• یکشنبه / ۲۰ خرداد ۱۳۹۷ / ۱۹:۰۶
  • دسته‌بندی: انرژی هسته‎‌ای
  • کد خبر: 97032009238
  • خبرنگار : 71443

سایه نقض برجام بر مذاکرات ترامپ با کره شمالی

سایه نقض برجام بر مذاکرات ترامپ با کره شمالی

یک نشریه آمریکایی با اشاره به اینکه خروج آمریکا از برجام بر مذاکرات این کشور با کره شمالی بر سر برنامه هسته‌ای پیونگ یانگ تاثیرگذار خواهد بود، نوشت: دستیابی به توافق با کره شمالی به دلیل ماهیت تسلیحاتی برنامه هسته‌ای این کشور به مراتب سخت‌تر از تهران است و اگر توافقی حاصل شود که دائمی نیز باشد یک معجزه خواهد بود.

به گزارش ایسنا، نشریه پولتیکو در گزارش خود نوشت: رییس‌جمهور آمریکا توافق هسته‌ای با ایران را که آن را به شدت ناقص می‌خواند کنار گذاشت اما مقامات پیشین آمریکا تاکید می‌کنند که دستیبابی به توافقی مشابه با کره شمالی دست نیاز به خوش شانسی خواهد داشت. چند روز پیش از آنکه رییس‌جمهور دونالد ترامپ مبادرت به برگزاری نشست با کره شمالی برای حل یک بحران هسته‌ای کند، جمهوری اسلامی اعلام کرد که قصد دارد توانایی خود برای غنی‌سازی اورانیوم را توسعه دهد. این اقدام تنها چند هفته پس از آنکه ترامپ به طور ناگهانی خروج خود را از توافق به دست آمده در زمان ریاست جمهوری اوباما اعلام کرد، صورت گرفته است، توافقی که منجر به محدودیت قابل توجه برنامه هسته‌ای ایران شد.

این گزارش می‌افزاید: کارشناسان می‌گویند که ایران این اقدام خود را به گونه‌ای زمان‌بندی نکرده بود که بمبی را وسط نشست روز سه‌شنبه ترامپ و کیم جونگ اون رهبر کره شمالی در سنگاپور بیندازد اما این اخبار یادآور این است که چگونه مسائل پیرامون توافق هسته‌ای با ایران مذاکرات ترامپ با کیم را با دردسر مواجه خواهد کرد. به طور قطع کره شمالی‌ها در حال نظاره هستند. سوزان دی ماجیو از بنیاد آمریکای نوین در این باره گفت: من در مذاکرات غیررسمی‌ام با مقامات کره شمالی شاهد این بودم که آنها همواره موضوع توافق هسته‌ای با ایران را مطرح کرده‌اند.

به نوشته پولتیکو، ترامپ با پافشاری روی اینکه توافق با ایران باید بسیار جامع‌تر با مدت زمان بیشتری می‌بود، در واقع به شکلی موثر استانداردی بالاتر و احتمالا غیرقابل دستیابی برای هر توافقی با کیم تعیین کرده است. دموکرات‌ها می‌گویند که اقدامات ترامپ در قبال ایران می‌تواند موضع وی را که به دنبال توافقی با کره شمالی است تضعیف کند. سناتور بن کاردین معتقد است که خروج رییس‌جمهور آمریکا از یک توافق بین‌المللی بر اعتبار کشورش تاثیرگذار است. وی گفت: «من نمی‌خواهم بزرگنمایی کنم اما این کمک‌کننده نخواهد بود.» با این حال دستیاران ترامپ معتقدند که ریس‌جمهور با کنار گذاشتن توافق با ایران، جدیت خود را برای تضمین یک چانه‌زنی بهتر با کیم نشان داده است. کیم تاکنون نشان نداده که خروج ترامپ از توافق هسته‌ای با ایران انگیزه‌اش برای حصول توافق خودش با آمریکا را کمتر کرده است. کره شمالی به تهدید ترامپ که روز پنج‌شنبه به خبرنگاران گفته بود کاملا آماده کنار رفتن از مذاکراتش با کیم است نیز پاسخی نداد اما به گفته مقامات پیشین و تحلیلگران آمریکایی دست یافتن به یک توافق معتبر با کره شمالی به مراتب سخت‌تر از ایران خواهد بود.

