• یکشنبه / ۲۲ بهمن ۱۳۹۶ / ۱۰:۱۷
  • دسته‌بندی: محیط زیست
  • کد خبر: 96112212422
  • خبرنگار : 71542

گرمایش جهانی، جنسیت لاک‌پشت‌های دریایی را تغییر می‌دهد

گرمایش جهانی، جنسیت لاک‌پشت‌های دریایی را تغییر می‌دهد

کارشناس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر تاثیر منفی گرمایش جهانی روی حیات و بقای گونه‌های گیاهی و جانوری اظهار کرد: متاسفانه هنوز تاثیر گرمایش جهانی و تغییر اقلیم روی گونه‌های گیاهی و جانوری در کشور ما مورد مطالعه و تحقیقات جدی قرار نگرفته، اما در سایر کشورها در این زمینه مجموعه‌ای از مطالعات روی گونه‌های مختلف از جمله خزندگان و به ویژه لاک‌پشت‌ها آغاز شده است.

اصغر مبارکی در گفت‌وگو با ایسنا، ضمن اشاره به برخی مطالعات بین‌المللی انجام شده در مورد تاثیر گرمایش جهانی روی لاک‌پشت‌های دریایی، اظهار کرد: تاثیر تغییر اقلیم روی گونه‌ها بسیار شدید است. تاثیر تغییر اقلیم روی لاک پشت‌های دریایی از چند جهت قابل بررسی است؛ یکی تاثیر مستقیم تغییر اقلیم روی خود گونه و دیگری تاثیر تغییر اقلیم روی زیستگاه گونه.

وی با تاکید بر اینکه یکی از عوامل مهم تهدیدکننده تنوع زیستی، گرمایش جهانی است، گفت: داده‌های در دسترس از مطالعات انجام شده در سایر کشورها و مناطق در زمینه تاثیر گرمایش جهانی روی گونه‌های جانوری نشان می‌دهد که بر اثر افزایش دما، ترکیب جنسیتی خزندگان برهم می‌خورد.

این کارشناس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه گرمایش جهانی، ترکیب جنسیتی خزندگان به ویژه لاک‌پشت‌ها را به هم می‌ریزد، گفت: بر اثر افزایش دما، لاک‌پشت‌های دریایی با جنسیت جنس ماده به دنیا می‌آیند و این در حقیقت یک فاجعه است.

مبارکی همچنین اظهار کرد: گرمایش جهانی باعث افزایش سطح آب دریاها، به ویژه در سواحلی که شیب کمی دارند، می‌شود. در این شرایط این احتمال زیاد است که مناطق تخمگذاری لاک‌پشت‌های دریایی زیر آب برود.

این خزنده‌شناس با اشاره به اینکه لاک‌پشت‌های دریایی، بر اثر گرمایش جهانی مجبور به تغییر رفتارهای طبیعی خود می‌شوند، گفت: بر اثر تغییر اقلیم توقعی که از لاک‌پشت‌های دریایی داریم این است که مسیر مهاجرت خود را برای دستیابی به محیط خنک‌تر تغییر دهند یا فصل لانه‌سازی و یا حتی محل لانه‌سازی خود را تغییر دهند یا زودتر از موعد طبیعی به سمت لانه‌سازی حرکت کنند؛ بنابراین لاک‌پشت‌های دریایی در شرایط گرمایش، واکنش‌های مختلفی از خود نشان می‌دهند.

این کارشناس سازمان حفاظت محیط زیست همچنین اظهار کرد: بر اساس برآوردهای سازمان‌های علمی بین‌المللی تا ۱۰۰ سال آینده، احتمال افزایش دمای کره زمین تا پنج درجه وجود دارد؛ بنابراین در سال‌های آتی افزایش روند دما روی جمعیت‌های لاک‌پشت‌های دریایی موثر خواهد بود و این موضوع محرز است که افزایش گرمایش جهانی باعث افزایش دمای سواحل و تاثیر آن روی جنسیت نوزادان می‌شود و ترکیب جنسیتی لاک پشت‌ها را به هم می‌ریزد.

مبارکی در ادامه در مورد گزارشی که اخیرا در مورد تاثیر اقلیم روی لاک‌پشت‌های دریایی منطقه‌ای در استرالیا منتشر شد؛ توضیحاتی ارائه داد و گفت: بر مبنای این گزارش، بر اثر افزایش دمای ناشی از تغییر اقلیم، ۹۹ درصد لاک‌پشتان، ماده سر از تخم درآورده‌اند. این گزارش نشان می‌دهد که در  یک منطقه از شمال استرالیا ۹۹ درصد لاک‌پشت‌های دریایی با جنسیت ماده به دنیا می‌آیند و این در حقیقت یک فاجعه است.

وی تاکید کرد: واضح است که افزایش جنس ماده در میان لاک‌پشت‌ها باعث می‌شود که نسبت بین جنس نر و ماده در جمعیت لاک‌پشت‌های دریایی به هم بخورد و این گونه‌ها را به مرز انقراض نزدیک‌تر کند.

این کارشناس سازمان محیط زیست ادامه داد: در حالت طبیعی نسبت جنسیتی که بین لاک‌پشت دریایی داریم، یک نر به دو یا سه ماده است و اگر این نسبت با کمترین تغییر به هم بخورد، نگران‌کننده است، اما متاسفانه مطالعات جمعیتی روی لاک‌پشت‌های دریایی و نوزادان آنها در استرالیا انجام شده، نشان می‌دهد که نسبت نوزدان نر به ماده ۱۰۰ به یک است و این یک فاجعه در نوع خود است.

این خزنده‌شناس تاکید کرد: قطعا باید توجه باشیم که با برهم خوردن ترکیب جنسیتی لاک‌پشت‌های دریایی، چه تعداد لاک‌پشت ماده از چرخه تولید و باروری خارج می‌شوند و توان لانه‌سازی نخواهند داشت.

وی با تاکید بر اینکه تاثیرگذاری دمای محیط لانه در تعیین جنسیت لاک‌پشت‌ها، یک امر اثبات شده است، گفت: دمای بحرانی (دمایی که تعیین جنسیت در آن صورت می‌گیرد) برای لاک‌پشت‌های سبز به عنوان یک گونه شاخص از لاک‌پشت‌های دریایی، ۲۹.۳ درجه سانتیگراد است. بنابراین از آنجا که این گونه به شدت به افزایش دما، حساسیت دارد، در دمای بالای ۳۴ درجه سانتیگراد همه نوزادان این لاک‌پشت می‌میرند.

انتهای پیام

  • در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • -لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • -«ایسنا» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • - ایسنا از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • - نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.

نظرات

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
لطفا عدد مقابل را در جعبه متن وارد کنید
captcha