• دوشنبه / ۲۸ خرداد ۱۳۹۷ / ۱۱:۵۶
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 97032813096
  • خبرنگار : 71542

شرح وظایف هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم/گزارشات IPCC مبنای مذاکرات بین‌المللی

شرح وظایف هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم/گزارشات IPCC مبنای مذاکرات بین‌المللی

رئیس بخش اطلاع‌رسانی هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم ضمن معرفی این هیات اظهار کرد: گزارش‌های منتشر شده از سوی IPCC مبنای مذاکرات بین‌المللی و تشکیل کنوانسیون تغییر اقلیم قرار گرفته است حتی توافقنامه پاریس بر مبنای گزارش پنجم این هیات منعقد شده است.

به گزارش ایسنا، جاناتان لین در نشست اطلاع‌رسانی و آموزشی این هیات که امروز در سازمان هواشناسی برگزار اظهار کرد: از دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ مقالات علمی متعددی در مورد تغییر اقلیم، چاپ و منتشر شد که توجه سیاستگذاران را به این موضوع جلب کرد اما از آنجا که تناقض‌های متعددی در یافته‌های علمی وجود داشت و برخی کمبود اطلاعات در مورد تغییر اقلیم را مطرح می کردند بنابراین قرار شد که هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم یا همان IPCC شکل بگیرد.

وی ادامه داد: هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم ماموریت داشته که روی موضوع تغییر اقلیم مطالعه کند و همواره به دنبال هم افزایی در این زمینه بوده است. این هیات اهمیت دارد چون دیگر دولت‌ها مجبور نمی‌شوند به طور جداگانه در حوزه تغییر اقلیم مطالعه کنند.

رئیس بخش اطلاع رسانی IPCC اظهار کرد: ۳۰ سال است که این هیات تاسیس شده است و هر شش سال یکبار یک گزارش مفصل در حوزه تغییر اقلیم ارائه و مشخص می‌کند که چه رفتارهایی باید در قبال تغییر اقلیم صورت گیرد.

لین افزود: IPCC هیچ پژوهشی انجام نمی‌دهد بلکه مشاهدات و پژوهش‌های صورت گرفته توسط کشورهای مختلف را ارزیابی می‌کند و با قرار دادن این داده‌ها و اطلاعات در کنار هم نتایج آن را به کشورها اعلام می‌کند.

وی با اشاره به حضور متخصصان مختلف در IPCC اظهار کرد: متخصصان رشته‌های هواشناسی، فیزیک، کشاورزی، برنامه‌ریزی شهری، حمل و نقل، اقتصاد و حتی متخصصان حقوقی و اخلاقی حضور دارند. واضح است که IPCC یک دستور کار خاص ندارد بلکه یک سازمان بی‌طرف است و تنها تفاوت‌ها و مناقشات را در حوزه تغییر اقلیم مطرح می‌کند.

رئیس بخش اطلاع رسانی IPCC در ادامه گفت: ما به دولت‌ها نمی‌گوییم که چه کار باید انجام دهند بلکه ما گزینه‌های مختلف را بر اساس دانسته‌ها اعلام می‌کنیم و دولت‌ها می‌توانند بر مبنای این داده‌ها و اطلاعات و با توجه به وضعیت خود تصمیم بگیرند.

این عضو هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم تاکید کرد: صدها دانشمند برای IPCC به صورت داوطلبانه کار می‌کنند و هیچ حقوقی دریافت نمی‌کنند. از گزارش‌های IPCC دولت‌ها برای سیاستگذاری در حوزه‌های مربوط به تغییر اقلیم استفاده می‌کنند.

وی با بیان اینکه هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم سه کارگروه دارد،‌ گفت: این سه کارگروه حوزه‌های مختلف تغییر اقلیم را پوشش می‌دهند. کارگروه اول در حوزه علوم فیزیکی فعالیت دارد. کارگروه دوم اثرگذاری‌های تغییر اقلیم روی محیط زیست انسانی و نحوه کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای را مورد توجه و تمرکز قرار می‌دهد. کارگروه سوم IPCC نیز به روش‌های اندازه‌گیری گازهای گلخانه‌ای توسط دولت‌ها توجه می‌کند.