این نشریه آمریکایی در ادامه نوشت: دلیل اصلی این است که برخلاف ایران که همواره تاکید می‌کرد برنامه هسته‌ای‌اش تنها برای استفاده صلح‌آمیز است، کره شمالی تسلیحات هسته‌ای دارد و حتی تهدید کرده است که از آنها علیه آمریکا استفاده می‌کند. برنامه هسته‌ای پیونگ یانگ گسترده‌تر و پیشرفته‌تر است و گفته می‌شود که زیرزمین پنهان است. تمامی این عناصر ابزار فشار بیشتری را در مذاکرات در اختیار کیم در مقایسه با تهران در مذاکراتش با اوباما قرار می‌دهد. یک توافق دائمی با کره شمالی که در آن این کشور دست کم ذخیره هسته‌ای‌اش را نابود کند، با توجه به اندازه و پیچیدگی برنامه هسته‌ای پیونگ یانگ برای اجرا نیازمند زمان زیادی است و این تنها در صورتی خواهد بود که این کشور بپذیرد دست از تسلیحات هسته‌ای‌اش بردارد، چیزی که بسیاری از تحلیلگران معتقدند هرگز اتفاق نخواهد افتاد.

پولیتیکو در ادامه می‌افزاید: ترامپ علیرغم انتقاداتش علیه توافق اوباما با ایران، تاکنون یک استراتژی مشابه را در برخورد با کره شمالی دنبال کرده است. تیم ترامپ نشان داده است که همچون توافق با ایران، امتیازات اقتصادی محور هر توافقی با کره شمالی خواهد بود. در همین راستا مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در کره شمالی سخن گفته است. همچنین یکی از انتقادات ترامپ علیه توافق هسته‌ای این بود که این توافق بسیار محدود بوده و دیگر موضوعات یعنی موشک‌های بالستیک ایران و فعالیت‌های منطقه‌ای این کشور را در بر گرفته است. دستیاران اوباما می‌گویند که اگر آنها این موضوعات را نیز مطرح می‌کردند هرگز به توافقی با ایران دست نمی‌یافتند چرا که ایران نپذیرفت بر سر موضوعاتی فراتر از برنامه هسته‌ای‌اش مذاکره کند. اگر ترامپ خواسته‌هایش را به گونه‌ای توسعه دهد که شامل نقض حقوق بشر کره شمالی یا ذخیره تسلیحات شیمیایی و تسلیحات بیولوژیکی این کشور باشد، حصول هر توافقی را سخت‌تر می‌کند و نیازمند صرف وقت بیشتری است. به علاوه اعطای امتیازات بیشتری از سوی آمریکا نیز ضروری خواهد بود اما اگر ترامپ این مسائل را مطرح نکند، این انتقاد به وی مطرح خواهد شد که بیش از حد به کره شمالی ساده گرفته است.

در ادامه این گزارش آمده است: هنوز مشخص نیست که کیم حقیقتا از ترامپ چه می‌خواهد. اینکه وی گفته متعهد به خلع سلاح هسته‌ای است نیز مبهم بوده و می‌تواند به این معنی باشد که وی تنها برای یک مدت زمان طولانی دست از سلاح‌های هسته‌ای‌اش بر می‌دارد یا پس از خروج 28 هزار و 500 نیروی آمریکایی از خاک کره جنوبی دست به چنین کاری خواهد زد. موضوع دیگری که ترامپ همواره نسبت به آن در توافق هسته‌ای انتقاد می‌کرد، این بود که محدودیت‌های هسته‌ای ایران پس از گذشت 10 یا 15 سال برداشته شوند و این بدان معنی است که این کشور پس از مدتی می‌تواند به برنامه هسته‌ای‌ گذشته‌اش بازگردد. بنابراین اگر ترامپ به توافقی با کره شمالی دست یابد که پس از مدتی منقضی شود هدف اتهام «دورویی و تظاهر» قرار خواهد گرفت.

نشریه پولتیکو در ادامه گزارش خود با اشاره به اینکه با توجه به وجود اختلاف میان دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان موافقت با هر توافقی با کره شمالی با موانعی مواجه خواهد شد، نوشت: توافق هسته‌ای با ایران هنوز از بین نرفته است. کشورهای اروپایی که طرف‌های دیگر توافق هستند برای یافتن راه‌هایی برای حفظ آن تلاش می‌کنند و گفته می‌شود تصمیم هفته گذشته ایران برای توسعه ظرفیت غنی‌سازی‌اش نیز در چارچوب توافق است. مقامات پیشین و تحلیلگران آمریکایی می‌گویند که اگر ترامپ بتواند یک توافق با کره شمالی را تضمین کند که موجب برچیده شدن برنامه هسته‌ای این کشور و رفع دیگر نگرانی‌ها در خصوص پیونگ یانگ باشد و دائمی نیز باشد، یک معجزه در دنیای امروز خواهد بود. دی ماجیو در این باره اظهار داشت: دولت ترامپ بسیار خوش شانس خواهد بود اگر بتواند با کره شمالی به توافقی به خوبی توافق با ایران دست یابد، این می‌تواند یک الگو باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha