به گزارش ایسنا، پدرام سلطانی، در همایش «سلامت اداری و مبارزه با فساد» که در اتاق شیراز برگزار شد، گفت: بخش خصوصی در این دوره حرکت جسورانه خود را برای واگویی فساد در کشور آغاز کرده است.
عیبپوشانی، نقطه ضعف ماست
وی با بیان اینکه فرهنگ ما غنی است و نقاط و جلوههای مثبت فراوانی دارد، اما نقاط ضعفی هم داریم که باید به آنها اقرار کنیم و نقطه عزیمت اصلاح خود را آغاز کنیم، افزود: یکی از نقاط ضعف ما این است که عیبها را میپوشانیم که این عیب فردی است و بر اساس غفلتی به وجود آمده است نه یک عیب اجتماعی که میتواند جامعهای را ویران کند.
سلطانی، فساد را یکی از مثالهای این عیبها برشمرد و گفت: تا همین چند وقت پیش سخن گفتن درباره فساد، یک موضوع مگو بود و کسی جرأت نداشت درباره آن بگوید. در اوایلی که این موضوع مبارزه با فساد مطرح شد، نام آن را سلامت اداری گذاشتند و گفتند نام آن را فساد نگذاریم و این همان بخشی از فرهنگ ماست که آُسیب میزند.
باید حرکت جدی برای مبارزه با فساد آغاز شود
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه ما به دنبال این هستیم که این واقعیتها را عریان کنیم، گفت: باید حرکتی در این زمینه شروع شود تا تبدیل به فریادها شده و حرکت جدی برای مبارزه با فساد آغاز شود.
وی با اشاره به اعتراضات اخیر مردم درباره فساد، از تأخیر انداختن اصلاح فسادها انتقاد کرد و گفت: ما کار خود را به موقع و درست انجام نمیدهیم تا برسیم به نقطهای که گام بعدی آن ویرانی کامل است و چرا شکستهای خود را نمیپذیریم و با صراحت صحبت نمیکنیم و اینها ضعفهای فرهنگی است که به آن دچار هستیم.
آسیبهای اجتماعی ریشه در فرهنگ دارند
سلطانی با بیان اینکه فساد، فقر و آسیبهای اجتماعی ریشه در فرهنگ دارند، گفت: متأسفانه همانطور که دکتر کاتوزیان گفتهاند، ملت ایران یک جامعه کوتاه مدت شده است یعنی ما تلاش میکنیم در طول کوتاه فعالیت به مسیر آمالهای خود برسیم لذا بسیاری تلاش میکنند تا از راههای نامتعارف به آمالهای خود دست یابند.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: ما نسلی هستیم که دست در جیب نسل آینده خود میکنیم و به آنها هم نشان میدهیم که شما هم میتوانید این کار را بکنید اما این سرزمین نمیتواند برای قرون متمادی این مسائل را تحمل کند.
وی باز هم بر این نکته تأکید کرد که خاستگاه تمام این مسائل و معضلاتی که در کشور وجود دارد، حتماً در فرهنگ ریشه دارد و ادامه داد: بیشترین زیان از فساد را شهروندان میبینند و تهیدستترین مردم کشور، بیشترین آسیبدیدگان فساد هستند.
انتقاد از ضعف عملکرد در مبارزه با تخلف و فساد
سلطانی با انتقاد از ضعف عملکرد در مبارزه با تخلف و فساد گفت: متأسفانه در کشور ما هر کسی در کشور میخواهد سهم خود را در تخلف بردارد و وقتی که دولتی فاسد شد، شهروند هم سهم خود را از فساد مطالبه میکند و البته این قضیه برعکس هم صادق است.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران با تصریح اینکه متأسفانه همه ما نسبت به مراعات قانون بیقید هستیم، گفت: امروز خود قانون هم تبدیل به یک مانع شده است. سئوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا نوشتن قانون دانش نمیخواهد؟ چرا نمایندگان پارلمان کشور ما طوری انتخاب میشوند که قانوننویسی و قانونگذاری را یاد نگرفتهاند و اینها کسانی هستند که برای ما قانون می نویسند در حالی که این قوانین میتوانند در تضاد هم باشند، پس ما در همه جا مشکل داریم.
وی اعتقاد دارد که تقصیر بخش خصوصی هم در این زمینهها کمتر از بخش دولتی نیست اما طبیعتاً اگر آب بخواهد زلال شود، باید سرچشمه زلال شود.
برای اصلاح فساد، باید از خودمان شروع کنیم
سلطانی در ادامه با تصریح اینکه برای اصلاح باید از خودمان آغاز کنیم، گفت: ما کاری که در اتاق آغاز کردیم مصداق همین است که از خودمان شروع کنیم و ابتدا با مفاهیم فساد آشنا شویم.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران اظهار کرد: در فرهنگ ما کارها و اشتباهاتی که به آن عادت کردهایم، تبدیل به یک رویه شده است که اینها از مصادیق فساد بودند و قبح آن ریخته شده است و باید این مسائل را شناسایی کنیم.
وی با تأکید بر اینکه همچنین باید واگویی و گزارشگیری فساد را انجام دهیم، گفت: قربانیان فساد باید تجارب خود را گزارش دهند تا معلوم شود کسانی که این فساد را تحمیل کردند، چه کسانی بوده و چه کردهاند.
پشت بخشی از محرمانهها، رانت است
سلطانی با بیان اینکه در فساد به دنبال متهم گشتن یعنی آدرس غلط دادن است، گفت: چیزی که میتواند به ما کمک کند و مسیر را در مواجه با فساد تسریع کند، طبیعتاً شفافیت است اما ما کشوری هستیم که کمی نیستیم و بسیاری از آمارهای ما محرمانه است در حالی که پشت بخشی از محرمانهها، رانت است.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران با تأکید بر اینکه دولت باید به حسابهای بخش خصوصی هم سرکشی کرده و مالیاتها را عادلانه وصول کند، گفت: باید مشخص شود که چه کسی سریعالعمل بوده و چقدر کار کرده و چه کسی کتمان کرده است.
بخش خصوصی و دولتی باید هر دو شفاف باشند
وی خطاب به فعالان بخش خصوصی ادامه داد: اگر ما انتظار داریم که دولت شفاف باشد، ما هم باید شفاف باشیم و این جاده دو طرفه است.
سلطانی در ادامه خواسته دیگر بخش خصوصی از دولت را شایستهسالاری عنوان کرد و گفت: مسلماً آن کسی که با رابطه بر روی یک صندلی نشسته باید پاسخ آن رابطه را بدهد.
نائب رئیس اتاق بازرگانی ایران با تأکید بر اینکه نظام اداری ما باید یک نظام جانشینپرور و شایستهسالار باشد، گفت: امروزه در دنیا شهروندان مطالبهگر شدهاند، زیرا سطح دانش، آگاهی و توقع مردم بالا رفته است و کشورهایی که فساد در آنها کمتر است، سرمایه اجتماعی بالاتری دارند.
وی با تأکید بر اینکه نباید بین مردم و مسئولان دیواری باشد و هر دیواری که گذاشته میشود، پشت آن فساد است، گفت: هر زمانی که اقتصاد وارد رکود میشود، مستعد فساد میشود لذا دولت اگر میخواهد با فساد مبارزه کند باید در درجه اول رونق اقتصادی ایجاد کند و در این راه هم نیاز داریم که تعاملات بینالمللی برقرار کنیم و برای کاهش فساد باید با کشورهای جهان کار کنیم.
انتهای پیام
نظرات