسخ به این سوال که بعد از این تحولات منطقهای و خروج آمریکا از برجام آیا گفتوگوی عربی ـ ایرانی همچنان امکانپذیر است، گفت: برنامه شورای همکاری خلیجفارس در رابطه با گفتوگو با ایران و پیامی که امیر کویت آن را منتقل کرد، برنامهای مثبت و بسیار پیشرفته است زیرا گفتوگو حتما نتیجهبخش خواهد بود. زمانی که در رابطه با گفتوگو صحبت میکنیم، هدف آن نیست بلکه گفتوگو وسیلهای برای رسیدن به اهداف مشخص است. ما از گفتوگو استقبال کردیم و حسن روحانی رییسجمهور ایران سه ماه پس از دریافت این پیام به کویت سفر کرد و این طرح و برنامه را ارزشمند شمرد، سپس ایران نامه دیگری که تمام محافل ایرانی از آن استقبال کرده بودند به امیر کویت فرستاد، ما به نتیجه بخش بودن گفتوگو اعتقاد داریم و از نظر ما این برنامه و طرح هنوز وجود دارد و انجام این گفتوگو ضروری است اما طبیعتا گاهی اوقات شرایطی خارج از تصور ما به وجود میآید و بر این امر تاثیر میگذارد. گفتوگو یک وسیله پیشرفته برای حل مشکلات است و ما همه اعتراف میکنیم که منطقه شرایط خوبی ندارد و هیچ پروندهای بسته نمیشود مگر اینکه پرونده دیگری باز شود و حکام به دنبال پایان دادن به این پروندههای مبهم هستند. ما موافق گفتوگو هستیم و بر این باوریم که سیاست ؛انعطاف و همزیستی و جستوجو راهی است که هیچ کس در آن شکست نخورد و گفتوگو بر اساس مبنای «برد ـ برد» است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در شرایط کنونی گفتوگو امکانپذیر است، گفت: بله چرا که نه، در تمامی شرایط برای حل مشکلات و گسترش روابط به گفتوگو پناه برده میشود، مدتی پیش مقالهای برای دکتر عبدالله بشاره خواندم که در آن بر گفتوگو و تفاهم تاکید کرده بود، من نیز از این دیدگاه تمجید کردم و تاکید کردم که دو نوع گفتوگو وجود دارد یکی برای مقابله با فساد و خرابی و دیگری برای به دست آوردن سود و منفعت و اگر خرابی و فساد گسترش یافت لازم است که حکما و فرماندهان و سیاسیون بر یک میز بنشینند تا راهحلی برای خروج پیدا کنند.
علیرضا عنایتی در پاسخ به این سوال که آیا خروج آمریکا از برجام بر گفتوگوی ایرانی عربی تاثیر دارد، گفت: این گفتوگو هیچ ارتباطی به اقدامات آمریکا ندارد و پیام امیر کویت هنوز زنده است. درست است که اکنون پویا و متحرک نیست اما من مطمئن هستم که این پیام به زودی و یا با تاخیر نتیجه خود را خواهد داد. ما به این پیام و اندیشه اطمینان داریم زیرا اهمیت این پیام در صاحب آن پنهان است. تاثیر برخی امور بر این پیام کاملا غیر وارد است زیرا این مساله در رابطه با منطقه و گفتوگوی میان همسایگان است و تمام طرفها باید با نیت و هدف حسنه وارد آن شوند و هیچ طرف خارجی نمیتواند بر این گفتوگو تاثیر بگذارد زیرا فرزندان این منطقه نسبت به آن چیزی که در منطقه میگذرد آگاهتر هستند، ما به هنگام سختی از یکدیگر حمایت میکنیم و با هم شادی میکنیم و هیچ کس نمیتواند میان ما تفرقه ایجاد کند. ایران کشور مسئولی است و برای ایجاد امنیت و ثبات نقش مثبتی ایفا میکند و با همسایگان تعامل دارد، یادمان نرود که حسن روحانی رییسجمهور ایران شش سال پیش زمانی که به عنوان رییسجمهور انتخاب شد بر این مساله تاکید کرد که روابط ایران با کشورهای منطقه باید محکم، دقیق و مسالمتآمیز باشد. ما معتقد به این تفکر و اندیشه هستیم و همه سوء تفاهمها از طریق گفتوگو حل میشود اما نباید تاثیرات خارجی وجود داشته باشد زیرا ما فرزندان این منطقه هستیم و سرنوشت و آینده خود را با دستان خودمان میسازیم.
وی در پاسخ به این سوال که این دیدگاه شما قابل توجه است اما در سایه متهم کردن ایران به دخالت در امور داخلی منطقه، این امر چگونه قابل فهم است، گفت: ما از دهههای پیش این اتهامات را شنیدهایم و امیدوارم همکاری و اتحاد و عمل مشترک قطبنمای ما برای روشن کردن امور باشد، ایران در مبارزه با تروریسم در منطقه نقش ایفا میکند و این نقش مثبت است، ما نباید همه چیز را دخالت بنامیم بلکه ایران به دنبال گفتوگو و حل مساله منطقه است، ما خواهان گفتوگوی سیاسی در یمن، سوریه و عراق هستیم و ایران از روند سیاسی و قانونی در عراق حمایت کرد و به درخواست دولت عراق و سوریه وارد این کشور شد، همچنین ایران از روند سیاسی در لبنان حمایت میکند و با قدرت در مذاکرات آستانه مشارکت دارد.
وی افزود که در رابطه با یمن نیز ایران تمام طرفها را به شرکت در مذاکراتی که یک سال پیش در کویت انجام شد، تشویق کرد.
عنایتی در پاسخ به این سوال که برخی مسئولان ایرانی در پی فشارهای آمریکا و تحریمها تهدید به بستن تنگه هرمز کردند، آیا این تهدیدات جدی است، گفت: حسن روحانی رییسجمهور ایران این مساله را تکذیب کرد و گفت که ما به دنبال امنیت و ثبات در منطقه هستیم و امیدواریم که امنیت منطقه را فرا گیرد و نمیخواهیم که دیگران از مسافت هزاران کیلومتر در امور ما دخالت کنند.
وی در پاسخ به این سوال که در صورت اجرایی شدن تهدیدات ترامپ در توقف صادرات نفت ایران آیا شما جایگزینی برای بازار نفت دارید، گفت: مراکز مربوطه در ایران این مساله را بررسی کردند و برخی از پیشنهادات این بود که فروش نفت از طریق بخش خصوصی انجام شود.
وی در رابطه با ایرانیان مقیم کویت گفت که حدود چهل هزار ایرانی در کویت زندگی میکنند و شرایط و امکانات آنان خوب است.
عنایتی افزود که هواپیماهایی که حجاج ایرانی را به عربستان منتقل میکنند روزانه از آسمان کویت عبور میکنند اما دلیل منع یکی از هواپیماهای خطوط هوایی ایرانی در سهشنبه گذشته مشکل فنی بود که به شماره پرواز مربوط میشد که مشکل در همان روز برطرف شد و هواپیما عبور کرد.
عنایتی در رابطه با بحرانهای یمن، سوریه و عراق و راهحلهای آنها گفت: اوضاع کنونی یمن اسفبار است اما اگر گفتوگو برگزار شود مساله تغییر خواهد یافت و آتشبس امروز بهتر از آتشبس فردا خواهد بود.
وی در رابطه با سوریه گفت که ورود ایران به مذاکرات آستانه جزئی از راهحل به شمار میرود و ایران تلاشهای فراوانی برای موفقیت روند سیاسی و ایجاد گفتوگو انجام داد.
انتهای پیام
نظرات