• سه‌شنبه / ۵ تیر ۱۳۹۷ / ۱۴:۵۷
  • دسته‌بندی: گزارش و تحلیل
  • کد خبر: 97040502747
  • خبرنگار : 71402

/گزارش-ایندیپندنت/

عرصه‌ جدید قانون اساسی ترکیه

عرصه‌ جدید قانون اساسی ترکیه

"پیروزی مجدد رجب طیب اردوغان در انتخابات ۲۴ ژوئن، ترکیه را پس از رفراندوم سال گذشته که بسته‌ای از اختیارات گسترده را در دستان رئیس‌جمهوری این کشور قرار داد و معنای آن حاکمیت بدون نظارت و ارزیابی است، وارد عرصه‌ای جدید از قانون اساسی کرده است."

به گزارش ایسنا، روزنامه ایندیپندنت نوشته است: اختیارات شبه-‌دیکتاتوری دفتر جدید رجب طیب اردوغان، ریاست جمهوری ترکیه به این رهبر کهنه‌کار اجازه انحلال پارلمان، انتصاب قضات، صدور احکامی با ضمانت قانونی، هدایت نیروهای مسلح و اعلام جنگ می‌دهد و همزمان پست نخست‌وزیری را منحل می‌کند.

تقریبا یک قرن پس از آنکه کمال آتاتورک جامعه ترکیه را پس از جنگ جهانی اول متحول کرد، این اصلاحات قانون اساسی جدید که به دنبال رفراندوم شدیدا رقابتی آوریل ۲۰۱۷ تایید شد، چشمگیرترین دستاورد در تاریخ دموکراتیک ترکیه به حساب می‌آید. حال در اولین انتخابات ریاست جمهوری از زمان اصلاحات، رهبران اپوزیسیون می‌گویند ترکیه بیشتر فاشیست است تا دموکراتیک زیرا رهبری حکمفرما بر قوه مجریه، سیستم قضایی و پارلمان دارد.

سلین سایک بوکه، از قانونگذاران اپوزیسیون ترکیه به بی‌بی‌سی می‌گوید: ما درون یک رژیم فاشیستی زندگی می‌کنیم اما رژیم‌های فاشیست معمولا با ۵۳ درصد رای در انتخابات‌ها پیروز نمی‌شوند، بلکه ۹۰ درصد رای می‌گیرند. بنابراین مشخص می‌شود که ارزش‌های ترقی‌خواهانه هنوز اینجا وجود دارد و می‌تواند ارتقا یابد.

اردوغان اقتدار صریحی در انتصاب مستقیم مقام‌های دولتی ارشد، دست‌چین کردن کابینه، اعلام حالت فوق‌العاده و مداخله در سیستم حقوقی این کشور خواهد داشت. ترکیه از زمان کودتای ناکام ژوئیه ۲۰۱۶ هدف وضعیت فوق‌العاده قرار گرفته است، ۱۷ هزار معلم، افسر پلیس، قاضی و سرباز اخراج شده‌اند و بیش از ۵۰ هزار تن پشت میله‌های زندان افتادند.

اردوغان در سخنرانی پسا انتخاباتی به هزاران تن از حامیانش مقابل مقر حزب حاکم آک پارتی گفت: مقابل هیچکس جز خداوند سر خم نمی‌کنیم. شما درسی به آن کسانی آموختید که منتظر به زانو درآمدن ترکیه بودند. پیروز این انتخابات، دموکراسی، اراده مردم و تک تک ۸۱ میلیون شهروند ما هستند.

با این حال، اصلاحات بالا به پایین مذکور تمام بروکراسی دولتی را تحت کنترل او درآورده است و احتمالا باعث ماندن او در قدرت تا سال ۲۰۲۸ می‌شود و ممکن است او در پایان این دوره پنج ساله در انتخابات دیگری شرکت کند.

تحکیم حکومت انفرادی او بعید است در رسانه‌ها با مخالفت چشمگیری مواجه شود چرا که اکثرا پس از یک سری سرکوب‌ها علیه مخالفان، حامی دولت شدند. سه روز پیش هم یک شبکه تلویزیونی حامی دولت در لغزشی فرویدی به صورت تصادفی نتایجی از انتخابات منتشر کرد که نشان داد اردوغان با کسب ۵۳ درصد رای مجددا انتخاب شده است!

انتهای پیام     

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha