به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، محققان در موسسه فناوری فدرال زوریخ سوییس(ETH Zurich) یک سیستم هشدار دهنده سریع برای سرطان ایجاد کردهاند که وقتی مولکولهای خاصی را شناسایی میکند، یک لکه مصنوعی روی پوست شما ایجاد میکند.
تشخیص زودهنگام سرطان، مهمترین مسئله برای بیماران مبتلا به این بیماری است. متأسفانه، سرطان یک بیماری مرموز است و میتواند تا مدت زیادی خود را نشان ندهد و معمولا فرد وقتی متوجه این بیماری میشود که دیگر دیر شده است.
در حال حاضر محققان موسسه فناوری زوریخ یک سیستم اخطار جدید برای چهار نوع رایج سرطان ایجاد کردهاند. یک ایمپلنت برای نظارت سطح بالای کلسیم در خون به کار گرفته میشود و بیمار را از طریق ایجاد یک لکه مصنوعی روی پوست مطلع میکند.
تشخیص زودهنگام سرطان نه تنها میتواند باعث افزایش نرخ بقا شود، بلکه میتواند شدت و سختی درمان و هزینههای مراقبتهای بهداشتی را به طور چشمگیری کاهش دهد. به همین علت، دانشمندان در حال تلاش برای توسعه تکنیکهایی مانند آزمایش خون، نانوذرات تزریقی و سیستمهای آزمایشگاهی مبتنی بر تراشهها هستند تا پیش از آن که دیر شود، با سرطان مبارزه کنند.
نمونه اولیه این سیستم یکی از ایدههای منحصر به فردی است که تاکنون دیدهایم. این سیستم از یک شبکه ژنتیکی ساخته شده است که به سلولهای انسانی متصل شده است و در یک دستگاه با قابلیت ایمپلنت قرار گرفته است.
هنگامی که این دستگاه زیر پوست قرار میگیرد، به طور مداوم سطح کلسیم را در خون فرد بررسی میکند. سطح کلسیم بالا یک شاخص زیستشناسی زودرس برای چهار نوع از سرطانهای رایج به نامهای سرطان پروستات، ریه، روده و پستان است.
هنگامی که ایمپلنت سطح بالایی از کلسیم را برای مدت زمان طولانی تشخیص دهد، سلولهای اصلاح شده ژنتیکی را تحریک میکند تا تولید ملانین اضافی را آغاز کنند. این رنگدانه چیزی است که پوست را تیره میکند تا لکه و خال شکل دهد و یک نشانه واضح و قابل مشاهده در محل ایمپلنت ایجاد کند تا به فرد بگوید که یک چیزی در سیستم بدن وی اشتباه است و باید به دکتر مراجعه کند.
این روش سریعترین روش تشخیص سرطان تا به امروز است.
"مارتین فسنگر"( Martin Fussenegger)، نویسنده این پژوهش میگوید: تشخیص زودهنگام سرطان احتمال زنده ماندن افراد را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. امروزه مردم معمولا هنگامی که تومور شروع به ایجاد مشکلات میکند، به سراغ پزشک میروند که متأسفانه زمانی است که اغلب خیلی دیر شده است.
محققان این موسسه میگویند یک نسخه دیگر از این سیستم برای کسانی که نمیخواهند هیچوقت لکهای روی پوست خود ببینند طراحی شده است که نشانه آن تنها زیر نور قرمز دیده میشود.
البته پنهان کردن نشانه میتواند هدف این سیستم را زیر سوال ببرد، اما حداقل میتواند موجب شود که پزشک به طور منظم آن را جستجو و بررسی کند.
تاکنون محققان این دستگاه را در موشها و نمونههای پوست خوک آزمایش کردهاند که در آن به خوبی به غلظت بالای کلسیم پاسخ میدهد.
یکی از معایب این تکنیک، این واقعیت است که سلولهای زنده، مانند آنهایی که در دستگاه استفاده میشوند، عموما تنها حدود یک سال عمر دارند و سپس باید جایگزین شوند. به این معنا که ایمپلنت باید سالیانه مجددا جاگذاری شود و قطعا عاملی آزاردهنده خواهد بود. البته میتواند بهانهای خوب برای نظارت منظم باشد. بستگی به این دارد که چگونه به آن نگاه کنید.
محققان میگویند تحقیقات بیشتری لازم است تا این طرح بتواند برای نظارت بر نشانههای زیستشناسی دیگر علاوه بر کلسیم مورد استفاده قرار گیرد و به عنوان سیستم هشدارسریع برای سایر بیماریهایی که به تدریج در حال توسعه هستند مانند بیماریهای نروژنیک و اختلالات هورمونی عمل کند.
متاسفانه حداقل یک دهه با تولید دستگاهی که در دسترس عموم قرار بگیرد، فاصله داریم.
این تحقیق در مجله Science Translational Medicine منتشر شد.
انتهای پیام
نظرات