به گزارش ایسنا، بسیاری از مردم در دورهای از زندگی خود به مقوله مرگ فکر کردهاند اما تعداد بسیار کمی از آنها واقعا به خودکشی عمل میکنند. با توجه به این که هر ساله بیش از یک میلیون انسان خودکشی میکنند، این اقدام باعث شده که خودکشی سیزدهمین عامل مرگ و میر در جهان تلقی شود .
این امر که در بسیاری از جوامع سنتی و پیشرفته وجود داشته اغلب به اختلالروانی نظیر افسردگی، اختلال دو قطبی، شکست عشقی، اعتیاد به الکل یا سوء مصرف دارو نسبت داده میشود. بنابراین برای بیرون آمدن از این بحران، تعیین عوامل ایجاد کننده، فهم احساسات شخص خودکشی کننده و مواجهه با افکار شخص بسیار مهم و اساسی است.
دکتر «نیره غلام پور» کارشناس ارشد روانشناسی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه خودکشی و اقدام به خودکشی از مهمترین شاخصهای بهداشت روانی افراد به حساب می آید، اظهار کرد: مواردی مانند عوامل اقتصادی، عدم حمایت اجتماعی، بیکاری، بیماری جسمی و روانی به ویژه افسردگی با خودکشی در ارتباط هستند.
وی با اشاره به اینکه خودکشی مسئلهای است که بیشتر توسط افراد نا امید از زندگی انجام میشود، افزود: افسردگی باعث بروز علائم متفاوتی در افراد است که اختلال افسردگی در اشخاص یا خانواده او زمینهای برای خودکشی این افراد را مهیا میکند .
غلامپور افکار خودکشی را یک عامل خطر برای خودکشی عنوان کرد و گفت: عدم توانایی شخص در مقابله با تجارب منفی زندگی، افسردگی و یأس ناشی از آن میتواند شخص را درگیر افکار خودکشی کند .
وی با بیان این که افسردگی عاملی است که علاوه بر وضعیت روحی، بر وضعیت جسمانی و عملکرد شغلی فرد نیز اثر میگذارد، تصریح کرد: بنابراین از آنجایی که بخش زیادی از زندگی فرد دچار اشکال می شود، این عوامل منفی میتوانند انگیزه فرد را برای پایان دادن به زندگی افزایش دهند .
وی در ادامه با بیان این که جلب توجه یکی دیگر از دلایل بحران خودکشی است، خاطرنشان کرد: بسیاری از افراد برای جلب توجه یا رسیدن به خواستههای خود، اقدام به خودکشی میکنند .
این کارشناس روانشناسی افزود: افرادی که دست به خودکشی ناموفق میزنند میخواهند به دیگران نشان دهند که مشکلی دارند و در بعضی موارد نیز بدون اینکه بخواهد در این اقدام جانش را از دست میدهد .
وی با تاکید بر اهمیت مراجعه افراد افسرده به متخصص، اظهار کرد: روان پزشکان براساس درجه افسردگی با بیمار صحبت میکنند و به او مشاوره میدهند .
غلام پور، با بیان اینکه باید درجه افسردگی تشخیص داده شود، گفت: در بعضی موارد براساس نشانه و درجه افسردگی، نیاز است تا روان درمانی و دارو درمانی در یک زمان صورت گیرد .
وی با اشاره به اینکه فرد افسرده باید از لحاظ روحی به آرامش برسد تا از بروز این اختلال جلوگیری شود، افزود: یکی از اقدامات مهم برای جلوگیری از خودکشی کردن، دور کردن وسایل کشنده از فرد است .
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه روشهای خودکشی موجود نامحدود هستند، تصریح کرد: با پرسیدن سوالاتی از فرد میتوان حدس زد که فرد مورد نظر تمایل به استفاده از چه روش هایی دارد .
غلامپور در پایان با اشاره به این که بعضی از افراد که در واکنش به مشکلات زندگی خودکشی را انتخاب میکنند احتمالا در معرض آسیبهایی قرار گرفتند که به آنها توجهی نشده یا در مقابل مشکلات ناتوان شدهاند، خاطرنشان کرد: صحبت کردن درباره مشکل فرد تا حد زیادی میتواند از اقدام به خودکشی او جلوگیری کند .
انتهای پیام
نظرات