• دوشنبه / ۷ خرداد ۱۳۹۷ / ۱۰:۲۳
  • دسته‌بندی: حقوقی و قضایی
  • کد خبر: 97030703187
  • خبرنگار : 71594

با اشاره به خروج آمریکا از برجام

احمدی نیاز: امکان طرح دعوا در سازمان تجارت جهانی و نهادهای مرجع حقوقی سازمان ملل وجود دارد

احمدی نیاز: امکان طرح دعوا در سازمان تجارت جهانی و نهادهای مرجع حقوقی سازمان ملل وجود دارد

یک وکیل دادگستری با اشاره به خروج آمریکا از برجام گفت: امکان طرح دعوا در سازمان تجارت جهانی و نهادهای مرجع حقوقی سازمان ملل متحد در صورت بروز تخلف وجود دارد و ایران و سایر اعضای برجام برای احقاق حق خود در این راستا می‌توانند گام‌های اساسی بردارند.

حسین احمدی نیاز در گفت‌وگو با ایسنا، در رابطه با اقدام اخیر آمریکا در خروج از برجام و دستاوردهای حقوقی که برجام برای ایران داشت، اظهار کرد: برجام یک سند حقوقی است که خروج آمریکا از آن تأثیری در ماهیت این سند حقوقی ندارد، اما آمریکا برای اینکه بتواند آثار زیانباری در برجام ایجاد کند در نظر دارد از طریق تحریم‌های خودسرانه، ظالمانه و یکطرفه وارد موضوع شود و همچنانکه نشست اخیر در اروپا نشان داد طرفین جز آمریکا متعهد و پایبند به مفاد این سند حقوقی هستند.

وی افزود: فشارهای غیر حقوقی و غیر قانونی آمریکا بر دیگران موجبات تزلزل در برجام را فراهم کرده است. فی نفسه این ناشی از برجام نیست بلکه فشارهای غیرحقوقی و غیرقانونی آمریکا موجبات نگرانی و ترس شرکای تجاری ایران را فراهم کرده است.

این وکیل دادگستری در رابطه با حضور قدرتمندانه در برجام گفت: برجام یک سند حقوقی است که دولت‌ها در چارچوب قواعد حقوق بین‌الملل ملزم و متعهد به مفاد آن هستند. پایبندی دولت‌ها ملزم به قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد است، زیرا این قطعنامه‌ها به عنوان استوانه‌های پایداری برجام محسوب می‌شوند و بالطبع دارای آثار حقوقی هم خواهد بود.

احمدی نیاز افزود: خروج آمریکا به صورت یکطرفه به زعم تمام حقوقدانان بین‌المللی چه در آمریکا و چه در اروپا، منطبق با قواعد حقوق بین‌الملل نبوده و بیشتر یک امر سیاسی بود تا یک امر حقوقی؛ لذا این امر در ذات و ماهیت برجام تأثیری نخواهد گذاشت و می‌ماند خود دورنمای کارکرد این سند حقوقی از سوی اعضای موجود که به لحاظ اینکه ایران نگران فشارهای غیرقانونی آمریکا به طرفین برجام است، خواستار ارائه ضمانت‌نامه‌های معتبر حقوقی برای پایبندی آنها به این تعهد است که یک امر قانونی و درست است.

وی در خصوص مقابله با شرایط ایجاد شده داخلی و خارجی بعد از خروج آمریکا از برجام، خاطرنشان کرد: مهم این است که دولت و نظام باید با تدبیر، منطق و عقلانیت برای پیدا کردن راهکارهای برون‌رفت از این بحران بیاندیشند، به مردم متکی باشند، برای رفاه اقتصادی و اجتماعی مردم ایران و شهروندان گام‌های اساسی بردارند.

این وکیل دادگستری با بیان اینکه مسئولین از بعد تأمین ارز و نیازهای فوری مردم گام‌های عملی و اساسی بردارند، گفت: مسئولین باید از پشت میزهای خود بلند شده و به داخل جامعه و بین مردم مراجعه کنند و همگام با مردم بوده و درد مردم را احساس کنند. همچنین اجازه ندهند که این وضعیت برجام تأثیری در شیوه زندگی مردم داشته باشد.

احمدی نیاز تصریح کرد: از بعد بین‌المللی هم به نظر می‌رسد قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد،‌ پایبندی دولت‌ها به مفاد برجام و نشان دادن حسن نیت طرفین نسبت به تداوم وضعیت برجام بسیار می‌تواند موثر در حل این بحران فعلی باشد. این بدان معناست که با اتخاذ راهکارهایی چون خروج دلار از عرضه تبادلات مالی، پایبندی به مفاد برجام، تلاش برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی اروپاییان در ایران و حسن همکاری با اروپا در این زمینه بسیار می‌تواند موثر بر این وضعیت باشد.

وی در خصوص ضرورت شکایت اروپایی‌ها به سازمان ملل از آمریکا درباره خروج از برجام گفت: در خود سند برجام مکانیسم اعتراض به خروج یا نقض تعهدات پیش بینی شده و کمیسیونی برای این مسأله در آنجا تعریف شده است. ما هم سازمان تجارت جهانی (WTO) و هم نهادهای مرجع حقوقی سازمان ملل متحد را برای این موضوعات داریم که در صورت بروز تخلف یا حادثه‌ای امکان طرح دعوا در آنجا وجود دارد، لذا می‌طلبد تا ایران از منظر حقوقی برای احقاق حق خودش در این راستا و حتی خود اعضا گام‌های اساسی بردارند.

این حقوقدان یکی از نکات تاریک برجام را مسأله ضعف تیم حقوقی ایران در پیگیری نحوه احقاق حق و یا چگونگی طرح دعوی در این زمینه دانست و گفت: متأسفانه آن پیش ‌بینی لازم در عرصه تخلف آمریکا و چگونگی طرح دعوی علیه این کشور به طور کامل تبیین نشده و یکی از خلأهای حقوقی همین نکته است.

احمدی نیاز اظهار کرد: چون دفتر خدمات حقوقی بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران در لاهه هلند فاقد کارآیی لازم در زمینه احقاق حقوق ایران در برجام است؛ بنابراین می‌طلبد که با یک فراخوان تیمی از وکلای بین‌المللی ایران،‌ تیمی از حقوقدانان بین‌المللی در این راستا دعوت شوند و نسبت به احقاق حقوق ایران و یا اتخاذ راهکارهای حقوقی مناسب در این زمینه گام‌هایی بردارند.

وی در پایان گفت: اگر تیم حقوقی ایران مقتدر، قوی و مناسب عمل کند، می‌تواند در پیشگیری از خسارات احتمالی در محکومیت آمریکا و اقدامات دیگر که در این زمینه وجود دارد، موثر باشد.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha