محمدرضا حاجیان در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در حال حاضر روسیه و ایران از هم پیمانان اصلی دولت سوریه محسوب میشوند و این مثلث در راستای حل این بحران با یکدیگر همکاری میکنند، خاطرنشان کرد: باید به این موضوع توجه داشت که روسیه با توجه به موقعیت خود در خاورمیانه به سوریه نیازمند است و تعامل روسیه و سوریه در راستای منافع دو کشور است.
وی در مورد اظهارات پوتین مبنی بر اینکه باید نیروهای خارجی سوریه را ترک کنند، گفت : منظور از نیروهای خارجی، نیروهای آمریکایی هستند که در جنوب و شرق سوریه حضور دارند و این موضوعی است که سوریه به شدت با آن مخالف است. در همین چارچوب باید هر چه زودتر نیروهای آمریکایی تکلیف خود در سوریه را مشخص کنند و از طریق گفتوگو این مناطق را ترک کنند و اگر چنین موضوعی از راه مسالمتآمیز حاصل نشود، ممکن است منجر به درگیری بین نیروهای سوری و آمریکایی در منطقه شود.
حاجیان در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند صحبت آقای پوتین در مورد خروج نیروهای خارجی از سوریه شامل نیروهای ایرانی و حزبالله لبنان می شود، تصریح کرد: ممکن است برخی چنین برداشتی را بکنند ولی منظور آقای پوتین این نیست، چراکه نیروهای ایرانی و حزبالله لبنان به درخواست دولت سوریه در این کشور حضور پیدا کرده اند و زیر پرچم سوریه در حال مبارزه با تروریستها هستند و در واقع می توان گفت حضور آنها در سوریه مستشاری است.
وی با بیان اینکه با توجه به این موضوع نیروهای حزبالله و ایران در سوریه نیروی خارجی محسوب نمی شوند، افزود: آنچه دراین راستا مهم است حضور غیرقانونی نیروهای آمریکایی در سوریه است و صحبت آقای پوتین متوجه این نیروها است.
این کارشناس مسائل سوریه در مورد روند سیاسی و میدانی حل بحران سوریه نیز گفت: در روند سیاسی در حال حاضر هیچگونه پیشرفت عملی مشاهده نشده است. گرچه ممکن است بر روی کاغذ توافقاتی در جریان مذاکرات آستانه، ژنو و سوچی منعقد شده باشد ولی کسانی که مسئول شعلهور شدن جنگ در سوریه هستند و از تروریستها هم حمایت می کنند، هنوز قانع نشدهاند که به پای میز مذاکره بیایند.
حاجیان همچنین در مورد روند وضعیت میدانی سوریه نیز افزود: دولت سوریه با سه جبهه روبرو است و اکنون در حال تصمیم گیری است که مقابله باکدام جبهه را در اولویت خود قرار دهد؛ چراکه توان این را ندارد که هم زمان در سه جبهه بجنگد.
وی جبهه اول را شمال حلب و همچنین استان ادلب عنوان کرد و گفت: در این منطقه جبهه النصره و نیروهای حامی ترکیه مشغول به فعالیت هستند. در جبهه شرق از جمله در مناطقی چون رقه، دیرالزور و حسکه نیروهای کردی و آمریکایی حضور دارند و در جبهه جنوب که هم مرز با فلسطین اشغالی و اردن است، نیروهای آمریکایی فعالیت دارند. در همین چارچوب دولت سوریه در حال تصمیم گیری است تا مشخص کند کدام جبهه در اولویت اولش جهت پاکسازی قرار دارد و این پیش بینی وجود دارد که ارتش سوریه پاکسازی منطقه جنوب و یا استان ادلب را در اولویت قرار دهد.
انتهای پیام
نظرات