لین ادامه داد: طی ۳۰ سال فعالیت هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم، پنج گزارش جامع و مفصل در مورد تغییر اقلیم تولید و منتشر شده است. طی این گزارش‌ها سنجش‌های دقیقی از تغییر اقلیم صورت گرفته است. همچنین این هیات به بحث انرژی‌های تجدیدپذیر نیز می‌پردازد. در سال ۲۰۰۷ هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم به دلیل گزارش چهارم و اطلاع رسانی در این زمینه موفق به دریافت جایزه نوبل شد.

رئیس بخش اطلاع رسانی IPCC افزود: نتایج گزارش پنجم هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم، در سال ۲۰۱۵ مبنای توافقنامه تغییرات آب و هوایی پاریس قرار گرفت و این توافقنامه با تکیه بر گزارش پنجم انجام شد.

لین با اشاره به اینکه برای هر گزارش حدود چهار سال زمان اختصاص می‌یابد، گفت: در پایان فرآیند آماده‌سازی خلاصه‌ای از گزارش IPCC برای سیاست گذاران آماده می‌شود. برای نگارش این گزارش پیش نویس‌های مکرری تولید و پایش‌های مختلفی انجام می‌شود.

وی ادامه داد:‌ نویسندگان گزارش‌های تغییر اقلیم از گروه‌های مختلف هستند. برای مثال برای گزارش پنجم ۷۲۰ متخصص انتخاب شد. نویسندگان این گزارش را اصلاح می‌کنند و سه نسخه از آن تهیه می‌شود و بعد از آماده شدن ویراست مورد بررسی دولت‌ها قرار می‌گیرد و دانشمندان مختلف در مورد آن اظهار نظر می‌کنند. همچنین جلسه پایانی با حضور نویسندگان و نمایندگان دولت‌ها برگزار می‌شود و این جلسه به رفع ابهامات اختصاص می‌یابد.

رئیس بخش اطلاع رسانی IPCC تاکید کرد: پنج گزارش تولید شده توسط هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم مبنای مذاکرات بین‌المللی و تشکیل کنوانسیون تغییر اقلیم قرار گرفته است.

وی افزود: تلاش برای توسعه پایدار مورد توجه قرار دارد تا همزمان با مقابله با تغییر اقلیم تامین غذا به شکل پایدار صورت گیرد. بر اساس گزارش‌های IPCC دولت‌ها تصمیم گرفتند که دو درجه افزایش دما به عنوان حد خطر تعیین شود و حتی تصمیم گرفتند که این دو درجه را به ۱.۵ درجه محدود کنند.  دولت‌ها از هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم درخواست کرده‌اند بررسی‌های مربوط به افزایش ۱.۵ درجه‌ای کره زمین را انجام دهد. در اکتبر امسال گزارش IPCC در این زمینه منتشر خواهد شد.

لین در ادامه اظهارکرد: سال آینده گزارشی در مورد تغییر اقلیم منتشر می‌شود که به مسائل امنیت غذایی و بیابان‌زایی ناشی از تغییر اقلیم توجه دارد بنابراین این گزارش برای ایران اهمیت بسیاری خواهد داشت. همچنین گزارش دیگری در مورد اقیانوس‌ها و یخچال‌ها و کوه‌های یخ منتشر خواهد شد.

رئیس بخش اطلاع رسانی IPCC با اشاره به اینکه در سال ۲۰۲۲ گزارش نهایی هیات بین‌الدولی تغییر اقلیم منتشر می‌شود، گفت: این گزارش مبنای مذاکرات سال ۲۰۲۳ خواهد بود. تغییر اقلیم در شهرها موضوع بسیار مهمی است چون نیمی از جمعیت جهان در شهرها زندگی می‌کنند بنابراین مسئولان شهرها درصدد اجرای روش‌هایی برای کنترل تغییر اقلیم در شهرها برآمدند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha